Zo kunt u een gietijzeren pan onderhouden voor een lange levensduur.

Gietijzeren pan schoonmaken en onderhouden: zo gaat hij een leven lang mee

Een gietijzeren pan is duurzaam, multifunctioneel en kan vanwege het materiaal lang meegaan. Om de lange levensduur te benutten, is het wel van belang om hem goed te onderhouden. In dit artikel leggen we uit hoe u een anti-aanbaklaag aanbrengt en hoe u de gietijzeren pan op de juiste manier schoonmaakt.

Voordelen gietijzeren pan

Het heeft meerdere voordelen om één of meerdere gietijzeren pannen tussen het keukengerei te hebben staan. Zo kan de pan warmte goed vasthouden en verdeelt het deze goed, waardoor het eten gelijkmatig gaart. Verder is een gietijzeren pan multifunctioneel, zowel qua kooktechnieken als qua gerechten die u erin kunt bereiden. Daarnaast is het een goede keuze voor de portemonnee, mits de pan goed wordt onderhouden. Hoewel een gietijzeren pan duurder is dan de meeste andere pannen, kent het doorgaans ook een langere levensduur.

Creëer een anti-aanbaklaag in de gietijzeren pan

Sommige gietijzeren pannen hebben al een anti-aanbaklaag (een laag van emaillen), anderen nog niet. Als u een nieuwe gietijzeren pan heeft zonder anti-aanbaklag, is het belangrijk om er zelf een te creëren voor u er in gaat koken. Dit proces heet inbakken of inbranden. Dit doet u door een paar druppels neutrale plantaardige olie met een hoog rookpunt, denk hierbij aan zonnebloemolie of lijnzaadolie, in de pan te doen en uit te wrijven over de binnenkant ervan. Plaats de pan vervolgens in een oven en verwarm deze tot een temperatuur tussen de 200 en 250 graden. Zet de pan ongeveer 1 uur in de oven en laat hem vervolgens in de oven geleidelijk afkoelen. Eventueel kunt u dit proces enkele keren herhalen voor een nog betere anti-aanbaklaag.

Heeft u geen oven of is deze te klein? Dan kunt u de pan ook verhitten op het gasfornuis. Dit heeft echter niet de voorkeur, aangezien een oven beter in staat is om de pan gelijkmatig te verhitten. Bovendien kan er veel rook ontstaan als u het inbranden op het fornuis doet.

Als u na verloop van tijd merkt dat de anti-aanbaklaag minder effectief wordt, kunt u bovenstaand proces opnieuw doorlopen. Het kan ook helpen om regelmatig na gebruik de binnenkant in te smeren met een kleine hoeveelheid olie.

Gietijzeren pan steelpan koekenpan roestvrij staal anti-aanbaklaag
Lees ook: Hoe lang gaan uw pannen mee en wanneer moet u ze vervangen?

Zo maakt u de pan schoon na gebruik

Hoe graag u de vaatwasser ook gebruikt, een gietijzeren pan met of zonder anti-aanbaklaag kunt u toch echt beter met de hand wassen. De vaatwasser kan namelijk de beschermende laag aan de binnenkant van de pan aantasten en roestvorming veroorzaken. Het is verder van belang om de nog warme pan niet gelijk met koud water af te spoelen. Het grote temperatuurverschil kan vervormingen in de pan aanbrengen. Laat de pan in plaats daarvan eerst afkoelen en spoel hem vervolgens af met warm water. Maak de binnenkant idealiter schoon met enkel water en een borstel of spons. Laat afwasmiddel hierbij achterwege.

Krijgt u de binnenkant van de gietijzeren pan niet schoon door slechts water te gebruiken? Dan kunt u grof zeezout inzetten als natuurlijk schuurmiddel. Een alternatief is om wat water aan de kook te brengen in de pan om zo de etensresten los te weken. Laat het kokend water maximaal 10 tot 15 minuten in de pan staan en spoel de pan vervolgens uit met warm water. Voor het schoonmaken van de variant met de anti-aanbaklaag kunt u wel een klein beetje afwasmiddel gebruiken.

Na het schoonmaken is het alleen nog zaak om de pan goed te drogen om roestvorming tegen te gaan. Gebruik daarom een droge theedoek om zowel de pan zelf als het deksel droog te maken. Zodra alles schoon en droog is, kunt u de pan weer opbergen. Doe dit op een droge plek en plaats eventueel een droge doek tussen de pan en het deksel om vochtophoping te voorkomen.

(Bron: Archief, Culy, BosGrill, YourKitchen, RTL. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie