Hierop moet u letten bij het invriezen van voedsel.

Dit moet u allemaal weten over het invriezen van eten

Voedsel invriezen: het lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Want wat kunt u beter niet in de diepvries leggen, wat is de beste temperatuur voor een vriezer en hoe zit het met opnieuw invriezen? Wij vertellen u er alles over in dit artikel.

Invriezen effectieve manier om voedsel langer te bewaren

Invriezen is handig om verschillende redenen. Het is allereerst een eenvoudige en effectieve manier om voedsel langer te bewaren zonder dat de kwaliteit, smaak of voedingswaarde drastisch achteruitgaat. Daarnaast gaat het voedselverspilling tegen en kan het u soms veel tijd schelen als u een keer niet hoeft te koken.

Zorg voor een schone en koele vriezer

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden of kouder. Bij deze temperatuur stopt de groei van bacteriën. Houd de vriezer verder goed schoon en ontdooi deze eens in de 3 maanden. Heeft u een ‘no frost’ vriezer, dan is ontdooien in principe niet nodig, maar maak wel regelmatig de lades schoon.

Vul de vriezer voor ongeveer 75 procent

Een vollere vriezer kan de kou beter vasthouden dan een lege vriezer. Het apparaat hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat u de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want dit kan het koelproces juist vertragen. Als leidraad kunt u het beste aanhouden dat de diepvries voor ongeveer 75 procent gevuld is.

Warm eten niet meteen in de vriezer

Het kan soms gemakkelijk zijn om een extra portie eten na het koken meteen in de vriezer te doen, maar zorg ervoor dat het voedsel eerst goed is afgekoeld. Warm eten in de vriezer stimuleert namelijk de groei van bacteriën, waar u ziek van kunt worden.

Gebruik luchtdichte deksels en diepvrieszakjes

Gebruik altijd diepvriesbakjes met luchtdichte deksels. Als u dit niet doet, kan het zijn dat uw eten een stuk minder lekker smaakt na het ontdooien. Voedsel kan dan namelijk uitdrogen en taai worden. Mocht u diepvrieszakken gebruiken, druk er dan zoveel mogelijk lucht uit en voorkom dat ze te vol raken.

Niet alles is in te vriezen

Niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Dit kunt u beter niet invriezen:

  • sommige groenten

De meeste groenten, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kunt u invriezen. Maar vermijd het invriezen van groenten die veel water bevatten, zoals komkommer, courgette, sla en tomaten. De groenten verliezen dan namelijk hun knapperige textuur.

  • zachte kaas

Ook veel zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, ricotta, brie of camembert bevatten veel water dat na het invriezen kristalliseert. Hierdoor krijgen de kazen een korrelige structuur. Harde kazen kunt u wel invriezen.

  • eieren

Hele eieren barsten in de vriezer open en gekookte eieren krijgen een rubberachtige structuur.

  • zuivel

Zuivel zoals melk, kwark, yoghurt of room gaat schiften na het invriezen ervan

  • mayonaise en dressings

Bij het invriezen van mayonaise en dressings scheidt het vet zich van het water en verandert de emulsie in een geschifte, klonterige saus. Invriezen is hiervoor daarom niet geschikt.

Mayonaise
Lees ook: Waarom mayonaise in elk land anders smaakt
  • Aardappelen

Rauwe aardappelen bevatten veel vocht en daarom zijn ze net als sommige groenten niet geschikt om in te vriezen. Invriezen is wel mogelijk als u ze eerst 5 minuten voorkookt en daarna direct laat afkoelen in een kom met ijskoud water.

Niet alles is even lang te bewaren in de vriezer

Het is handig om op ieder item te schrijven wanneer u dit heeft ingevroren. Zo voorkomt u dat producten te lang in de vriezer blijven liggen, want dat verschilt per soort. Dit is hoe lang u verschillende soorten voedsel in de vriezer kunt bewaren:

  • 1 maand: brood
  • 2-3 maanden: vette vis (bijv. zalm en makreel), varkensvlees, kip en kalkoen, gehakt, lamsvlees, peulvruchten (geweekt en gekookt), rijst
  • 3-6 maanden: magere vis (bijv. kabeljauw, koolvis en tonijn)
  • 6-9 maanden: rundvlees, fruit
  • 1 jaar: groente (geblancheerd)

Let op de manier van ontdooien

Tijdens ontdooien wordt voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht. Hierdoor kan de groei van bacteriën snel toenemen. Sommige voedingsmiddelen, zoals kip, vis en vlees kun je daarom beter in de koelkast laten ontdooien. Minder bederfelijke producten zoals brood, fruit of groenten kunt u wel prima op het aanrecht zetten om te laten ontdooien.

vlees uit de vriezer pakken om te ontdooien
Lees ook: Vlees vergeten te ontdooien? Zo doet u dat alsnog snel

Vries maaltijdresten niet voor een tweede keer in

Een maaltijdrestje dat eerder ingevroren en opgewarmd is, kunt u beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien. De kans op een voedselinfectie wanneer u dit eet neemt dan namelijk toe. Vlees en groenten uit de vriezer die u gebruikt in een maaltijd kunt u daarna wel nog een keer invriezen, zolang het niet al eerder verhit is.

(Archief, Voedingscentrum, Foodies, Santé Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Joris Driepinter says:

    Ik vries ontzettend veel in, brood, groente en vlees… brood kan er zomaar 3 maanden in liggen en pak ik steeds per pakje van 4 snede uit, omdat dat mijn ontbijt is… dus kleine pakjes die je dan ook makkelijker kwijt kunt dan een héél brood (en de vriezer hoeft minder open en dicht).
    Er ligt ook het nodige (varkens)vlees en kip in, dat ik makkelijk een half jaar of langer bewaar… het is dan wel al allemaal gebakken (en vanzelfsprekend afgekoeld) zodat ik het later als ik het gebruiken wil, makkelijk kan pakken.
    Groente als prei gaat uitstekend en vind ik zelfs lekkerder dan ‘vers’… maar dan niet eerst laten ontdooien, maar zó vanuit de vriezer in de pan… tomaten, de natte groente, gaan er bij mij gesneden in, per bakje of zakje wat voldoende is om zó toe te voegen aan de tomatensoep.

    Wat ook belangrijk is; een kwalitatief goed invries zakje (die van schone groente gebruik ik overigens vaker, ze gaan direct weer leeg terug in de vriezer)…

    En, waar veel mensen geen rekening mee houden: er zit een invries knop op de vriezer !
    Officieel is het de bedoeling dat je, als je invriest, deze knop tijdelijk gebruikt !
    En daarbij is het beter om de invries ruimte te gebruiken boven de metalen delen, waarna je het product daarna naar beneden verplaatst… alleen brood invriezen doe ik niet op die metalen delen, maar lager in de vriezer.