Martine, Wil en Nijs bij de caravan richting Praia de Mira

We zijn er Bijna! 2024: Praia de Mira

Spanje en Portugal, 2 landen van het Iberisch schiereiland, zijn het decor van een nieuwe serie We zijn er Bijna! De start van de kampeerreis is aan de voet van de Pyreneeën. Dwars door de binnenlanden van Spanje reist presentatrice Martine van Os met 43 kampeerders naar Portugal. De reis eindigt in Spanje aan de groene noordkust bij de Picos de Europa. In aflevering 4 trekt het gezelschap van Praia de Mira verder het Portugese binnenland in. 

Wedstrijdleider Nijs

Nijs ontpopt zich tijdens de reis als strenge, doch rechtvaardige wedstrijdleider in de jeu de boules competitie. Als beroepsmilitair kon hij met 55 jaar met pensioen. Op een reisdag vertelt hij waarom hij daar bewust voor koos: Mijn vader haalde die leeftijd net niet en ik heb altijd gedacht: als ik de keuze heb om op tijd te stoppen, dan doe ik dat.” Begin jaren 80 diende hij als Unifil-militair in Zuid-Libanon. Met één onderbreking was hij destijds een half jaar van huis weg. Nijs: “En dat betekende ook echt weg. Er was geen contact mogelijk zoals dat nu met internet en mobiele telefonie gaat.” Wil hield thuis het jonge gezin draaiende: “Ik ben toen niet bang geweest of zo. Nijs zei: ik kom terug en daar vertrouwde ik maar op.”

Praia de Mira

Als de groep van het strand van Praia de Mira verder het binnenland intrekt, stuiten Roely en Riekel op een gigantisch binnenmeer. Voor dit voormalige schippersechtpaar heeft het water altijd een aantrekkingskracht. Ze maken een vaartocht over het meer waarbij Riekel zelf achter het roer kruipt en de Portugese schipper een bijzonder verhaal vertelt: onder het water liggen 2 volledige dorpen met kerken, kroegen en begraafplaatsen. In verband met het bouwen van een dam werd dit stuwmeer van 20 vierkante  kilometer gerealiseerd, maar moesten in 1980 de inwoners van de 2 dorpen huis en haard verlaten.

Aflevering 4 van We zijn er Bijna! is te zien op dinsdag 24 september 2024 om 20.30 uur op NPO 1. Kijk hier voor meer reisverhalen en de route van de reis door Spanje en Portugal. 

(Foto: © MAX)

Geef een reactie