Ryan Gravenberch Nederlands elftal sportweekend

De sportcolumn: zwart gat na heerlijke sportzomer en politiestakingen? Wederom: welnee!

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend. Sem mag weer op zijn lauweren rusten, na wederom 2 rimpelloze invalbeurten.

Wat is hét hoogtepunt van de Paralympische Spelen in Parijs?

Robbert: Hein, ik ben er weer, terug van een ‘hoogtestage’, boordevol energie. Ook op vakantie heb ik de sport, weliswaar op afstand, kunnen volgen: de Paralympische Spelen, de Vuelta en de wederopstanding van Oranje. Wat was het beste in de slotweken van deze sportzomer?

Hein: Daarop ga ik een politiek correct antwoord geven. Het collectief is onze grootste uitblinker geweest tijdens de Paralympische Spelen. 56 medailles, waarvan 27 keer goud, een keurige 4e plek op de medaillespiegel, daar mogen wij als klein landje gewoon heel erg trots op zijn. Ja toch?

Robbert: Om de namen van de drievoudig gouddelvers Jetze Plat, Tristan Bangma, Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel kunnen we niet heen, maar de bewondering voor alle deelnemers is groot. Wát een doorzettings- en aanpassingsvermogen sprak daaruit. Voor mij kun je wat dat betreft de hele Paralympics in Parijs samenvatten met dat onvergetelijke beeld van dat 17-jarige Indiase meisje zonder armen, dat met boogschieten met haar voet zonder hapering de roos trof. Adembenemend!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zwart gat na heerlijke sportzomer? Wederom: welnee!

Hein: En met deze schitterende beelden sluiten we een lange, mooie sportzomer af. Maar zoals we een paar weken geleden al geconstateerd hebben, bang voor een zwart gat hoeven we niet te zijn. Zelfs de Nations League-interlandperiodes, bepaald niet mijn favoriete weken van het jaar, blijken nu de moeite waard… Ik heb de vorige interlands van Oranje overgeslagen, want ook een sportliefhebber als ik moet af en toe pauze nemen. Maar daar heb ik toch een beetje spijt van. Van wie heb jij het meest genoten bij Oranje?

Robbert: O, daar hoef ik niet lang over na te denken: Ryan Gravenberch. Eerst zijn assist, na de voorassist via de borst van Brobbey, op Reijnders bij de 1-0 tegen Duitsland. Daarna zijn weergaloze dropvolley ‘over de hele’ – nog met een lichte curve ook! – op de stropdas van Xavi Simons, die helaas op de nieuwe vaste Duitse doelman Ter Stegen stuitte. In zijn interview na afloop was hij even bescheiden als charmant. Hij heeft een winning smile, terwijl ‘Brobbeast’ altijd wat somber en brommend overkomt. Met deze Ajacied is de andere uitblinker genoemd. En dat terwijl de media Zirkzee na 1 goede interland al tot de nieuwe spits van Oranje hadden uitgeroepen. Koeman heeft nu veel om uit te kiezen.

Hein: Dus eigenlijk komt het goed uit dat Steven Bergwijn in Saudi-Arabië is gaan voetballen, dat scheelt de keuzeheer weer wat keuzestress. En gelukkig is er vanaf morgenmiddag weer Eredivisie-voetbal, onder voorbehoud van politiestakingen natuurlijk. Ajax-FC Utrecht hebben we dus later dit seizoen nog tegoed, maar ik ben minstens zo benieuwd naar FC Groningen-Feyenoord en AZ-sc Heerenveen. Het nieuwe Groningse elan tegen het zoekende Feyenoord, het frisse AZ tegen het sc Heerenveen van Robin van Persie (en zijn 11 spelers natuurlijk, je zou ze bijna vergeten).

Robbert: Ajax heeft door de politiestakingen pas 2 Eredivisie-wedstrijden gespeeld. Dus we moeten nog even wachten op het debuut van Wout Weghorst. Voor je het weet staan de Amsterdammers weer onderaan, alleen maar omdat je geen punten kunt pakken als het elke week wordt afgelast.

Ronéll Rosier Nelli Cooman André van Kats
Lees ook: Wordt Ronéll Rosier nog beter dan haar beroemde moeder Nelli Cooman? “Ik wilde een 10 voor atletiek en mijn studie”

Van Bologna en Baku tot Belgisch Limburg en AFAS Live: bomvol sportweekend

Hein: Gelukkig is er zondag nog genoeg andere sport. Wat te denken van de Davis Cup-krachtmeting met Italië, in Bologna nota bene? Kersvers US Open-winnaar Jannik Sinner is er niet bij, maar Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp mogen sowieso wel aan de bak.

Robbert: Ook in het weekend: de Diamond League in Brussel mét Femke Bol. En niet te vergeten: het EK wielrennen in Belgisch Limburg. Wat ik tot nu toe ervan heb gezien, is weinig enerverend, zelfs wat saai. Want de kanonnen houden hun kruit droog voor het WK in Zürich over 2 weken. Geef ze eens ongelijk. Bij de tijdrit voor de vrouwen herstelde Ellen van Dijk zich van het debacle van Parijs met zilver. Lotte Kopecky reed het hele veld zoek en mocht de met blauwe sterren besprenkelde kampioenstrui aantrekken. Bij de mannen verraste de met een Nederlandse getrouwde Italiaan Edoardo Affini me toch enigszins, omdat hij Stefan Küng, de winnaar van de slottijdrit in de Vuelta, van het goud afhield. De wegwedstrijden worden hopelijk interessanter.

Hein: Donderen is in elk geval trots. En dan heb ik het over het Drentse dorp, net boven Assen, waar deze Affini met zijn vrouw is gaan wonen. En zou het ook gaan donderen in Azerbeidzjan? Het is crisis met een hoofdletter C voor Max Verstappen en zijn Red Bull-team, na 6 niet-zeges in de Formule 1 op een rij. Zelfs in Zandvoort is het niet gelukt, Max’ auto blijkt opeens onbestuurbaar. En dan staat de Formule 1-titel serieus op het spel, want achtervolger Lando Norris ruikt bloed tijdens de GP in Baku. Tot slot nog aandacht voor één van mijn favoriete sporten: Michael van Gerwen en de zijnen zijn dit weekend in Amsterdam, voor de World Series of Darts in AFAS Live.

Robbert: Zal hij net zo met scherp kunnen werpen als dat ene bewonderenswaardige meisje uit India? Zo ja, dan kan hij zijn thuistoernooi op zijn naam schrijven.

(Foto: Maurice van Steen/ANP)

Geef een reactie