Geen smartphone, maar dumbphone: wat zijn de voor- en nadelen van zo’n ‘domme’ telefoon?
Publicatiedatum: 25 oktober 2024
De smartphone heeft zijn naam in de afgelopen jaren steeds meer eer aangedaan. Want tegenwoordig kunnen we bijna alles met onze slimme telefoon, van internetbankieren tot videobellen,. Maar wat als u helemaal niet (meer) zit te wachten op zo’n multifunctionele smartphone? De dumbphone is een klassiek-modern alternatief, dat steeds populairder wordt.
Wat kunt u met een dumbphone?
Domme telefoon, dat is de letterlijke vertaling van de Engelse productnaam, precies het tegenovergestelde van de smartphone dus. Zo dom is deze telefoon nu ook weer niet, maar het is inderdaad een minder geavanceerd apparaat dan de smartphone. De meeste dumbphones hebben ‘ouderwetse’ cijfertoetsen en drukknoppen, in plaats van een aanraakscherm. Dat maakt het apparaat gemakkelijker te bedienen.
Wel heeft de ene dumbphone een uitgebreider functiepakket dan de andere, afhankelijk van merk en type. Want met de ene dumbphone kunt u alleen bellen en sms-berichten sturen, vergelijkbaar met de mobiele telefoons van 15 à 20 jaar geleden. Maar er zijn ook iets geavanceerdere dumbphones, een soort kruisingen tussen de smartphone en de klassieke mobiele telefoon. Deze hebben bijvoorbeeld een ingebouwde camera en een eenvoudige internetverbinding, of bekende smartphone-apps als WhatsApp en Google Maps.
Wat zijn de voordelen van een dumbphone?
Als u het aanraakscherm van de smartphone te ingewikkeld vindt, kan de dumbphone wellicht een prettig alternatief zijn. Daarnaast is het apparaat vaak goedkoper en degelijker dan de smartphone en hoeft u de batterij minder vaak op te laden. Maar de belangrijkste reden om de smartphone in te ruilen voor de ‘dommere’ variant? Voorkomen dat u verdwaalt in de eindeloze hoeveelheid apps, bijvoorbeeld sociale media en spelletjes. En dat u verslaafd raakt aan het apparaat en niet meer zonder kunt, een probleem waar vooral veel jongeren mee te maken krijgen.
Waarom zijn we zo verslingerd aan de smartphone?
“Misschien is het wel heel slim om een domme telefoon te hebben. En misschien is het wel heel dom om een slimme telefoon te hebben”, concludeert filosoof Hans Schnitzler in Villa VdB (NPO Radio 1). Schnitzler, zelf in het bezit van een dumbphone, heeft al meerdere keren een digitale detox (dat wil zeggen, 1 week zonder internet) onder studenten georganiseerd. Wat leren deze jongeren over hun relatie met de smartphone? En over het leven zonder digitale verleidingen? “Wat ik wel vaak terughoor: ik merk nu pas hoe verdoofd ik eigenlijk altijd ben”, vertelt Schnitzler. “Dat ze dingen zien die ze daarvoor niet zagen.”
Dat we onze smartphone zo vaak gebruiken, is overigens niet zo verwonderlijk. In de afgelopen jaren is de technologie met sprongen vooruit gegaan. Films en series kijken, het onderhouden van contacten, maar ook praktische zaken als internetbankieren. Dankzij de smartphone is het allemaal een stuk gemakkelijker geworden. Maar inmiddels merken we dat het leven in een digitaal tijdperk ook belangrijke schaduwkanten heeft. En fabrikanten hebben er ook belang bij om onze verslaving aan de smartphone in stand te houden. “We zijn een soort hyperactieve digitale werkmieren geworden, die de hele dag al die informatie en communicatiestromen moeten zien te verwerken”, aldus Schnitlzer. “We worden voortdurend naar die smartphone getrokken. En van het hier en nu naar overal en nergens gekatapulteerd.”
Smartphone of dumbphone?
Kortom, de smartphone en de dumbphone hebben allebei hun voor- en nadelen. Voor veel mensen is de smartphone een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven geworden. Want als u nog (gedeeltelijk) aan het werk bent, kunt u vaak ook niet zonder smartphone, alleen al voor de dagelijkse communicatie met collega’s. Maar wilt en kunt u wel afscheid nemen van uw smartphone? En heeft u alleen de basisfuncties van de mobiele telefoon nodig, plus misschien WhatsApp? Misschien kunt u dan terug naar de basis met een dumbphone, die ook onder jongeren steeds populairder wordt.
(Bron: Plus Online, Villa VdB, NPO Radio 1, De Volkskrant, Odido, SeniorWeb. Foto: Shutterstock)