Presentatrice Mascha de Rooij in de studio van De Rijdende Rechter.

De Rijdende Rechter-presentator Mascha de Rooij: ‘Er zit vaak veel meer achter het probleem’

Het tv-programma De Rijdende Rechter gaat van start. Dit seizoen te zien bij MAX, met een nieuwe presentatrice Mascha de Rooij. Samen met rechter mr. John Reid lost ze conflicten in het hele land op. Van ruzies over een boom tot geluidsoverlast. Hoe ervaart Mascha het tot nu toe?

Mascha de Rooij zoekt het verhaal achter het probleem

De opzet van De Rijdende Rechter blijft zoals het altijd al was: rechter mr. John Reid gaat naar de mensen toe, om de situatie van de eiser en verweerder ter plekke te bekijken. Mascha staat met beide partijen in de studio. “Ik probeer het verhaal erachter uit te zoeken. Vaak gaat er veel aan vooraf, dat probeer ik eruit te halen”, legt Mascha uit.

Laten luisteren naar elkaar

“Als de 2 partijen bij me komen, zijn ze allebei gespannen. Zo’n conflict loopt vaak al veel langer. Ik bied ze een luisterend oor en een plek om hun hele verhaal te kunnen doen.” Mascha ziet dat er dan juist ook een heel mooi gesprek kan ontstaan. “Midden in het conflict is daar niet altijd de ruimte voor. De eiser is boos op de verweerder en de verweerder is boos op de eiser. Maar ik probeer een gesprek te laten plaatsvinden. ‘Luister nou eens wat de ander zegt en hoe voel je je daarbij?’ In plaats van alleen maar je eigen boodschap te zenden.”

Mascha de Rooij en Mr. John Reid, De Rijdende Rechter
Lees ook: Mascha de Rooij nieuwe presentatrice van De Rijdende Rechter

‘Het is niet zo zwart-wit’

Voor kijkers lijkt het soms misschien alsof het kleine zaken zijn, maar Mascha denkt dat dat te makkelijk gedacht is. “Als kijker ben je geneigd te zeggen: waar maak je je nou druk om? Ik probeer echt uit te zoeken wat erachter zit. Je kunt het er altijd nog niet mee eens zijn. Maar dat kan pas, als het verhaal compleet is. Het is niet zo zwart-wit.”

Daar komt Mascha achter tijdens de opnames De Rijdende Rechter. “Je ziet wat mensen beweegt, wat mensen ervaren, wat mensen belangrijk vinden. Dat is niet alleen die boom.”

‘Iedereen mag boos zijn of bepaalde gevoelens hebben’

In het programma gaat het er soms hard aan toe, tussen de 2 partijen. Hoe heeft Mascha dat ervaren? “Dat was er en mocht er zijn als het er was. Er is ook ruimte om naar elkaar te luisteren. Ik zorg dan dat het op een nette manier gaat. Iedereen mag boos zijn of bepaalde gevoelens hebben. Ik sta daar neutraal tussen.”

Het recht spreekt aan het einde van een aflevering van De Rijdende Rechter

Aan het einde van een aflevering geeft mr. John Reid een uitspraak. Dan komt er volgens Mascha rust voor de mensen. “Het recht spreekt. Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar er is duidelijkheid.” De uitspraak moet nageleefd worden.

Heeft u zelf een probleem?

Heeft u een probleem met het recht van overpad met uw buren? Een lekkage in huis en hierover een meningsverschil met de loodgieter? Over dit soort zaken en nog veel meer kunt u contact opnemen met De Rijdende Rechter. “Het lijkt mij dat het fijn is dat er juridisch duidelijkheid is”, vertelt Mascha.

Meld hier uw zaak

Het programma De Rijdende Rechter is te zien vanaf dinsdag 24 september 2024 om 21.25 uur bij MAX op NPO 1.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 (Foto: © MAX/Elvin Boer)

Geef een reactie