Prinsjesdag 2024 AOW

Kabinetsplannen geopenbaard tijdens Prinsjesdag: wat kunt u als AOW’er verwachten in 2025?

‘Solide begroten voor welvaart en stabiliteit’, zo heet de sobere miljoenennota die het nieuwe kabinet-Schoof tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd. De koopkracht voor de gemiddelde Nederlander zal lichtjes stijgen in 2025, is één van de conclusies uit deze miljoenennota. Wat is voor de AOW-gerechtigde doelgroep nog meer belangrijk om te weten? Wij maken de balans van de derde dinsdag van september voor u op.

Lichte stijging koopkracht in 2025

De meeste Nederlanders krijgen iets meer te besteden, want de gemiddelde koopkracht zal met bijna 1 procent stijgen. Voor uitkeringsgerechtigden is die stijging nog het hoogst, namelijk 0,9 procent. Maar voor gepensioneerden blijft de koopkrachtstijging in 2025 beperkt tot gemiddeld 0,6 procent. Er zijn zelfs gepensioneerden die het met iets minder koopkracht moeten doen.

Lagere belastingtarieven voor werkenden, ook voor AOW’ers?

Werkenden krijgen te maken met gunstiger belastingschijven, vooral degenen met een middeninkomen. Voor schijf 1 (het inkomen tot 38.441 euro) geldt een tarief van 35,82 procent. Daarboven zit schijf 2 (het inkomen tussen 38.441 en 76.817 euro), met een tarief van 37,48 procent. Hoe de belastingschijven voor AOW-gerechtigden uitvallen in 2025 – hier vindt u de tarieven van dit jaar – is nog niet bekend. Maar zowel werkenden als AOW’ers houden een hoger nettobedrag over, belooft het kabinet. Verder gaat de energiebelasting op aardgas omlaag en blijven de brandstofaccijnzen gelijk (0,79 euro per liter benzine, 0,52 euro per liter diesel, 0,19 euro per liter lpg), ook in 2025.

Doorwerken na pensioen AOW-leeftijd
Lees ook: Doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd? Er zijn voordelen, maar ook valkuilen

Eigen risico (met vertraging) op de schop, hogere zorgpremies

In januari 2023 hebben we al geschreven over een nieuwe opzet van het eigen risico, per 2025. Nu staat het jaar 2025 daadwerkelijk voor de deur en is er meer bekend over het nieuwe systeem. Het minimale eigen risico gaat inderdaad omlaag naar 165 euro, maar wel pas in 2027. Tot die tijd blijft het nog 385 euro, terwijl de premies stijgen. Want in 2025 zal de gemiddelde Nederlander 6 à 8 euro meer betalen aan zorgverzekeringen. Hoe hoog de premies voor 2025 definitief uitvallen, moeten de verzekeraars voor 12 november 2024 laten weten. DSW zal eind september 2024, traditiegetrouw, als eerst de exacte hoogte van de premies bekendmaken.

Iets hogere zorgtoeslag, meer investeringen in (ouderen)zorg

De zorgtoeslag stijgt dan weer niet evenredig mee. In 2024 is het maximale toeslagbedrag nog 123 euro per maand, voor alleenstaanden met de laagste inkomens (tot 26.500 euro per jaar). Als u een toeslagpartner heeft, kunt u samen maximaal 236 euro per maand krijgen. Hier komt 6,50 euro per maand bovenop, wat dus niet voldoende is om de stijging van de zorgpremies mee te compenseren. Wel is het kabinet van plan om weer fors in de (ouderen)zorg te investeren. De voorgenomen bezuiniging van 615 miljoen euro in de ouderenzorg is teruggedraaid, verder komt er 109 miljard euro voor de zorg vrij.

Hogere netbeheerkosten na 2025

Om thuis gas en/of elektriciteit te kunnen gebruiken betaalt u netbeheerkosten. En die netbeheerkosten gaan in 2025 omhoog, omdat het onderhoud van het zwaar belaste energienet duurder wordt. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op 5 euro extra per maand en dus 60 euro extra per jaar. Hoewel u minder geld afdraagt aan hoofdnetbeheerder TenneT, krijgt u wel degelijk te maken met de gevolgen van de steeds hogere transportkosten. En in de jaren daarna neemt die kosten alleen maar verder toe, zoals u in dit artikel kunt lezen. Daarnaast is het kabinet nog steeds van plan om de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters per 2027 te beëindigen.

Tweedeling alleenstaanden- en samenwonenden-/gehuwden-AOW op de schop

Er zijn in Nederland 2 vormen van AOW, voor alleenstaanden en gehuwden. Maar dit onderscheid is veel te beperkt, omdat er liefst 21 mogelijke samenstelling van een huishouden zijn, bijvoorbeeld latrelaties en gedeelde huishoudens. Het kabinet beaamt dit en wil nu een nieuw systeem met andere definities ontwerpen. ‘Het kabinet werkt voorstellen uit voor vereenvoudiging van het partnerbegrip in de AOW en streeft naar verdere vereenvoudiging van begrippen in het stelsel’, kunnen we lezen in het regeerprogramma van het kabinet-Schoof (PDF). Maar hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

AOW 21 woonsituaties
Lees ook: Welk AOW-bedrag krijgt uw complete huishouden? Dat hangt van deze 21 woonsituaties af

Openbaar vervoer waarschijnlijk duurder, vooral in grote steden

Er komen waarschijnlijk forse bezuinigingen op het openbaar vervoer in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Deze bezuinigingen, van uiteindelijk 110 miljoen euro, staan pas voor 2026 gepland, maar het budget voor 2025 zal al lager uitvallen. Naar verwachting leidt dit tot duurdere kaartjes en een afgeslankte dienstregeling. Treinkaartjes van de NS worden sowieso al 6 procent duurder in 2025, al is dit een minder hoge stijging dan de aanvankelijk voorgestelde 12 procent.

Bezuinigingen in het ov raken bovendien aan een ander actueel probleem, het woningtekort in de grote steden. “Er moeten in de metropoolregio’s komende jaren 400.000 woningen worden gebouwd. Woningen die goed bereikbaar moeten zijn”, betoogt Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, tegenover het ANP. “Bezuinigen op ov betekent inleveren op bereikbaarheid en een serieuze bedreiging voor het realiseren van deze woningen.”

Het kabinet wil de komende jaren overigens structureel 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwen. Daarvoor wil men 5 miljard euro uittrekken, plus 2,5 miljard euro om deze nieuwe woningen bereikbaar te maken.

Kansspelbelasting omhoog

Als u geld wint met gokken, in het casino of met een loterij, betaalt u kansspelbelasting. De exacte voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienst. Deze kansspelbelasting gaat in 2025 van 30,5 naar 34,2 procent. Dit is een tussenstap, want in 2026 gaat het tarief voor kansspelbelasting nogmaals omhoog, naar 37,8 procent.

Prinsjesdag 2024
Lees ook: Hoe zit het? Hoe is de Prinsjesdag-traditie ontstaan?

(Bron: Rijksoverheid, ANP, Plus Online, RTL Nieuws, Business Insider, Metropoolregio Amsterdam, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad, Autoriteit Consument & Markt, NOS. Foto: Sem van der Wal/ANP)

Geef een reactie