gras maaien najaar

Wanneer moet het gras voor het laatst gemaaid worden in het najaar?

De tijden dat er in oktober al een flink pak sneeuw valt, zijn al even niet meer voorgekomen. Veel vaker blijft de temperatuur in het najaar nog aan de hoge kant. Zo lang dat het geval is, blijft gras groeien. Maar tot wanneer kan er dan gemaaid worden en wanneer moet u dit voor het laatst doen?

Wanneer voor het laatst het gras maaien?

Een regelmatige maaibeurt zorgt ervoor dat een gazon er verzorgd uitziet en dat het gras goed blijft groeien. Toch is het iets dat niet jaarrond hoeft te gebeuren. Bij langdurig regenachtig weer of juist grote droogte, maar ook bij lage temperaturen of vorst is het zaak het gras met rust te laten. Wanneer de temperatuur in het najaar steeds meer afneemt, komt er een moment dat u kunt stoppen met maaien. Dit is het geval wanneer de temperatuur overdag niet meer boven de 8 graden komt en de nachten nog kouder zijn. Meestal is dit ergens in november.

De groei van het gras stagneert dan en maaien is niet langer nodig. Wanneer u het daarvoor wel bent blijven bijhouden, gaat het gazon mooi kort de winter in en blijft het er ook tijdens de wintermaanden verzorgd uitzien. Maai overigens niet té kort, om mos en onkruid geen kans te geven, maar houd een lengte aan van zo’n 5 à 6 centimeter.

gazon najaar
Lees ook: Het gazon winterklaar maken: dit moet er in het najaar aan uw grasveld gebeuren

Hier moet u verder aan denken bij grasmaaien in het najaar

Het is niet goed wanneer het maaisel in het najaar op het gazon blijft liggen. Heeft u geen opvangbak op uw maaier, hark het maaisel dan bij elkaar en haal het weg. Zodat het gras voldoende licht krijgt en niet verstikt raakt wanneer het langere tijd regent en het maaisel nat blijft.

Maai dan ook niet wanneer het regent. Het is vanwege meerdere redenen niet aan te raden om het gras te maaien wanneer het nat is. Zo kan het door het gewicht van het water plat gaan liggen en wordt het risico op de vorming van schimmels en ziekten vergroot. In een eerder artikel gaan we hier dieper op in.

Staan er veel bomen en struiken in de buurt van uw gazon? Dan zult u waarschijnlijk te maken krijgen met afgevallen blad. Dan kunt u een grasmaaier met opvangbak gebruiken om het te verwijderen.

Vanaf wanneer weer beginnen met grasmaaien?

U weet nu tot wanneer u kunt blijven maaien in het najaar. Maar wanneer begint u er in het volgende jaar weer mee? Vaak is dit vanaf maart het geval. Maar ook hier geldt dat het van de temperatuur afhangt. Is het eerder in het jaar al warm, dan moet u er nog iets eerder mee beginnen. Meer daarover leest u in het artikel: Het gazon al maaien in februari, kan dat?

(Bron: Archief, RTL Nieuws, hoveniertuinier.nl, graszoden.nl, Pokon, Libelle.be, Groene Passies. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie