Vetpercentage

Wat is een ideaal vetpercentage als u 60 jaar of ouder bent?

Elk lichaam heeft vet nodig, mits u er niet te veel of te weinig van heeft. De hoeveelheid vet in uw lichaam wordt uitgedrukt in een bepaald vetpercentage. Welke percentages zijn gezond, dus niet te hoog of te laag, als u de 60 eenmaal gepasseerd bent?

Welke functie heeft vet in uw lichaam?

Lichaamsvet – met name buikvet – heeft misschien wel een slechte reputatie, maar het vet is onmisbaar voor ons lichaam. In feite is vet zelfs één van de organen in ons lijf, die verschillende lichaamsfuncties aanstuurt. We halen onze energie uit opgeslagen vet, het beschermt onze organen en het houdt de lichaamstemperatuur op peil. Daarnaast zorgt vet voor de aanmaak van het ‘verzadigingshormoon’ leptine, dat ervoor zorgt dat uw eetlust afneemt zodra u genoeg heeft gegeten.

Wat is het gevaar van te veel of te weinig vet?

Als u met uw eten en drinken meer calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt, dan slaat uw lichaam dit op als vet, in speciale vetcellen. Als u in beweging bent, verbrandt u uw calorieën. Zorg dat u niet meer calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt. Want als de vetcellen al gevuld zijn, worden de extra calorieën als vet rondom uw organen opgeslagen, wat vervelende gevolgen voor uw gezondheid kan hebben. Een hoog vetpercentage kan bijvoorbeeld de kans op diabetes type 2 verhogen. Daarbij is buikvet gevaarlijker dan heupvet. Een te lage hoeveelheid vet is overigens ook niet goed. Uw energieniveau en weerstand nemen af en uw hormoonbalans kan verstoord raken.

Lees ook: Met deze tips komt u van uw buikje af

Hoe berekent u uw vetpercentage?

Uw vetpercentage is de verhouding tussen de hoeveelheid vet in uw lichaam en uw gewicht. U kunt dit laten meten door een arts of zelf doen, met behulp van speciale apparatuur. Denk aan een speciale weegschaal of een huidplooimeter (ook wel caliper genoemd, te zien op de foto boven dit artikel). Deze huidplooimeter kan analoog, maar ook digitaal zijn. U pakt een huidplooi in uw middel, u houdt deze huidplooi tussen de uiteinden van de huidplooimeter en dan krijgt u een indicatie van uw vetpercentage.

Wat is een ideaal vetpercentage als u boven de 60 bent?

Als u eenmaal 60 jaar of ouder bent, wordt uw vetpercentage vaak hoger. “De lichaamssamenstelling verandert met het ouder worden. Spierkracht, spiermassa en botweefsel nemen af en de verdeling van het vetweefsel over het lichaam wordt minder gunstig”, beaamt een woordvoerder van het Voedingscentrum tegenover MAX Vandaag. Voor mannen van boven de 60 jaar is 12 à 25 procent meestal een verantwoord percentage. Vrouwen van boven de 60 zitten vaak goed met een vetpercentage tussen de 24 en 36 procent. Want vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen, omdat ze meer borstweefsel hebben en vetreserves moeten aanspreken bij een eventuele zwangerschap.

Bierbuik
Lees ook: Hoe zit het? Krijgen mannen inderdaad bierbuiken door bier te drinken?

Wat is een ideale buikomtrek?

Het vetpercentage is dus niet de enige factor die bepaalt of u gezond leeft. Let daarnaast op uw buik- of middelomtrek, die u met een meetlint zelf kunt meten. Hoe u dit stap voor stap doet, ziet u in onderstaande video van het Voedingscentrum. Bij volwassen vrouwen is de ideale buikomtrek kleiner dan 80 centimeter, bij volwassen mannen kleiner dan 94 centimeter. “Voor volwassenen van 70 jaar en ouder zijn er geen grenswaarden voor de middelomtrek”, aldus de woordvoerder van het Voedingscentrum. Maar ook de middelomtrek wordt meestal hoger naarmate u ouder wordt. “Ouderen krijgen pas het advies om af te vallen bij een BMI (Body Mass Index, red.) hoger dan 30, of als ze complicaties of beperkingen hebben die gebaat zijn bij een afname van het lichaamsgewicht.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Een vrouw meet haar bloeddruk.
Lees ook: Wat is een goede bloeddruk voor 50-plussers?

(Bron: Archief, EenVandaag, CZ, Menzis, Voedingscentrum, Hartstichting, Gezondheidsplein, XTR (NRC), Best Bites (NPO 3), ONVZ, Vitakruid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie