Oktoberfest Theresienwiese München

Maxime op reis: als vegetariër en geheelonthouder naar het Oktoberfest

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Ditmaal gaan we, met vele anderen, een weekendje naar München voor het Oktoberfest.

Het Oktoberfest: van huwelijksfeest tot megafestival

1 keer per jaar, van medio september tot het eerste weekend van oktober, staat de Theresienwiese in München op zijn kop. Het jaarlijkse Oktoberfest bestaat al sinds 1810, toen koning Lodewijk I van Beieren is getrouwd met Theresia van Saksen-Hildburghausen. Zij is sinds die dag de naamgever van de Theresienwiese, destijds nog een veld buiten de stadsmuren waar de huwelijksfestiviteiten plaatsvinden. Zouden de bruid en bruidegom hebben kunnen vermoeden dat hun trouwdag ruim 200 jaar later nog net zo uitbundig wordt gevierd?

Want sinds die eerste editie in 1810 is het Beierse Oktoberfest uitgegroeid tot een mega-evenement, met bezoekers van over de hele wereld. De biertenten, literpullen, Lederhosen en Dirndls vormen nog steeds de basis van het Oktoberfest. Maar inmiddels staat de hele Theresienwiese vol met kermisattracties, eetkraampjes en foodtrucks. Overal ter wereld – binnen en ver buiten Duitsland, zelfs tot in Spanje – zijn er inmiddels Oktoberfest-achtige feesten.

Als vegetariër en geheelonthouder naar de Theresienwiese

Maar voor het enige echte Oktoberfest moet u toch op de Theresienwiese zijn, onder toeziend oog van het kolossale Frau Bavaria-standbeeld. Ik heb in september 2017 voor het eerst de reis naar Zuid-Duitsland ondernomen. Sindsdien is er het nodige gebeurd in de wereld, maar ook in mijn persoonlijke leven. Zo ben ik vegetariër geworden en drink ik bovendien geen alcohol meer, om maar eens wat te noemen. Hoog tijd dus voor een rentree op het Oktoberfest… Kan ik daar ook lol hebben zonder alcohol en vlees? 7 jaar na mijn vorige bezoek ga ik op zoek naar het antwoord op die vraag.

Na een treinreis van zo’n 8 uur (zonder noemenswaardige vertraging) zetten mijn reisgenoot en ik voet op Beierse bodem. Zonder Lederhose (ik vind een ruitjesoverhemd wel genoeg) en zonder alcohol achter de kiezen gaan we ’s avonds sfeer proeven op het festivalterrein. Laten we het erop houden dat ik als niet-drinker tot een zeer kleine minderheid op het festival behoor… Later op de avond pakken we de U-Bahn en S-Bahn naar de camping waar we verblijven. Op de tussenliggende stations komen we meerdere festivalgangers tegen. En niet iedereen heeft de alcohol even goed verteerd.

Cola en Frittatensuppe in de Löwenbrau-tent

We hebben 1 volledige festivaldag voor de boeg en die begint al vroeg (na een koude, doorwaakte nacht op mijn camping). We mogen namelijk vanaf 12.00 uur in de tent van brouwerij Löwenbräu plaatsnemen. Daarvoor hebben we maanden geleden al plekken gereserveerd. Geen overbodige luxe, gezien de miljoenen bezoekers die graag met ons van plek zouden willen ruilen.

Aan onze tafel, met 2 Nederlanders en verder alleen maar gezellige, sympathieke Ieren, komen de liters bier en halve en hele hanen in sneltreinvaart voorbij. Ik ben zelf vooral benieuwd of de ober, met 12 gevulde literpullen in de hand, ook een colaatje heeft voor mij? Dat kan zeker, maar dan moet ik wel iets langer wachten. Uiteindelijk krijg ik een iets kleinere glazen pul, met de beloofde cola erin. Op de menukaart vind ik een plaatselijke specialiteit zonder vlees, de Fritattensuppe.

Terwijl ik geniet van deze Oostenrijkse bouillon met reepjes pannenkoek, wordt de stemming om ons heen steeds joliger. In het midden van de tent is het een komen en gaan van muzikanten, traditionele blaasmuziek afgewisseld met de bekende internationale meezinghits (“And after ááááálllll, you’re my wonderwááááálllll”).

Oktoberfest 2024 Frau BavariaOok het Oktoberfest gaat (voorzichtig) met zijn tijd mee

We hebben onze plekken tot 16.30 uur kunnen reserveren, maar na een uur of 3 wordt het iets te veel van het goede voor mij. Mijn nacht zonder noemenswaardige slaap begint zijn tol te eisen en ik laat de gezelligheid en gemoedelijkheid van de overvolle tent even achter me. En het lukt me zowaar om een rustig plekje te vinden, boven op de heuvel tussen Frau Bavaria en de al even imposante Ruhmeshalle. Terwijl ik uitkijk over de mensenzee beneden (Lederhosen en Dirndls, zover het oog reikt), wacht ik tot mijn reisgenoot afscheid heeft genomen van zijn nieuwe Ierse vrienden in de tent.

Samen gaan we terug naar de camping, waar ik een fractie van mijn slaaptekort inhaal. En dan is het alweer tijd om terug naar Nederland te gaan. De treinreis verloopt opnieuw voorspoedig, we komen zelfs 2 minuten voor schema op Utrecht Centraal aan. En dan is het tijd om de balans op te maken. Is het Oktoberfest ook een aanrader voor de vegetariërs en geheelonthouders onder ons?

Ook dit evenement van ruim 200 jaar oud gaat met zijn tijd mee, dat moge duidelijk zijn. Het Oktoberfest houdt rekening met degenen die geen bier drinken en geen vlees eten, ook al zijn zij behoorlijk vreemde eenden in de Beierse bijt. En ik kan u garanderen dat de keurige coladrinker en vegetariër zijn ogen uitkijkt in de biertent. Wilt u zelf eens een bezoek brengen? Houd dan wel rekening met enorme (gezellige) drukte. En calculeer in dat u aardig wat geld kwijt zult zijn aan uw bezoek, alleen al aan eten en drinken. Plan uw reis en verblijf dus ver van tevoren, of het nu in een hotel of op één van de Oktoberfest-campings is. En bij dezen wil ik optie 1 aanraden, ongeacht het prijskaartje…

(Hoofdfoto: Fabiophototravel/Shutterstock. Foto in artikel: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie