Dit kunt u doen bij geluidsoverlast door een warmtepomp of airco

Dit kunt u doen tegen geluidsoverlast van een warmtepomp of airco

In de afgelopen jaren is de populariteit van warmtepompen en airco’s flink toegenomen. Maar hierdoor ervaren ook steeds meer mensen geluidsoverlast van de blazende en brommende buitenunits van deze systemen. In dit artikel leggen we uit wat u ertegen kunt doen.

Buitenunits de boosdoener

De buitenunit van een airco of warmtepomp zorgt voor het opwekken van koude of warme lucht voor uw woning, maar produceert daarbij vaak ook een hoop lawaai. Meldpunt besteedde eerder al aandacht aan klachten die zij er geregeld over binnenkrijgen. Zo is het geluid van een warmtepomp op volle toeren te vergelijken met het zetten van koffie; dit is zo’n 55 decibel aan geluid. Hetzelfde geldt voor sommige airco’s. Dit vaak tot grote ergernis van de buren.

Een indicatie van geluidssterkte bij overlast is te meten met een decibelmeter of via verschillende apps, maar voor een nauwkeurige beoordeling adviseert de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) om het uit te laten voeren door een professional.

Let op de locatie van een buitenunit

Volgens Erik Roelofsen, expert bij de NSG, is het bij deze vorm van geluidsoverlast in ieder geval belangrijk om te letten op de locatie van de buitenunits. Deze worden nu vaak ergens geplaatst waar het praktisch is. Op het dak van de garage of aan een gevel, maar daarbij ook dichtbij de buren of tegen materiaal dat voor extra trillingen zorgt. Het beste is om direct contact met de woning te voorkomen en een buitenunit op massief materiaal te plaatsen. Ook wanneer een buitenunit niet goed geplaatst of afgesteld is, kan dit voor extra overlast zorgen.

Nieuwe woningen beter inrichten op geluidsoverlast

Ook is het volgens Roelofsen belangrijk om bij nieuwbouw rekening te houden met dit probleem. Bijvoorbeeld door meer te bouwen in de schaduw en huizen goed te isoleren. Zo komt er in de zomer minder warmte binnen en blijven huizen in de winter langer warm. Ook kan het goed zijn om met andere bewoners een collectieve installatie te laten plaatsen, in plaats van individuele installaties. Er kan dan goed nagedacht worden over de beste plek en de manier waarop deze in te bouwen.

Wettelijk gezien is 40 decibel de norm voor een warmtepomp

De overheid heeft als norm gesteld dat een airco of warmtepomp maximaal 40 decibel aan geluid mag produceren. Hierbij moet het gaan om (nieuw te plaatsen) buitenopstellingen voor warmte- of koude opwekking. De NSG pleit voor de geluidsgrens van 30 decibel. “Wij vinden 40 decibel te hoog. Zeker omdat steeds meer buren en achterburen ook een installatie aanschaffen, wat het geluid alleen maar versterkt”, aldus Roelofsen.

Ga in gesprek met de buren als u geluidsoverlast heeft

Wanneer u last heeft van de warmtepomp of airco van uw buren, kunt u het beste contact met hen opnemen en bespreken wat een mogelijke oplossing zou zijn. Vaak zijn er nog verschillende opties die ingezet kunnen worden. Wat soms bijvoorbeeld al kan helpen is het draaien of verplaatsen van de buitenunit of deze voorzien van een geluidswerende omkasting.

Gemeente inschakelen als u er niet uitkomt

Komt u er met de buren niet uit? Dan adviseert de NSG om hier melding van te maken bij uw gemeente. Dit wordt een verzoek tot handhaving genoemd en in dat geval doet de gemeente vaak een geluidsmeting.

Maakt de warmtepomp of airco volgens deze meting teveel geluid? Dan kan het zijn dat deze (beter) geïsoleerd moet worden. Er kan door de gemeente zelfs worden besloten tot verwijdering. Zo’n besluit leidt vaak wel tot een slechtere relatie met uw buren. Probeer er daarom altijd eerst samen uit te komen.

Geluidsoverlast zorgt voor spanningen tussen buren onderling. Hoe voorkomt u het?
Lees ook: Wat te doen tegen geluidsoverlast van de (boven)buren?

Wat u zelf kunt doen bij aanschaf van een airco of waterpomp?

In dit artikel geven we u nog tips voor als u zelf een warmtepomp of airco aanschaft. Vraag bij de installateur bijvoorbeeld naar een warmtepomp of airco die zo min mogelijk geluid maakt. En laat hem of haar altijd een geluidsberekening maken om er zeker van te zijn dat het apparaat binnen de geluidsnorm blijft.

Een installateur kan u ook adviseren over de diverse types warmtepompen en airco’s en welke het meest geschikt is voor uw situatie. Als u een te kleine warmtepomp of airco uw huis laat verwarmen of koelen moet deze altijd op volle toeren draaien. Hierdoor maakt het apparaat meer lawaai en verbruikt het meer stroom. Kies dus het juiste formaat.

Hierop moet u letten als u een airco wil laten plaatsen in uw huurwoning
Lees ook: Wilt u een airco plaatsen in uw huurwoning? Hier moet u op letten

(Bron: Archief, Villa VdB, Rijksoverheid, Nederlandse Stichting Geluidsoverlast, Vereniging Eigen Huis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (11)

    Clever says:

    Het ,,goede” bestuur incl beheerder van onze VVE hebben aan paar hobbyisten toestemming gegeven om ter vervanging van onze huidige CV ketels ,,enkele” hybride warmtepompen op het platte dak 10 hoog te plaatsen. Ik houd mijn hart vast,mede daar de direct onder dit platte dak wonende eigenaren al slapende in de vve vergadering dit onzinnige plan hebben goedgekeurd.

      Dik says:

      Bestuur of beheerder kunnen dat toch niet beslissen? De leden beslissen.
      Maar los daarvan, er zijn geluidsbureaus die de situatie opnemen en dan berekenen hoe hoog en of er overlast komt. Kost een paar honderd euro en geeft de aanschaffers gemoedsrust lijkt mij.

      Sjors Fikkert says:

      eigenhuis.nl/vve/bestuur-vve/de-structuur-van-een-vve

      Bewoners hoeven dit niet te accepteren.

      Wie mag een warmtepomp plaatsen?
      Voor het installeren van een warmtepomp kunt u het beste een erkende installateur inschakelen. Dit is belangrijk voor een correcte plaatsing van de pomp en een goede werking ervan. Een erkende installateur is vaak lid van de UNETO-VNI.

      J.Oosterlaak says:

      U heeft helemaal gelijk, vele laten hun stem tijdens de VvE vergadering niet horen. En veelal moet het goedkoper dan goedkoper worden aangelegd. Hier ook, voordat wij er gingen wonen zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook door, beun de haas lijkt wel. Altijd wel iemand met een populair praatje die mensen komt overtuigen. En hij/zij die moeilijke vragen stelt. Is het antwoord soms zelfs schofterig, hij komt om de centen. Hier moet na 10 jaar de elektrische installatie aangepast worden, slecht of onjuist aangelegd. De installateur bestaat niet meer. Kort om ook de airco en warmtepompen zal veel discussie opwerpen. En als je dan nog de gemeente tegen je heb, deze graag groen gaat bent u echt de aap gelogeerd.

    cornnatron says:

    Hoe zit het met geluids overlast wat wel binnen de norm valt?
    En wie gaat de extra kosten betalen voor eventueel verplaatsen. Het is niet dat je hem optil en ergens anders neer zet. Er zitten pijpen aan die verlegt/aangepast moeten worden door stekgecertificeerde personen. En ook de elekra moet verplaatst worden. Is dus niet even langs rijden en ding meter opschuiven dat is gouw paar uur werk als je je aan al de voorschriften houd.
    Inblokken ,verplaatsen,leidingen aanlengen,aansluiten,afpersen,vacumeren,breken, vacumeren,30min standtijd.
    Of die mooie geluids dempende omkasting die jullie aanraden en meer kost dan een nieuwe gaskachel.
    Een niet dempende omkasting kost al tussen de 300 en 800 afhangent van de groote.
    En dat is nog exl montage.
    Een knappe geluid isolerende tussen de 1000 en 2500 afhangend hoeveel ze dempen.
    Niet bepaalt een gangbare oplossing voor dat geld.

