10 tips tegen winderigheid

Dit kunt u doen tegen winderigheid

Bij iedereen ontglipt er wel eens één; een wind. Sterker nog, gemiddeld laten we er zo’n 20 per dag. Maar soms laat u meer winden dan gemiddeld en is er geen controle over. Dan spreken we van winderigheid. Dit kan vervelend zijn, maar gelukkig zijn er wel verschillende manieren om het te verminderen of zelfs te voorkomen.

Ophoping van gas in het spijsverteringskanaal

Bij iedereen is er altijd een bepaalde hoeveelheid gas in het spijsverteringskanaal aanwezig. Bij winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, is er sprake van een extra ophoping van gas. Er kan dan sprake zijn van zo’n 30 à 40 winden per dag.

winderigheid
Lees ook: Dit zegt winderigheid over uw gezondheid

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen

Extra gasvorming is meestal onschuldig, maar het kan dus wel vervelend zijn. Vooral als u geen controle heeft over het laten van winden. Ook kan het ophouden ervan ervoor zorgen dat het probleem alleen maar groter wordt. Gelukkig is er wel iets tegen te doen. Daarom hieronder 10 tips om winderigheid te verminderen.

1. Kies voeding zorgvuldig

Sommige voedingsmiddelen staan bekend om hun gasvormende eigenschappen. Probeer daarom bijvoorbeeld bonen, kool, uien, spruitjes en gedroogd fruit te vermijden of te verminderen. In plaats daarvan kunt u kiezen voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals gekookte groenten, gegrilde kip of vis en magere zuivelproducten.

2. Vezels kunnen zorgen voor extra winderigheid

Vezels zijn voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid, maar komen wel onverteerd aan in de dikke darm. Daardoor komt bij de afbraak ervan gas vrij. Vooral als u plotseling meer vezels gaat eten, moeten uw darmen daar even aan wennen en kan dit winderigheid veroorzaken. Dit kunt u voorkomen door vezelinname rustig op te bouwen.

3. Neem de tijd om goed te kauwen

Vaak eten we gehaast en slikken we voedsel snel door. Hierdoor slikt u al gauw te veel lucht in, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel en winderigheid. Probeer daarom bewust te eten en neem de tijd om goed te kauwen.

4. Andere oorzaken van te veel lucht

U kunt ook te veel lucht inslikken bij spanning, roken, drinken door een rietje en kauwgom kauwen. Ook mensen die snel praten slikken ongemerkt meer lucht mee naar binnen. Hier maatregelen tegen nemen kan soms helpen.

5. Drink voldoende water

Voldoende hydratatie is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpt bij het verminderen van winderigheid. Zorg er daarom voor dat u dagelijks voldoende water drinkt, bij voorkeur zo’n acht glazen per dag. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het bevorderen van een soepele(re) stoelgang.

6. Let op koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat er extra gas in uw darmen komt. Probeer daarom frisdranken en bruisend water te vermijden. U kunt in plaats daarvan beter voor  water of bijvoorbeeld gemberthee kiezen.

7. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging stimuleert de werking van het spijsverteringsstelsel, waardoor de kans op winderigheid afneemt. Een dagelijkse wandeling of lichte oefeningen kunnen al verschil maken. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen.

8. Probeer stress te vermijden

Stress kan de spijsvertering verstoren en winderigheid verergeren. U zou daarom eens ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga kunnen proberen om stress te verminderen en zo ook uw spijsvertering te ondersteunen.

9. Overweeg probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die uw darmflora in evenwicht kunnen brengen en de spijsvertering ondersteunen. Ze helpen bij het verminderen van gasvorming. Overweeg het toevoegen van probiotische voedingsmiddelen aan uw dieet, zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten. Ook bestaan er probiotica supplementen.

10. Let op een eventuele lactose-intolerantie

Als u na het innemen van zuivelproducten vaak last heeft van winderigheid, zou u last kunnen hebben van een lactose-intolerantie. In dat geval kan het helpen om over te stappen op lactosevrije producten.

Soms kan het goed zijn om naar de dokter te gaan

Hoewel winderigheid vaak onschuldig is, kan het in sommige gevallen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een voedselintolerantie of spijsverteringsaandoening. Ook als u naast winderigheid last heeft van buikpijn, diarree, gewichtsverlies of bloed in de ontlasting, is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen.

(Bron: Maag Lever Darm Stichting, Voedingscentrum, Santé. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Punt 1? Vis (vaak erg vette) en magere zuivel en dat achter elkaar gezet?

    Punt 10? Dat blijkt vaak prima te werken, Lactose is prima voor mijn maar als je partner laxeer middel moet hebben juist niet!

    We hebben dus daarom nu 2 pakken melk naast elkaar staan, haar goedkopere en mijn dure Lactose vrije!

    InekeGF says:

    Ik zou een punt 11 willen toevoegen:

    Suikervervangers!