Formule 1-concurrenten Max Verstappen en Lando Norris schudden elkaar de hand, voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore.

De sportcolumn: wordt bloedstollend Formule 1-seizoen op 1 puntje beslist?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en zelfverklaard experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Wordt Max wereldkampioen met 1 puntje verschil?

Hein: Heb jij in één van onze vorige columns niet al voorspeld dat Max Verstappen met 1 puntje verschil wereldkampioen wordt? Want ik lees hier dat je zomaar eens gelijk kunt krijgen. Wat gaan we nog allemaal meemaken in het bloedstollende slot van dit Formule 1-seizoen, Robbert?

Robbert: Met 1 puntje verschil kun je ook winnen. Ik herinner me zo een paar huiveringwekkende ontknopingen in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Ik begrijp nu dat als Max 2e wordt in elke race die Lando Norris wint, hij nog net dat ene puntje overhoudt, dat hij eigenlijk nodig heeft. En ze nemen in deze theorie niet alleen de 6 nog resterende GP’s maar ook alle sprintraces mee. Zeg ik het zo goed, Hein?

Hein: Dat klopt inderdaad helemaal, Robbert. Max heeft momenteel 331 punten, Norris staat op 279. Wint Norris alle 6 resterende races, rijdt hij in al die 6 races de snelste ronde én pakt hij ook de 3 openstaande sprintraces? Dan is dat goed voor 180 punten en komt Norris op 459. En wordt Max in alle GP’s en sprintraces 2e, achter zijn Britse concurrent? Dan schrijft hij 129 punten bij en eindigt hij op 460. Inderdaad, 1 puntje meer dan Norris…

Robbert: En dan mag Max zichzelf spekkoper noemen.

Hein: Wij wilden toch meer spanning in de Formule 1, ja toch? Nou, dan kunnen we het krijgen ook! Tot zover de theorie, na de GP van Texas, zondagavond laat, weten we meer.

Oud-voetballer Glenn Helder was jarenlang verslaafd aan gokken.
Lees ook: Glenn Helder was jarenlang verslaafd aan gokken: ‘Het is een sluipmoordenaar’

Onze kijktip: eerst Carrie op Vrijdag, daarna de KKD-schakelshow

Robbert: Ik trek het nu al niet meer van de spanning. Morgen is het AZ-PSV. Dat kan ook leuk worden. De Alkmaarders zijn vaak de grote Angstgegner van de Eindhovenaren, behalve vorig seizoen, toen het 0-4 werd voor de bezoekers. En volgende week is het alweer Champions League. Dan moet PSV uit naar het grote Paris Saint-Germain. Staat mooi op het scorebord: PSG – PSV. Even iets heel anders: de nieuwe opzet van de Champions League met 8 tegenstanders in een halve competitie en een lange ranglijst van alle deelnemers, die deed me ergens aan denken. Eigenlijk is het dezelfde opzet van de nacompetitie (tegenwoordig play-offs geheten) in de Eerste Divisie, ofwel de KKD. Daar bestaat die werkwijze al sinds het seizoen 1972/1973. Had bedenker Ab Wit, clubarts van FC Wageningen, dat ooit kunnen bevroeden?

Hein: Ja, gelukkig is er weer clubvoetbal dit weekend. Ik heb maandagavond toch maar eens gekeken naar Oranje, laten we daar maar niet te veel woorden aan vuil maken. AZ-PSV is inderdaad een potje om naar uit te kijken, net als Go Ahead Eagles-Feyenoord later op de zaterdagavond. Toch niet prettig, zo’n bezoek aan de altijd verraderlijke Adelaarshorst, vlak voor een belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Benfica. Maar mijn voetbaltip van dit weekend? De grote schakelshow op vrijdagavond. 10 KKD-potjes tegelijk, met extra aandacht voor kersvers periodekampioen FC Den Bosch tegen het diep gevallen Vitesse, in een bomvolle Vliert. Eerst Carrie op Vrijdag om 19.00 uur, daarna meteen door naar ESPN, zou ik zeggen.

Robbert: Dan ga ik hier even onthullen wie er bij Carrie in de uitzending zitten: FC Utrecht-trainer, tevens groot muziekfan Ron Jans, alsmede de biljarthelden uit onze columns: Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer.

Hein: Met bovendien een bekende seizoenkaarthouder van FC Utrecht in de uitzending, ‘onze’ Jurgen van den Berg. En dat allemaal in het clubhuis van IJsselmeervogels. Ik moet overigens terugdenken aan de allereerste uitzending van dit seizoen, met niemand minder dan Harrie Lavreysen.

Wielrenner Tristan Bangma won op de Paralympische Spelen in Parijs 3 keer goud.
Lees ook: Van gepest worden om zijn beperking, naar 3 keer goud in Parijs: dit is wielrenner Tristan Bangma

Pakt Harrie Lavreysen ook goud op minder bekend terrein?

Robbert: Is me dat even toevallig zeg! Laat nou net het WK baanwielrennen bezig zijn. Het goud op de teamsprint is al binnengehaald. Harrie gaat nu voor een gouden kwartet. Hij heeft een nieuwe uitdaging gevonden in de 1 km tijdrit, eigenlijk het exclusieve domein van zijn maatje Jeffrey Hoogland. We gaan het meteen vandaag zien, of dat gaat lukken.

Hein: Ondertussen is in het Schotse Aberdeen het WK curling voor gemengde teams bezig. Dat weten niet veel mensen, maar de Nederlandse equipe van skip Simon Spits heeft zich verdienstelijk geplaatst voor de laatste 16, die vandaag van start gaat. Maar of er ook een medaille in zit, durf ik hier niet te voorspellen. Dan zou ik me toch op glad ijs begeven.

Robbert: Zullen we dan maar gewoon iets zinnigs zeggen over de Marathon van Amsterdam, die zondag gelopen wordt? Het zal er niet zo krankzinnig aan toe gaan als vorige week in Chicago, toen Ruth Chepngetich het wereldrecord met 2 minuten aanscherpte: 2.09.56. De vrouwen komen nu steeds dichter bij de mannentijden. Dat ligt niet alleen aan nieuw schoeisel., maar ook aan het biologische voordeel dat het vrouwelijk lichaam eerder overstapt op vetverbranding, zodra de koolhydraten op zijn. Weer wat geleerd. Wist jij dat, Hein?

Hein: Dat wist ik niet, maar ik denk wel dat de mannen en vrouwen zondag evenveel last van de wind gaan hebben. Want er wordt een straffe wind vanuit het zuiden verwacht, dat maakt het een stuk moeilijker om absolute toptijden te lopen. Alsof je in een camper met oude Oost-Duitse Trabant-onderdelen rijdt, zeg maar.

Robbert: Vind jij dat leuk om naar een marathon op tv te gaan kijken, Hein? Als televisiekijker vind ik eigenlijk alleen kampioensraces, zoals bij Sifan Hassan in Parijs, het aanzien waard. Die hazen voor snelle tijden kunnen mij gestolen worden. Ik ga zondag de marathon live op straat meemaken. Even mijn broer, die deelnemer is, aanmoedigen. Heb jij nog een kijktip tot slot?

Hein: Uiteraard heb ik een kijktip en wel voor de wielerliefhebbers. Want het is langzamerhand toch echt winterstop op de weg, maar gelukkig is er nog de cyclocross in de Vlaamse modder. Dit weekend krijgen we de Superprestige van Ruddervoorde, uiteraard te zien bij onze vrienden van Sporza. Prima vermaak voor de zondagmiddag toch?

(Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP)

Geef een reactie