Loempiataart met zelfgemaakte chilisaus van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: vegetarische loempiataart met chilisaus

De standaard loempia kent u wel. Sandra Ysbrandy maakt er nu een taart van. Met lekker veel groenten zoals wortel, prei, paprika en taugé. De taart wordt niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Serveer de loempiataart in punten met frisse komkommerplakjes en zelfgemaakte chilisaus.

Ingrediënten, voor 4 tot 6 personen

  • 100 gram mihoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stuk gember
  • 1 blok tofu
  • 1 winterwortel
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 125 gram taugé
  • 3 eieren
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels sojasaus
  • Peper en zout
  • 1 pak filodeeg (10 vellen)
  • 1 eetlepel sesamzaad

Chilisaus

  • 2 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 4 tomaten
  • 2 rode peper
  • 2 knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels appel cider azijn
  • Snuf zout

Serveren met plakjes komkommer

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 centimeter doorsnede
  • Kwastje
  • Wok of hapjespan
  • Keukenmachine of blender

Bereiding loempiataart

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met olie. Leg 6 vellen filodeeg overlappend in de springvorm en laat steeds de randen een beetje overhangen. Bestrijk ieder vel filodeeg steeds met olie.

Doe voor de vulling de mihoen in een kom en giet er zoveel kokend water bij dat alles onder staat. Laat dit 10 minuten staan. Giet af en snijd de mihoen fijn.

Verhit olie in een hapjespan of wok en roerbak knoflook, fijngesneden rode peper en gember 1 minuut. Verkruimel de tofu en bak 10 minuten tot de tofu ‘droog’ is. Breng op smaak met 2 eetlepels sojasaus en zout. Schep de tofu op een bord.

Snijd de wortel, paprika en prei in kleine blokjes. Doe een scheutje olie in de pan en bak de groenten een paar minuten. Giet kokendheet water over de taugé en laat uitlekken.

Doe de fijngesneden mihoen, tofu en taugé bij de groenten en meng goed. Klop de eieren los met de sojasaus en het komijnpoeder en schenk over de loempiavulling.

Verdeel de loempiavulling over de bodem. Vouw de overhangende randen naar binnen en bestrijk de bovenkant met olie. Maak het deksel met de laatste 4 vellen filodeeg. Doe dit een beetje rommelig voor een lekker krokant effect. Bestrooi met sesamzaad.

Bak de taart in 40 minuten goudbruin.

Chilisaus maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika, tomaat , rode peper en rode ui in grove stukken en leg met de knoflook op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi met komijnpoeder en chilivlokken. Rooster 30 minuten in de oven. Verwijder het velletje van de knoflook en pureer met de honing en azijn in een keukenmachine of blender. Proef of het lekker is. Eventueel extra azijn toevoegen.

Opdienen loempiataart

Snijd de loempiataart in punten en serveer met de chilisaus en frisse komkommerplakjes.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie