Brief Belastingdienst oktober 2024

Belastingdienst verstuurt 425.000 brieven en gaat mogelijk ook bellen: hoe herkent u een Belastingdienst-telefoontje?

Heeft u al een brief van de Belastingdienst gekregen, waarin staat dat u geld terugkrijgt? Vooral als u AOW en een extra pensioen ontvangt, is de kans groot dat hier te veel belasting op is geheven. Of u heeft in één van de voorgaande jaren geen aangifte gedaan, omdat dit in uw geval niet verplicht is. Als u nu alsnog aangifte doet (over 2019 of een later jaar), kunt u dus geld terugkrijgen. Reageert u niet meteen, dan neemt de Belastingdienst mogelijk telefonisch contact met u op. Maar hoe weet u zeker dat het inderdaad de Belastingdienst is aan de andere kant van de lijn?

Heeft u begin 2024 al een voorlopige aanslag gekregen?

Misschien heeft u begin 2024 al een voorlopige aanslag ontvangen, terwijl u die niet heeft aangevraagd. Want de Belastingdienst is al langere tijd met het actief benaderen van de AOW-gerechtigde doelgroep. Als deze AOW-ontvangers ook een aanvullend pensioen en/of andere inkomsten hebben (omdat ze bijvoorbeeld gedeeltelijk door blijven werken), moeten ze hier belasting over betalen. Maar niet iedereen weet dat ook. Deze voorlopige aanslag is bedoeld om u hier op voor te bereiden.

Belastingdienst verstuurt circa 425.000 brieven: heeft u er een ontvangen?

Maar het is dus ook mogelijk dat u te veel belasting heeft betaald, omdat er te veel geld is ingehouden op de inkomsten naast uw AOW. Eerder in 2024 hebben wij al geschreven over de mogelijkheid om geld terug te krijgen, als u inderdaad meerdere inkomsten naast uw AOW heeft. Nu heeft de Belastingdienst zo’n 425.000 brieven verstuurd, aan zowel jongeren als ouderen. Een kwart van deze brieven (met als onderwerp: ‘Betreft: Mogelijke teruggaaf inkomstenbelasting’) is verstuurd aan de doelgroep 66 jaar en ouder. Bij onze collega’s van Meldpunt kunt u hier meer over lezen.

Kunt u nog geld terugkrijgen, door een aangifte met terugwerkende kracht?

Voor de ontvangers zijn deze brieven een herinnering dat ze mogelijk alsnog geld terugkrijgen. Ook al zijn ze niet verplicht om aangifte over 2023 te doen, het kan dus toch nog verstandig zijn om te doen. Overigens kunt u ook nog aangifte doen over eerdere jaren, 2019, 2020, 2021 en/of 2022, mocht u dat nog niet gedaan hebben. U kunt uw aangifte zowel online als op papier doen. Komt u er zelf niet uit of twijfelt u over uw aangifte? Roep dan vooral hulp in, van een financieel deskundige of een bekende met kennis van zaken.

Proefberekening belastingaangifte toeslagen 2023
Lees ook: Een proefberekening, ook als u geen belastingaangifte hoeft te doen: waarom en hoe?

Hoe herkent u een telefoontje van de Belastingdienst?

In totaal heeft de Belastingdienst dus circa brieven 425.000 verstuurd, de laatste lichting hiervan is op woensdag 9 oktober 2024 bezorgd. Heeft u zelf zo’n brief ontvangen, maar heeft u na maandag 21 oktober 2024 nog steeds geen aangifte gedaan? Dan probeert de Belastingdienst u nog telefonisch te benaderen. En hoe weet u dan zeker dat u inderdaad de Belastingdienst aan de lijn heeft? “Als we starten met het bellen, zal er een bericht worden geplaatst op de website van de Belastingdienst”, laat een woordvoerder weten aan MAX Vandaag. “Hierin staat de periode waarin er zal worden gebeld en een link naar de informatie van de Belastingdienst over phishing. En dat we nooit bedragen noemen en nooit om bijvoorbeeld inlogcodes, bankgegevens of DigiD vragen.” Als u extra vragen heeft, kunt u telefonisch of via de balie bij een medewerker van de Belastingdienst terecht.

Welke telefoonnummers gebruikt de Belastingdienst?

Op de website van de Belastingdienst vindt u de 11 telefoonnummers die de Belastingdienst gebruikt. Al deze nummers beginnen met 055-543 47, gevolgd door een combinatie van 2 cijfers (van 00 en 01 tot 09 en 10). Als de Belastingdienst u belt in verband met uw aangifte, dan gebruikt het 1 van deze 11 telefoonnummers.

Waar en hoe kunt u verdachte telefoontjes doorgeven?

Maar wordt u gebeld door een ander telefoonnummer of een anoniem nummer? En zegt de beller dat hij of zij van de Belastingdienst is, maar twijfelt u hieraan? Dan kunt u het telefoonnummer noteren en vervolgens de gratis BelastingTelefoon (0800-0543) bellen. U geeft het telefoonnummer door en de medewerker gaat voor u na of dit inderdaad afkomstig is van de Belastingdienst. U kunt ook via e-mail melding maken van verdachte telefoontjes. Hoe u dat doet en welke informatie u daarvoor nodig heeft, leest u hier.

Dagtekening belastingaangifte Belastingdienst
Lees ook: Waarom de dagtekening van de Belastingdienst vaak een datum in de toekomst is

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, NU.nl. Foto: Belastingdienst)

Geef een reactie

Reacties (2)

    azem says:

    Zijn dieet kosten stapelbaar, bv bij dumping lactosevrij en bij oncologie andere dieetvormen,?

    jamy says:

    Omdat er sinds corona ook bij de Belastingdienst veel wordt thuis gewerkt zullen de meeste telefoontjes vanuit de Belastingdienst met een 06 nummer worden gedaan.
    Ik ben ook al aantal keren gebeld met een 06 nummer en ja, door de vraagstelling is heel duidelijk dat ik ook gebeld wordt door een medewerker van de Belastingdienst.