Hardgekookt ei, doormidden gesneden.

Hoe lang moet een ei koken voor het een hardgekookt ei is? En zacht of halfzacht?

Een gekookt eitje, de één wil hem hardgekookt, de ander zacht of halfzacht. Maar welke kooktijden horen bij welke hardheid?

Stap 1: hoe kookt u een ei?

Pak een pan en doe hier een laagje water in. De eieren moeten nét niet onder staan. Breng dit aan de kook. Prik een gaatje in het ei, aan de stompe kant. Dit voorkomt dat het ei gaat barsten en leegloopt. Leg met een lepel het ei in het kokende water.

Stap 2: hoe lang moet een ei koken?

  • Een zachtgekookt ei: 3 tot 4 minuten
  • Een halfzacht gekookt ei: 5 tot 6 minuten
  • Een hardgekookt ei: 8 tot 10 minuten

Hanteer de minimale tijd voor eieren met een medium formaat en de maximale tijd voor grote eieren.

Stap 3: laat het water niet meer te hard koken, nadat de eieren in de pan liggen

Zorg dat het water niet meer te hard kookt, dan kunnen de eieren namelijk breken. Zet het vuur daarom iets lager. Wanneer u de gewenste kooktijd heeft bereikt, haalt u met een lepel één voor één de eieren uit de pan. Spoel af onder de koude kraan, om het kookproces te stoppen.

ei schrikken
Lees ook: Een ei laten schrikken, heeft dat zin?

Stap 4: het pellen

Daarna kunt u hem pellen en eten of verder verwerken zoals u zelf graag wilt. Gaat het pellen wat lastiger? Misschien heeft u dan iets aan deze 5 tips.

Welk soort gekookt ei is goed voor u?

Wanneer u wat ouder bent, een eitje voor kleine kinderen maakt, voor zwangeren of mensen met een verminderde weerstand, dan is het belangrijk dat het gekookte ei goed gaar is. In ongare eieren kan salmonella voorkomen. De genoemde groepen zijn vaak gevoeliger voor voedselinfecties. Zorg in dat geval dat het eiwit en het eigeel goed gestold is. Beiden mogen niet meer vloeibaar zijn.

eieren bewaren
Lees ook: Wel of niet in de koelkast, zo kunt u eieren het beste (niet) bewaren

Eieren koken in een eierkoker

Naast eieren koken in een pan, kunt u natuurlijk ook een speciale eierkoker gebruiken. Hierbij zet u het ei of de eieren in een speciaal rekje, voegt er water aan toe en zet het apparaat aan. Een speciale maatbeker geeft dan aan hoeveel water erbij moet, voor een hardgekookt ei, halfzacht (ook wel medium genoemd) en zachtgekookt ei. Dit is aangepast op de hoeveelheid eieren in de koker. Als de kooktijd voorbij is, gaat een zoemer af en klaar is uw ei.

Eieren koken in de airfryer

Heeft u een airfryer in huis? Dan kunt u ook daarin een perfect eitje koken. Hiervoor gebruikt u geen water, maar de eieren koken dan in de hetelucht. De kooktijden hiervoor zijn iets langer dan in de pan:

  • Hardgekookt ei: 14 minuten
  • Halfzacht gekookt ei: 10 minuten
  • Zachtgekookt ei: 9 minuten
eieren airfryer
Lees ook: Een eitje koken in de airfryer? Het kan echt

Eieren koken in de waterkoker

Het is ook mogelijk om eieren te koken in de waterkoker of in de magnetron. In de waterkoker hebben wij zelf uitgeprobeerd, maar dat vinden wij geen succes. Lezers van MAX Vandaag zijn er wel positief over.

(Bron: archief, Het Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    bacfardiben says:

    hard gekookte eieren op eender welk electrisch fornuis doe ik als volgt water met eieren aan de kook brengen als het kookt vuur uit en 11 minuten laten staan in het zelfde water na 11 minuten afgieten en laten schrikken
    mvg B.van der Houven

      Georgie says:

      Ja, de beste manier. En handig.
      Met koud water opzetten.

    bravo19 says:

    Om gas te besparen, zet ik eieren helemaal onder water, met deksel op de pan. Laat het koken en zet het vuur uit en wacht ongeveer 8 minuten voordat ik ze opeet. De eieren zijn dan wel hard gekookt.

      Georgie says:

      Zet u het met koud water op, zonder prikken, want dat is niet nodig?

    DirkLont says:

    Ik doe de eieren in een steelpannetje, nadat ik aan de stompe kant een gaatje heb geprikt. Dan kokend water toevoegen uit de Cooker (helemaal onder). Scheutje azijn in het water tegen kalkaanslag in de pan. Op de kookplaat zetten en tijd instellen. Ik doe 6-7 minuten voor halfzacht. Uit de pan direct koelen om niet na te laten koken.