Paralympische Spelen 2024 sportcolumn

De sportcolumn: gaat Nederland de schitterende score van Tokio 2021 nog overtreffen?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend, met Sem als betrouwbare invaller. Ook deze week schuift hij aan naast Hein.

2 keer goud voor Triple Tristan, nummer 3 op komst?

Hein: Slecht nieuws, Sem. Ik heb vlak voor de deadline nog toegeslagen op de transfermarkt, dus volgende week neemt good old Robbert jouw plek weer over. Mits hij door de medische keuring komt natuurlijk… Waar wil jij het graag nog over hebben in deze column?

Sem: Dan hoop ik maar dat Robbert, net als Justin Bijlow en Calvin Stengs, niet door de medische keuring komt… Of dat jullie de documenten een minuut te laat bij de FIFA hebben ingediend. Er is nog genoeg te bespreken deze week; van het sluiten van de transfermarkt en de Paralympische Spelen tot het slotweekend van de Vuelta en US Open. Waar beginnen we?

Hein: Laten we dan openen met de Paralympische Spelen. Met name dankzij de wielrenners zijn we lekker aan het klimmen op de medaillespiegel. En dan moeten de wegritten vandaag nog komen. Wordt het inderdaad 3 keer goud voor onze Triple Tristan en zijn piloot Patrick Bos?

Sem: We klimmen inderdaad aardig op de medaillespiegel, al is het gat richting de top-3 wel gigantisch. Tristan Bangma heeft de individuele achtervolging op de baan en tijdrit op de weg overtuigend gewonnen, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat hij later vandaag ook op de wegwedstrijd goud pakt. Over overtuigend gesproken, rolstoeltennisster Diede de Groot heeft nog geen set verloren en gaat vandaag proberen haar gouden plak van Tokio te prolongeren. In het dubbelspel moest ze gisteren samen met Aniek van Koot genoegen nemen met een zilveren medaille.

Hein: Tijdens Tokio 2021 zijn we keurig 5e op de medaillespiegel geworden met 59 medailles, waarvan 25 keer goud. Benieuwd waar de teller dit weekend gaat eindigen. Hoe dan ook: het blijft bijzonder hoeveel sporttalent ons kleine landje heeft voortgebracht, zowel olympisch als paralympisch. In de eindfase van de US Open de Vuelta spelen de Nederlanders dan weer geen rol van betekenis. Want helaas is Botic van de Zandschulp inmiddels ook afgehaakt, ondanks zijn fenomenale overwinning op Carlos Alcaraz.

Wie gaan de US Open en de Vuelta winnen?

Sem: Naast de Nederlanders zijn ook de titelverdedigers vroegtijdig klaar in New York. Bij de vrouwen sloeg de winnares van vorig jaar, Coco Gauff, maar liefst 19 dubbele fouten tegen landgenote Emma Navarro. In het mannentoernooi was titelverdediger Novak Djokovic geen schim van zichzelf. Hij werd uitgeschakeld door Alexei Popyrin en eindigt voor het eerst sinds 2017 een jaar zonder Grand Slam-titel. Aryna Sabalenka en Jannik Sinner zijn nu de absolute titelfavorieten. Mocht een van beide de favorietenrol niet waarmaken, krijgen we een nieuwe Grand Slam-winnaar.

Hein: Inderdaad, wat een slagveld op Flushing Meadows. Ook Iga Swiatek is verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales. In de Vuelta is er ondertussen van alles gebeurd, maar we lijken alsnog een vertrouwde winnaar te krijgen. Primož Roglič is zeker niet in blakende vorm, heeft 5 minuten achterstand op Ben O’Connor goed moeten maken en is ook nog tegen een tijdstraf aangelopen. Maar nu Madrid in zicht komt, heeft hij toch weer de beste papieren.

Sem: Zeker als je bedenkt dat er zondag een tijdrit op het programma staat. Roglič heeft normaliter een betere tijdrit in de benen dan de andere klassementsrenners en lijkt hard op weg naar zijn 4e eindzege in de Vuelta. Toch zal de Sloveen niet te vroeg juichen, met de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France in 2020 nog vers in het geheugen. Destijds gaf hij, met een op het oog te kleine helm op, een voorsprong van 57 seconden ten opzichte van Tadej Pogačar uit handen. Een gewaarschuwd mens telt echter voor 2, bovendien is achtervolger Enric Mas geen Pogačar.

