verwarming weer aan

Bij welke temperatuur kan de verwarming het beste weer aan?

Met een beetje geluk verwarmt de zon in een goede nazomer het huis nog een poosje. Maar op een gegeven moment wordt het toch echt te fris en moet de verwarming weer aan. Bij welke temperatuur kan dat het beste gebeuren? En hoe verwarmt u uw huis dan het beste?

Bij welke temperatuur de verwarming aan?

Het is voor iedereen persoonlijk wat als een aangename temperatuur voor in huis ervaren wordt. Over het algemeen zetten veel Nederlanders de verwarming voor het eerst weer aan wanneer het buiten rond de 14 graden is. Dat is meestal het geval tussen begin en half oktober. Op sommige dagen kan de temperatuur in huis daarvoor al tot onder de aangename grens dalen. Maar dan is het meestal nog niet nodig om al te verwarmen, aangezien het een dag later al weer warmer kan zijn.

Een goed moment om weer te gaan verwarmen, is bijvoorbeeld wanneer de temperatuur binnen standaard tot onder de 18 graden daalt. Voor ouderen en kwetsbaren is het overigens verstandig dit al wat eerder te doen. Dit aangezien kou in huis voor hen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In een eerder artikel geven we daar tips over en hoe u went aan een lagere temperatuur in huis.

ontluchten
Lees ook: Ontluchten en meer aandachtspunten nu de verwarming weer aan gaat

Hoe kan de verwarming het beste gebruikt worden?

De manier waarop u het huis verwarmt, heeft veel invloed op de energiekosten. Het is niet raadzaam meteen met een hoge temperatuur te beginnen, wanneer u het snel warm wilt hebben. Op die manier moet de verwarming heel hard werken en gaat het verbruik behoorlijk omhoog. Beter is het om de thermostaat op een temperatuur tussen de 18 en 21 graden te zetten. Het huis kan zo geleidelijk de gewenste temperatuur bereiken.

Het verwarmen van verse lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht die al in huis hangt. Zet daarvoor elke dag de ramen een minuut of 10 open om het huis goed te laten doorluchten. Vergeet niet de verwarming op dat moment even lager te zetten zodat u geen warmteverlies heeft.

Het is niet nodig om de verwarming ’s nachts op volle toeren aan te laten. Maar uitzetten is het andere uiterste. Dan moet er ’s morgens weer flink bij verwarmd worden. En dat is in veel gevallen duurder dan het huis ’s nachts op temperatuur te houden. Milieu Centraal adviseert de thermostaat ’s nachts daarom op 15 graden te zetten. Met uitzondering van vloerverwarming of een volledig elektrische warmtepomp. In dat geval is 17 of 18 graden beter, anders duurt het opwarmen ’s morgens erg lang.

Is er overdag niemand thuis? Dan kan de thermostaat ook het beste op 15 graden gezet worden. Dan hoeft het huis in de ochtend niet op te warmen.

Verwarm de ruimtes in huis alleen op de momenten dat u er bent. Het kan handig zijn om daar een klokthermostaat of app voor te gebruiken. Zo kunt u de woonkamer bijvoorbeeld zo instellen dat die al warm is wanneer u opstaat en een uur tot half uur voor u gaat slapen alvast naar 15 graden gaat.

(Bron: Archief, Metro, Inter Switch, Milieu Centraal, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie