De democratische supermarkt met groenten naar keuze

Emina Zorlak: ‘Een democratische supermarkt, dat zou toch geweldig zijn?!’

Op 15 september is het Internationale dag van de Democratie, bedoeld om mensen te laten vieren dat ze in alle vrijheid hun stem kunnen laten horen. Democratie betekent dan ook ‘volksheerschappij’. In Nederland is dit de weerspiegeling van de cultuur en ik las hier laatst iets heel moois over met betrekking tot ons eten en de supermarkt speelt daar een belangrijke rol in.

Verwijderd geraakt van ons eten

Voedsel heeft met veel dingen in ons leven te maken: cultuur, traditie, politiek, emotie, economie, gezondheid, noem maar op. Het woord ‘cultuur’, oftewel beschaving, is uit het Latijn van hetzelfde woord afkomstig als het woord ‘cultiveren’, oftewel verbouwen. De manier waarop we tot voor kort hebben gegeten heeft onze beschaving gevormd. Prachtig, toch? We wisten waar ons eten vandaan kwam en wie het verbouwde. Ten opzichte van vroeger zijn we enorm verwijderd geraakt van ons eten. Dit zorgt ervoor dat we minder goede keuzes maken en uit gemak bewerkt eten in ons karretje stoppen. Dat gemak op korte termijn leidt tot ongemak op lange termijn: we hebben allerlei voedselgerelateerde ziektes en we zien het ook terug aan het milieu.

Voedselmisleiding in supermarkt kost huishoudens gemiddeld 2000 euro per jaar!

Gezonde mensen en een gezonde omgeving kunnen we bereiken door de verbindingen te herstellen met ons eten. Eerlijke, echte kennis is hierbij noodzakelijk en dit is precies wat we missen in de supermarkt. We worden gebombardeerd met misleidende marketing en acties, alles met als doel om geld te verdienen aan de consument en niet met het doel om de burgers vitaal te maken. Deze voedselmisleiding kost een huishouden gemiddeld 2000 euro per jaar!*1 Dit, terwijl onze boeren geen eerlijke prijs krijgen.

Slechte voeding in verband gebracht met diabetes 2, dementie en kanker

Zo’n 80 procent van het voedsel uit de supermarkt is ongezond en ook 90 procent van de aanbiedingen is voor ongezond bewerkt voedsel. Uit een poll van Radar onder 3200 respondenten blijkt ook dat bijna 90 procent van de mensen wil dat er een waarschuwing komt op voedingsmiddelen waar weinig goede voedingsstoffen in zitten.*3 Door juiste informatie kunnen er juiste keuzes worden gemaakt en kunnen we voedsel gebruiken om vorm te geven aan onszelf en onze toekomst. Want er zijn ondertussen veel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat bewerkt voedsel in verband wordt gebracht met ziektes als diabetes 2, dementie en kanker.*2

De supermarkt hoort de mens te dienen

Naar mijn mening hoort de supermarkt de mens te dienen om zo voedzaam mogelijk te eten. Het zou een plek moeten zijn waar het niet om winst gaat, maar waar eerlijke kennis wordt gedeeld over ons eten. We zijn niet alleen consumenten, maar ook burgers die recht hebben op transparantie en een plek aan tafel. Laten we samen, democratisch, een gezonde voedselomgeving vormgeven en hiermee onze eetcultuur weer rijk maken! Hoe zou uw ideale supermarkt eruit zien? Ik ben reuze benieuwd naar uw ideeën en suggesties. Laat ze achter hier onderaan de pagina!

Herwaardering van ons eten

Laten we het echte eten en vooral alle moeite die boeren en makers voor ons eten doen weer op waarde schatten! Koop uit het seizoen, kijk eens of er een landwinkel in de buurt is en kook vooral zelf zonder pakjes en zakjes. Goed voor de gezondheid, uw portemonnee, voor de verbinding met ons medemens en de aarde. Deze maand is de courgette volop in de aanbieding, dus hierbij een makkelijk, voedzaam, goedkoop en vooral heerlijk recept met deze groene rakker!

Groentefritters (lunchgerecht of (borrel)snack):

  •  1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • peper, zout
  • scheutje zonnebloemolie
  • 100 gram ricotta
  • 1 eetlepels sambal

Bereidingswijze

Schil de winterpeen en pel de ui. Rasp de courgette, winterpeen en ui en doe de rasp in een theedoek in een vergiet. Bestrooi met flink wat zout en roer goed. Laat goed uitlekken. Kluts de eieren met de bloem in een kom. Pers al het vocht uit de geraspte groente en voeg toe aan de eieren. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan en bak steeds 3 koekjes in circa 7 minuten om en om goudbruin en gaar. Meng de ricotta met de sambal er serveer bij de groentefritters.

ulinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Bron: *1 – Foodwatch, *2 – Radar en *3 – Eenvandaag Foto: Shutterstock)

Geef een reactie