Aantal aangiftes internetoplichting daalt
Publicatiedatum: 27 mei 2016
Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie zijn in 2015 minder meldingen van oplichting via internet binnen gekomen.
Blokkeren rekeningen
In 2013 komen er nog 45.000 aangiftes van internetoplichting bij de politie binnen, in 2015 daalt dit naar ruim 35.000 meldingen. Projectleider Gijs van der Linden van het LMIO denkt dat het snel blokkeren van bankrekeningen er mede voor zorgt dat het aantal aangiftes van internetoplichting de afgelopen 3 jaar is afgenomen. “Vroeger konden oplichters langer gebruik maken van een rekeningnummer. Nu moeten ze voortdurend op zoek naar nieuwe rekeningen. Dat scheelt slachtoffers”.
Social media
Uit de jaarcijfers blijkt dat gedupeerden gemiddeld voor 200 euro worden opgelicht. Oplichters maken in 2015 vaker gebruik van social media. Via Facebook wordt vaak geprobeerd toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten aan te bieden. Volgens Van der Linden geven de aangiftes geen volledig beeld van het aantal gedupeerden. Hij vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting veel hoger ligt. “Als we de bankrekeningen van verdachten onderzoeken, vinden we daar niet alleen betalingen van aangevers terug. We stuiten meestal ook op overboekingen van mensen die zich niet bij ons hebben gemeld.”
Fraudehelpdesk
Bij de Fraudehelpdesk groeit het aantal meldingen van internetoplichting wel. “De politie richt zich vooral op meldingen via webwinkels en Marktplaats. Bij ons komen allerlei meldingen van oplichting binnen. Daarnaast is onze ervaring dat mensen steeds minder vaak aangifte doen bij de politie, omdat er vaak niks met individuele gevallen wordt gedaan”, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Natuurlijk dalen de aangiften van (internet) criminaliteit. De politie doet daar niets mee. Buiten een paar voorbeeld afhandelingen om de schijn op te houden. En arresteren van geboefte heeft geen zin, omdat de gevangenissen worden gesloten. Kost te veel. … Je kunt geboefte beter loslaten, het is alleen de kunst om de gedupeerden rustig te houden. En dat kan met een TV programma, waarin de politie boeven zoekt, lijkt het alsof ze echt iets doen. De politie heeft het dan ook erg druk met toezicht houden bij voetbalwedstrijden of gemeentehuizen beschermen. En anders moeten ze wel letten op de misdaad der misdaden, te snel rijden. Levert lekker op. Daarmee kan de politietop nog verder worden uitgebreid, als nu 200 zakkenvullers, die meer dan 2 ton per jaar verdienen en alleen maar onderling ruzie maken.