koffievlekken

Hoe kunnen koffievlekken het beste verwijderd worden?

Koffievlekken zijn zo gemaakt. Afhankelijk van de plek waarop ze terecht komen en hoe snel u ze verwijdert, zijn ze makkelijk tot wat lastiger te verwijderen. We geven tips voor de verschillende situaties.

Koffievlekken direct verwijderen

Voor koffievlekken geldt, zoals bij veel andere vlekken, dat ze er het beste uit gaan als ze nog niet zijn opgedroogd. Anders kunnen ze namelijk diep intrekken. Neem daarom liefst meteen even de tijd om ze te verwijderen. Het ergste leed is vaak al geleden, door de vlekken te deppen met een licht vochtige doek, tot er zo veel mogelijk van de vloeistof verdwenen is. In het geval van een kleed kunt u ook vellen keukenpapier gebruiken om de koffie in te laten trekken.

Was vervolgens zo mogelijk in de wasmachine of kijk hieronder voor tips wanneer dat niet kan.

In het geval van kleding werkt het goed om de vlek vanuit de achterkant van de stof uit te spoelen. Kleding kunt u als u geen tijd heeft om de vlek direct te verwijderen ook laten weken in een emmer met lauw water. Later kunt u de eventuele restanten er dan alsnog uit wassen.

Ossengalzeep

Met ossengalzeep kunt u de vlek inwrijven. Wrijf vanuit de buitenkant naar het midden, om te voorkomen dat de vlek groter wordt. Spoel met lauw water en was in de wasmachine. Ook in het geval van plekken die niet in de wasmachine kunnen, is ossengal effectief. Wrijf de vlek dan in met de ossengalzeep en dep goed na met een vochtige doek. Doe dit net zo lang tot de zeep en de vlek verdwenen zijn. In een eerder artikel geven we meer tips voor het gebruik van deze handige zeep.

Baking soda

Bestrooi de vlek nadat u die met een vochtige doek heeft gedept met een laagje baking soda. Laat dit intrekken en wrijf vervolgens schoon met een droge doek. Was na in de wasmachine of dep opnieuw met een vochtige doek, totdat het poeder en de vlek verdwenen zijn.

rode wijnvlekken
Lees ook: Hoe zijn rode wijnvlekken het best te verwijderen?

Schoonmaakazijn

Afhankelijk van de gevoeligheid van het oppervlak waarop de koffievlek terecht gekomen is, kunt u schoonmaakazijn gebruiken. Spray het er met een plantenspuit op of wrijf het met een doek op de plek. Laat dit een uur inwerken en verwijder dan met een droge theedoek. Deze methode laat wel een zure geur achter. Ook mogelijk is om in een emmer 3 delen azijn en 1 deel water te doen en iets kleins, zoals een kledingstuk daarin te laten weken.

Babydoekjes

Dankzij hun absorberende eigenschappen kunt u verse koffievlekken heel goed opdeppen met babydoekjes. En door hun reinigende werking in veel gevallen ook meteen schoonkrijgen.

Koffievlekken op de muur

Wanneer een koffiekop omgaat, kunnen er ook vlekken of spatten op de muren terecht komen. Meestal is het genoeg om dan meteen te deppen met een vochtige doek. In een eerder artikel geven we tips om vlekken van geverfde muren te krijgen.

Chocoladevlekken
Lees ook: Chocoladevlekken verwijderen van kleding, zo lukt het

Groene zeep

Koffievlekken op leer kunnen in de meeste gevallen verwijderd worden met een licht vochtige doek en een kleine hoeveelheid groene zeep. Wees er zeer zuinig mee, want anders kan het in het leer trekken. In een eerder artikel geven we tips voor het reinigen van een leren of suède bank. Ook koffievlekken op houten oppervlakken kunnen met groene zeep behandeld worden. Maak een sopje met groene zeep en boen het hout met een zachte spons.

Ingedroogde koffievlekken verwijderen

Heeft u te maken met ingedroogde koffievlekken, dan heeft het opdeppen van de koffie geen zin. U kunt ze dan aanpakken met een vochtige doek met wat wasmiddel of schoonmaakazijn. Zitten de ingedroogde vlekken op houten meubelen of een parketvloer, dan zijn ze vrijwel niet meer te verwijderen. Alleen opschuren kan in die gevallen vaak dan nog helpen.

Vlekkenverwijderaar

Helpen bovenstaande tips (niet genoeg), dan kan een vlekkenverwijderaar uitkomst bieden. Houd voor de juiste werkwijze hiermee de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan.

Als laatste redmiddel kunt u koffievlekken nog laten behandelen in een stomerij of meubelen en tapijten door een gespecialiseerd bedrijf.

(Bron: Archief, HG, VT Wonen, 123schoon.nl, Libelle.be, Cleanipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    nvankampen says:

    Een goede handzeep werkt ook goed nat maken en een beetje handzeep er op wassen en klaar afdeppen weg vlek zonodig herhalen

    Dirck says:

    Verven met ?
    Als ik onderweg knoeide en geen doekjes, zeep en andere hierboven genoemde heb?
    Later uitspoelen ergste, desnoods dagje later en bedorven kleding in pan met oude rest koffie onderdompelen en in laten trekken!
    Na uurtje laten indrogen en dan wassen, mooie kleur shirt en hufter proef geworden.
    Vooral als je te laat enkele druppels koffie ontdekte is deze Verven met Koffie vaak beste oplossing.

    Zelfs bedden lakens met niet eruit te krijgen vlekken kun je zo weer netjes krijgen….
    Na de koffie behandeling op hoogste temperatuur wassen en U heeft een ramp opgelost op mijn manier!