Man legt pvc-vloer aan in huis. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Een pvc-vloer in huis: wat zijn de voor- en nadelen?

Pvc-vloeren winnen de laatste jaren aan populariteit, mede dankzij steeds verbeterende printtechnologieën. De vloeren van pvc zijn daarmee qua uiterlijk nauwelijks nog te onderscheiden van houten- of stenenvloeren. Met welke voor- en nadelen moet u rekening houden als u een pvc-vloer overweegt?

Wat is pvc?

De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride, wat een thermoplastische kunststof is die vaak gebruikt wordt voor vloeren. Thermoplastisch houdt in dat het materiaal zacht wordt bij verhitting, waardoor de vorm eenvoudig aanpasbaar is. Zodra de temperatuur daalt, wordt het materiaal weer hard en stevig. Een pvc-vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof. Door moderne druktechnieken is het mogelijk om de vloer te laten lijken op een vloer van hout of steen.

Wat zijn de voordelen van een pvc-vloer?

U vraagt zich wellicht af waarom u een pvc-vloer zou moeten nemen die op een houten- of stenenvloer lijkt, in plaats van simpelweg een vloer van dit materiaal. Dat komt omdat een pvc-vloer meerdere voordelen heeft. Zo laat een pvc-vloer minder snel gebruikssporen achter dan een houten vloer en is het bovendien makkelijker schoon te maken. U kunt de vloer van pvc eenvoudig dweilen met water en mild schoonmaakmiddel. Het schoonmaken van een houten vloer hoeft overigens ook geen hogere wiskunde te zijn. In een eerder artikel geven we hier tips voor. Ten opzichte van steen heeft pvc als voordeel dat het zachter aan de voeten is en minder koud wordt. Het dempt tevens het geluid beter dan steen, daar zullen de buren ongetwijfeld blij mee zijn.

Pvc-vloeren kennen nog meer voordelen ten opzichte van verschillende andere soorten vloeren. De kunststof kan op veel verschillende manieren geprint worden, waardoor u er qua stijl alle kanten mee op kunt. De vloer gaat gemiddeld genomen 20 tot 30 jaar mee, wat langer is dan alternatieven als laminaat of tapijt. Naast dat pvc van zichzelf warmer is dan bijvoorbeeld steen, is een pvc-vloer goed te combineren met vloerverwarming. In een eerder artikel zetten we de voor- en nadelen van vloerverwarming op een rij, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken over of het de moeite waard is voor u.

pur
Lees ook: Let op met pur bij vloerisolatie en voorkom gezondheidsklachten

Wat is het verschil tussen plak-pvc en click-pvc?

Er zijn 2 verschillende soorten pvc, namelijk plak-pvc en click-pvc. Het voornaamste verschil zit in de manier van installeren. Plak-pvc wordt op de ondervloer verlijmd en komt daarom heel strak te liggen, waardoor het van belang is om de ondervloer eerst goed te egaliseren. Click-pvc wordt met losse planken gelegd en is daarmee qua installatie vergelijkbaar met laminaat. Laatstgenoemde is makkelijker aan te leggen en mee te verhuizen, terwijl eerstgenoemde als voordeel heeft dat het erg stevig en recht ligt. Beide soorten pvc kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming, maar plak-pvc geleidt warme net iets beter.

Wat zijn de nadelen?

Helaas kent een pvc-vloer naast voordelen ook enkele nadelen. Zo moet u de vloer (laten) egaliseren, wat extra kosten met zich meebrengt. Bij plak-pvc is egalisatie van de ondervloer noodzakelijk. Bij click-pvc is het niet strikt noodzakelijk dat de vloer volledig recht is, maar enige mate van egalisatie is ook hierbij geen overbodige luxe. Een ander nadeel is dat uw pvc-vloer kan verkleuren als het in contact staat met rubber. Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen door viltjes onder uw rubberen meubilair aan te brengen. Tot slot zijn pvc-vloeren van origine niet erg milieuvriendelijk. Dit komt door een milieubelastend productieproces en moeizame recycling van het materiaal. Producenten zetten wel steeds meer in op recycling van het materiaal en gebruiken vaker gerecycled materiaal voor de productie ervan. Pvc-vloeren zijn tegenwoordig dus al een stuk milieuvriendelijker dan eerst.

(Bron: Telegraaf, Floer, VloerOnline, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie