De voor- en nadelen van een opeethypotheek: een manier om uw overwaarde te verzilveren
Publicatiedatum: 9 oktober 2024
Zodra uw pensioenleeftijd nadert, kan uw inkomen gaan dalen. Om dit aan te vullen kunt u de overwaarde van uw huis laten verzilveren, bijvoorbeeld door een opeethypotheek af te sluiten. Daar zitten voor- en nadelen aan. In dit artikel vertellen we u er meer over.
Er zijn verschillende manieren van verzilveren
Steeds meer mensen hebben overwaarde op hun woning. Oftewel: de marktwaarde van uw huis is hoger dan uw hypotheek. Door deze overwaarde te verzilveren, kunt u eerder van deze overwaarde profiteren. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of door het geld te gebruiken voor een verbouwing.
Overwaarde verzilveren kan op verschillende manieren. Zo kunt u uw hypotheek oversluiten, de bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Alleen als het inkomen uit uw pensioen niet hoog genoeg is voor één van deze opties, dan is de opeethypotheek wellicht een optie.
De opeethypotheek speciaal voor 60-plussers
Vanaf het moment dat u 60 bent, kunt u een opeethypotheek afsluiten. In feite is deze verzilverhypotheek een verdergaande vorm van de aflossingsvrije hypotheek. De geldverstrekker brengt namelijk alleen rente in rekening (die u later betaalt) en vraagt geen maandelijkse aflossing.
Hoeveel u bij een opeethypotheek precies kunt lenen is afhankelijk van uw leeftijd, de waarde van uw woning, de rente en eventuele bestaande schulden.
Voordelen van een opeethypotheek
Een voordeel van de opeethypotheek is dat u niet hoeft te verhuizen om gebruik te maken van uw overwaarde. Het geld dat vrijkomt mag u in de meeste gevallen vrij besteden en kunt u dus gebruiken als extra inkomstenbron voor verschillende doeleinden. Afhankelijk van de mogelijkheden en wensen kan dat een bedrag ineens zijn, een maandelijkse uitkering of een combinatie hiervan.
Een ander voordeel is dat u maandelijks geen rente hoeft te betalen, waardoor u voor een bepaalde periode meer inkomen overhoudt. De rente die u normaal gesproken betaalt, wordt opgeteld bij de schuld. Deze lost u pas af als u de woning verkoopt.
Nadelen van een opeethypotheek
De hypotheekschuld wordt door het bijboeken van de rente elke maand hoger, waardoor de overwaarde lager wordt. De overwaarde wordt als het ware ‘opgegeten’. Pas als de woning (bij overlijden of verhuizen) wordt verkocht, moet de totale schuld worden terugbetaald.
Dit kan voor nabestaanden lastig zijn als u komt te overlijden. Dan moet bij de verkoop van het huis de schuld namelijk in één keer afbetaald worden. Dat betekent dat erfgenamen mogelijk minder vermogen overhouden of zelfs niets krijgen uit een erfenis. Het kan daarom goed zijn om uw naasten al op een eerder moment te vertellen dat u een opeethypotheek heeft.
Daarbij is de rente van deze verzilverhypotheek niet fiscaal aftrekbaar en hoger dan bij een gewone hypotheek. Dat laatste komt onder andere door de restschuldgarantie van de geldverstrekker.
De restschuldgarantie voor als uw woning niet genoeg oplevert
Wanneer u maximaal leent, dan kan de schuld na verloop van tijd hoger zijn dan de marktwaarde van uw huis. Bij de verkoop ervan blijft er dan een restschuld over. Het risico op een restschuld neemt daarbij toe als de huizenprijzen dalen. Hiervoor geldt een restschuldgarantie. Wanneer u heeft voldaan aan de voorwaarden van de geldverstrekker dan wordt de restschuld bij de verkoop kwijtgescholden.
Ga altijd in gesprek met een financieel adviseur
Voordat u een eventuele opeethypotheek neemt is het raadzaam om eerst in gesprek te gaan met een financieel adviseur. Soms zijn er andere manieren om de overwaarde te verzilveren, die beter bij uw situatie passen. Of is het in sommige gevallen beter om toch uw huis te verkopen.
(Bron: Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Independer, Margriet. Foto: shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik wil graag wat overwaarde opnemen maar heb er geen verstand. Ik twijfel of ik een adviseur van de bank waar ik de hypotheek heb lopen kan vragen. Kost veel geld en vraag me af of ze eerlijk zijn. Weet niet zo goed wat ik moet doen. Heb wel bij afsuiten vd hypotheek rekening gehouden dat ik een bedrag kan opnemen zonder dat ik naar notaris moet. Dat scheelt weer.
Ik zou zeker eerst naar mijn eigen bank gaan. Natuurlijk preken ze daar voor eigen parochie. Maar laat ze lekker hun verhaal doen . Luister goed, en maak eventueel aa tekeningen .
Of beter nog laat iets op papier zetten zodat je het later nog eens rustig kunt doornemen.
Vervolgens ga je naar een ONAFHANKELIJKE hypotheek verstrekker.
Bijvoorbeeld. De Hypotheker.
Daar vraag je hetzelfde advies.
Maar nu en je inmiddels enigszins op de hoogte. Je weet er in ieder geval iets van.
Je mag ook gerust zeggen dat je er al even mee bezig bent ,en dat je er wel wat van af weet.
Laat dan die onafhankelijke verstrekker maar eens met een voorstel komen.
Je zal waarschijnlijk versteld staan van het verschil.
Ga trouwens bij voorbaat met zijn tweetjes.
Twee horen meer als ee .
Succes.
Ik weet van goede vriend die ouder was, hij had dit maar zowel vanaf 1980 tot 1987 een prijs daling geweest,
Ook van 1998 tot 2000 dipje maar niet de halvering van hiervoor.
Ook vanaf 2005 tot 2015 ongeveer, kan plaatselijk flink verschillen een kleine dalen en toen de huidige prijs explosie.
Van 1974 tot 1980 werd je gratis rijk, net als nu maar zoals ik van 80~87 al schreef halvering prijzen en sommige zelfs nog iets meer!
Hij had een opeet Hypotheek en opname + rente waren toen geld op was en hij te lang leefde niet leuk.
Hij heeft zoveel jaren zonder eigen huis dat toen van de bank was moeten leven, aardige man maar viel alsnog in armoede.
Hij was afgekeurd en zou maximaal 10 jaren leven, vermoedelijk korter, en werden er 24!
Gemeente betaalde uitvaart en alleen foto boeken en meubels, waren nog iets voor erfgenamen, huis was 100% bank die achteraf deze klant liever niet had gehad, maar op de uitvaart kreeg hij was Wanbetaler nog wel mooi bloemstuk van plaatselijke directeur.
Maar vanaf 2015 tot nu sterk gestegen, 10 jaren lang, gaan we niet te ver en durft U dit wel aan?
Als er meer alleenstaande ouderen overlijden dan dat we huizen bouwen kan de markt snel omslaan.
Zelf zit ik nu ook in de Rollator en Stoklopers file achter ’t biljard.
Gezonde club met iets teveel leden, overvol en nu 2 avonden per week dan maar….
Maar hoe lang nog, gehele club bezoekt erg vaak de uitvaarten.
Hypotheek adviseur verdiende aan afsluiten, of je bleef leven en hoe lang is bank probleem.
Groetjes van de WC Eend Expert die elke reclame anders ziet.
Ik ben 70 jaren oud alleenstaand met een alleen AOW
Wat zou ik graag mijn overwaarde (gedeeltelijk) opeten om wat ruimer bij kas te komen zitten. Kan nu nauwelijks mijn huisje onderhouden. Laat staan een beetje leuk leven
Maar ik krijg, doordat ik een te laag inkomen heb, geen extra hypotheek .
Dus lijkt verkopen de enige optie, maar tja waar moet ik naar toe??
Heeft iemand een oplossing voor dit probleem ?
U schrijft “mijn huisje” dus ik neem aan dat u al een niet te groot huis heeft. Mocht dat wel het geval zijn dan zou verkoop en iets kleiners kopen wel soelaas kunnen bieden.
Als Nederland verlaten een optie voor u is, dan zijn er vele mogelijkheden.
Wij hebben in 2015, toen de markt pas begon aan te trekken, ons voor twee mensen te grote huis verkocht en zijn naar Duitsland verhuisd. Naar een landelijk gebied met veel natuur.
We wilden sowieso kleiner gaan wonen.
De hypotheek was afbetaald dus we hadden zat geld om hier weer iets te kopen. En alles was goedkoop vergeleken met Nederland. We woonden al sinds 2013 in Duitsland maar hadden voor de tussentijd een appartement gehuurd.
Vrijwel alles wat we konden kopen was eigenlijk veel te groot.
Kortom, we zitten nog steeds in ons appartement. Alles is gelijkvloers en als er iets defect is, moet de verhuurder aan de slag.