Hein: Zo is het. Bovendien heeft Roglič ook de andere kant van de medaille gezien, op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia 2023, ook een tijdrit. Toen vloog zijn ketting eraf in die tijdrit, maar heeft hij alsnog de eindzege gepakt. Met 14 seconden voorsprong op Geraint Thomas… En zo hebben we al jouw puntjes besproken, van Paralympische Spelen tot de Vuelta. Waar kunnen we het verder nog over hebben? Want de lange, mooie sportzomer is nu toch echt bijna voorbij.

Sem: Laten we nog even bij de Vuelta blijven, want er is nog een reden voor Roglič om niet te vroeg te juichen, namelijk de opgave van Wout van Aert. De Belg ging aan kop in zowel het punten- als bergklassement, maar viel 2 keer in dezelfde etappe en moest opgeven. Roglič is zelf natuurlijk ook niet onbekend met valpartijen… Dan even naar het voetbal. Ga je de Nations League nog een beetje volgen? Of sla je een weekje over nu het clubvoetbal stil ligt?

Wat is de meest opvallende voetbaltransfer van de zomer?

Hein: Leuk dat we misschien weer een Zeeuwse Oranje-international krijgen, Jan Paul van Hecke uit Arnemuiden, maar verder zegt die Nations League me inderdaad niet zo veel. Nederland-Duitsland op dinsdag is nog wel een leuk potje, maar Bosnië-Herzegovina op zaterdag? Die sla ik toch maar over, denk ik. Ook ik als voetbalvolger moet af en toe mijn rustmomenten pakken, want het wordt wederom een lang seizoen. Wat jij?

Sem: Het is inderdaad geen affiche waar het voetbalhart sneller van gaat kloppen, maar ik ga er wel even voor zitten. Ik ben benieuwd wat het doorselecteren van Koeman gaat brengen. Zo gaf hij aan dat De Roon, Wijnaldum en Blind niet meer op een oproep hoeven te rekenen. Ook voor Bergwijn is het boek gesloten na zijn transfer naar Saudi-Arabië, die volgens Koeman geen sportieve ambitie uitspreekt.

Hein: Overigens heeft Wijnaldum wel gewoon de vorige EK-selectie gehaald, dus Bergwijn hoeft nog niet te wanhopen. Maar inderdaad, de bondscoach heeft andere prioriteiten dan het volgen van de Saudische competitie. En dan sluiten we deze column af met waar we mee begonnen zijn, de afgelopen transfermarkt. Wil jij nog een opvallende transfer uitlichten, naast de aanstaande rentree van Robbert? Het mag ook een geklapte transfer zijn, want daar hebben we er meer dan genoeg van gehad.

Sem: De mislukte transfer van Sulemana naar Ajax trekt wel de aandacht. De nog jonge Mika Godts is nu de enige échte linksbuiten in de selectie van de Amsterdammers. Ook de transfer van Quincy Promes naar een club op het 2e (!) niveau van de Verenigde Arabische Emiraten doet de wenkbrauwen fronsen. Om toch nog positief af te sluiten; PSV heeft de selectie redelijk in stand weten te houden en heeft een mooie basis staan voor een nieuw kampioenschap en Europese overwintering.

Hein: Overwinteren doen ze in de nieuwe Champions League-opzet sowieso wel, in elk geval tot eind januari, maar ik snap wat je bedoelt. En uiteraard zou het volstrekt logisch zijn als de schaal in Eindhoven blijft. Verdedigend is PSV er niet op vooruitgegaan, maar ik geloof ook niet dat de concurrentie er sterker op is geworden. En ik vind de transfer van WK 2014-ganger Terence Kongolo de moeite van het vermelden waard. Ooit bij Feyenoord één van de grootste verdedigende talenten van Nederland, maar ik was hem eerlijk gezegd totaal vergeten na 7 jaren in het buitenland. En nu duikt hij opeens bij NAC Breda op. Een carrière kan raar verlopen, zullen we maar zeggen.

(Foto: Dimitar Dilkoff/AFP)

Geef een reactie