appels en peren plukken

Wanneer zijn appels en peren rijp voor de oogst? Zo weet u of u ze kunt plukken

Met een appel- of perenboom in de tuin kunt u jaarlijks vers fruit uit eigen tuin plukken. En met een dwergappel of -peer zelfs ook op het balkon of andere plek waar u er weinig plek voor heeft. Maar wanneer zijn de appels en peren plukrijp? We leggen uit wanneer ze geoogst kunnen worden.

Wanneer kunnen appels geplukt worden?

Het weer is maar voor een klein deel van invloed op de oogsttijd van appels. Langdurige warmte of erg koel weer kan er wel voor zorgen dat het moment iets eerder of juist iets later valt, maar u zult eerder merken dat er dan wat meer en grotere of juist minder en kleinere appels rijpen. Van meer belang is het soort appels dat u heeft staan. Zo zijn er vroege zomerrassen, zoals de Collina, Belgica en Delbare, die al eind juli of begin augustus geoogst kunnen worden. Latere appelrassen, zoals Cox Orange, Golden Delicious en Elstar zijn plukrijp vanaf september. Een appelboom laat zijn appels vanzelf vallen, wanneer ze rijp zijn. Het beste is het om dit moment net voor te zijn.

Een rijpe appel herkennen

Rijpe appels kunt u herkennen aan een ‘blos’ of in het geval van een groene of gele appel een intensere kleur. En daarnaast de geur. Ook kunt u uitproberen of ze makkelijk loslaten. Een onrijpe appel laat niet makkelijk los en een rijpe appel juist wel. Draai de vrucht daar voorzichtig een klein beetje voor.

appels plukken

Wanneer kunnen peren geplukt worden?

Peren kunnen in de periode van eind augustus tot begin oktober geplukt worden. Rassen die bedoeld zijn als stoofperen kunnen beter nog iets langer aan de tak blijven. En op zijn vroegst half september geoogst worden, tot midden oktober. Gaat u zelf stoofperen maken, bekijk dan deze tips. Net als bij appels kunt u controleren of ze plukrijp zijn, door de vruchten een slag te draaien. Wanneer ze makkelijk loslaten, zijn ze klaar voor de oogst.

fruitbomen
Lees ook: Fruitbomen snoeien in de winter, voor meer en beter fruit van peren- en appelboom

Kunnen appels en peren direct na het plukken gegeten worden?

Vroege appelrassen zijn direct te eten. U kunt ze desgewenst zo van de boom opeten. Door ze een weekje te laten liggen, worden ze wel nog lekkerder van smaak. Latere appelrassen kunnen na het plukken het beste even de tijd krijgen om na te rijpen. Een maand is daar een goede periode voor.

Peren kunnen het beste een paar dagen na het plukken opgegeten worden. Ze smaken dan beter dan direct na het plukken. Bewaart u ze buiten de koelkast, dan zijn ze na een dag of 4 optimaal van smaak en ze kunnen dan tot maximaal een week later gegeten worden.

peer eten na het plukken

Hoe kunnen appels en peren het beste bewaard worden?

Zomerappels zijn niet zo geschikt om langere tijd te bewaren. Na het plukken kunnen ze het beste zo snel mogelijk gegeten of verwerkt worden. De latere appelrassen kunnen wel langere tijd bewaard worden, zeker wanneer u ze koel weglegt. Degene met een dikke schil, zoals Fuji of Granny Smith blijven lang goed. In een eerder artikel geven we tips om appels zo lang mogelijk vers te houden. En heeft u er veel en wilt u ze niet bewaren, dan kunt u er ook nog altijd appelmoes van maken. Bekijk tips voor de lekkerste appelmoes. Op onze receptenpagina vindt u nog meer inspiratie voor het koken met appels en met peren.

Peren kunnen buiten de koelkast tot een week bewaard worden en blijven in de koelkast tot 4 weken goed. Bij een temperatuur van 0-1 graden zijn ze nog langer te bewaren. Zeker wanneer u zorgt dat de luchtvochtigheid op de bewaarplek niet te laag wordt. Zorg er wel voor dat ze elkaar niet raken en er geen beschadigde of rotte exemplaren tussen zitten.

Appels en peren invriezen

Wilt u appels en peren nog langer bewaren, dan zijn ze goed in te vriezen. Op deze manier blijven ze tot 12 maanden goed. Daarvoor moet u ze dan wel in stukjes of schijfjes snijden. Aangezien die snel verkleuren, moet u de partjes voor het invriezen wassen en een minuut of 20 in water leggen, waar u citroensap aan toevoegt. Voor 1 liter water zijn 2 eetlepels sap nodig.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Weeronline, Tuinadvies, Voedingscentrum, Landidee, Gardena. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie