Een waldorf rijstsalade van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: Waldorf rijstsalade

De klassieke waldorfsalade bestaat uit selderij, walnoten, appel, mayonaise en citroensap. De salade wordt voor het eerst geserveerd in het Waldorf-Astoria Hotel in New York, vandaar de naam. Sandra Ysbrandy maakt een variant op deze klassieker, door er een Waldorf rijstsalade van te maken! Inclusief bleekselderij, appel en citroen.

Ingrediënten, voor 4 personen:

  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • 0,5 bos bospeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 appels (Granny Smith)
  • 100 gram rozijnen
  • 5 takjes platte peterselie
  • 1 plak feta (200 gram)

Bereidingswijze Waldorf rijstsalade

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil boven een grote kom en pers de vrucht erboven uit. Voeg de honing toe en klop met de olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Verwijder het loof van de bospeen, boen de wortels schoon en rasp grof. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en de appel in blokjes van ongeveer 1 centimeter.

Doe de bospeen, bleekselderij en appel in de kom bij de dressing en voeg ook de rijst en rozijnen toe.

Snijd de peterselie fijn en verkruimel de feta. Meng de meeste peterselie en de helft van de feta door de salade. Verdeel de salade over 4 borden, verdeel de rest van de feta erover en garneer met peterselie.

Tips van Sandra

In een salade met rauwe bleekselderij gebruik ik altijd de binnenste stengels van de stronk. Die zijn minder vezelig dan de buitenste stengels en die hoef je nauwelijks te schillen. De buitenste stengels gaan bij mij in soepen, sauzen en stoofgerechten.

Nog een restje rijst over van gisteren? Leent zich hier perfect voor!

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie