De beroemde appeltaart van Oma Boema.

De beroemde appeltaart van Oma Boema

Elk huishouden heeft wel zo z’n eigen recept om appeltaart te maken. Voor Oma’s bakboek van stichting Oma’s Soep is het recept van Oma Boema gekozen. Het recept is van haar vader en zit dus al lang in de familie. Nu deelt ze het met ons.

De bereidingstijd is 1 uur en 15 minuten, plus nog 1 uur wachten om te koelen.

Ingrediënten, voor 1 taart:

Voor het deeg

  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 240 gra, rietsuiker of lichte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (à 8 gram)
  • snufje zout
  • 300 gram roomboter, koud en in blokjes, plus extra om in te vetten
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels paneermeel

Voor de vulling

  • 1 kilo stevige, iets zure appels (bijvoorbeeld Jonagold), geschild en in blokjes
  • 100 gram rozijnen
  • 40 gram rietsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

Benodigdheden

  • springvorm van 24 centimeter doorsnede
  • vershoudfolie
  • deegroller

Bereiding appeltaart

Verwarm de oven voor tot 175 graden (hetelucht) of 195 graden (elektrisch). Vet de springvorm in met boter.

Meng het bakmeel, de rietsuiker of basterdsuiker, vanillesuiker en het zout in een mengkom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers door het meelmengsel tot een kruimelig deeg. Voeg 1,5 losgeklopt ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Meng intussen voor de vulling de appel, rozijnen, rietsuiker, het kaneel en citroensap in een mengkom.

Rol driekwart van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap die iets groter is dan de springvorm. Leg het deeg voorzichtig in de springvorm en druk de randen goedaan. Houd de rest achter voor de bovenkant van de taart. Strooi het paneermeel over de bodem en vul de taart met het appelmengsel.

Rol lange strengen van het resterende deeg en leg ze in ruitvorm over de vulling. Bestrijk het deeg met het resterende losgeklopte ei.

Zet op een rooster onder in de oven en bak de taart in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de appeltaart in de vorm afkoelen.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Oma Boema. Foto: Saskia Lelieveld, Ellen Hoste)

Geef een reactie