    Dirck says:

    Als je deze niet zelf plotseling op volle kracht zet maar via automaat langzaam op lage stand liet draaien begin en einde en eventueel 2 of 3 en geen stand 5 vol gas?
    Een iets grotere zal zelden vol gas draaien en door lagere toeren langer mee gaan.
    Ook zijn er met grotere fan die langzamer hoeft te draaien en met juiste vorm ook minder windgeluid maakte.

    Ook de rubber blokken eronder moeten niet te hard zijn en ook geen kleine blokjes.
    Zowel de muur als op grond of garage geplaatste moet je geen Budget blokjes maar die geluid dempte gebruiken.

    Als het erg Koud is heeft iedereen normaal ’t raam dicht en horen ze niets.

    Zomers met hitte ramen dicht om warmte buiten te houden zou ook dan moeten.
    En overdag met muziekje erbij en in de avond is er minder te koelen.
    Dus geen aan/uit maar een schakelaar die eerder begint en zelf toerental regelde wat nodig is.
    Dan zal de overlast 80% minder van worden omdat je op laagste stand vaak niets hoorde.

      ajee says:

      Het is altijd verstandig om een gerenommeerd bedrijf te kiezen voor warmtepompen, PV installaties en andere ingrijpende elektrische apparaten. Een goede warmtepomp van een goed merk met de juiste capaciteit maakt zeer weinig geluid. Een goede warmtepomp kan men
      ‘s nachts in de nachtstand zetten om het geluid behoorlijk te reduceren. Laat u vooral goed informeren. Wij hebben een warmtepomp die bekend staat om zijn lage geluidproductie en stoort dus niemand, zelfs de buren die met de ramen open slapen horen de pomp niet.

      cornnatron says:

      Goede blocken of dempers zijn een must ja ,verder draaie alle warmtepompen al variable en toeren langzaam op bij een goed ingestelde installatie.

      Even een iets grotere is gauw een 1000euro meer wat niet vaak in de mogelijkheid is bij de mensen die al zo dicht naast hun buren wonen.
      Woon je vrijstaand met een knap erf is de geluids issue vaak al een stuk kleiner.

    Jeroen says:

    Bij een warmtepomp gaat men er vaak gemakshalve vanuit dat er altijd sprake is van een buitenunit die akoestische en ook esthetische vervuiling veroorzaakt. De nieuwe types lucht-water worden namelijk ook steeds groter om juist geluid wat te reduceren door grotere ventilatoren en omkasting. Maar gelukkig zijn en ook hele elegante stille warmtepompsystemen die helemaal geen buitenunit hebben met draaiende delen in het zicht. Dat noemen we een PVT-warmtepomp. Bij PVT met een water-water warmtepomp bestaat de buitenunit uit gemiddeld 8 warmtewisselaars die verborgen aan de achterzijde onder de zonnepanelen zijn aangebracht. Stil, esthetische, onderhoudsvrij en nog een beter rendement ook. Bekendste Nederlands fabrikanten zijn HR energy, Qsilence en Triplesolar.

    Kereltje says:

    U schrijft maximaal 40 decibel (dB) geluid. Als dat zo opgeschreven wordt zegt dat helemaal niets.
    Ik denk dat er een geluidsdruk van 40 dB(A) bedoeld wordt. De toegevoegde (A) betekent dat de gevoeligheid van het menselijk oor bij de bepaling van de uitkomst van de meting meegenomen wordt. Én er hoort dan nog bij te staan op welke afstand van het apparaat deze geluiddruk gemeten moet worden. Dat zou een afstand van 1 meter kunnen zijn. Bij een verdubbeling van de meetafstand zal je ongeveer 6 dB(A) minder meten.
    Over de montage van zo een unit.
    1) Nooit op een houten dak plaatsen. Dat dak gaat als een klankkast werken zoals bij een luidsprekerbox. Het gebrom gaat dan door je hele huis heen. Rubberen blokken werken niet omdat zo’n dak veel te slap is.
    2) Het beste is om het buiten unit met vrij slappe steunbeugels aan een muur te bevestigen.
    3) Op een betonnen dak kan ook. Rubberen blokken die slap genoeg zijn beperken het geluid in de woning dan.

    LC says:

    Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed. De beste oplossing is natuurlijk om bij het plaatsen van de buitenunit al rekening te houden met geluid.

    Beter voorkomen dan genezen!