Seniorenkorting

50-, 60-, 65- of 67-plus: welke seniorenkortingen kunt u dan krijgen?

Als u met pensioen gaat, wordt uw inkomen doorgaans lager, terwijl het leven er niet goedkoper op wordt. Gelukkig kunt u op diverse manieren geld besparen na uw 50e, 60e, 65e of 67e, met dank aan de seniorenkortingen. En met al deze kleine beetjes kunt u flink wat geld uitsparen.

Seniorenkorting in het openbaar vervoer

Reizigers boven de 65 jaar kunnen 34 procent korting krijgen in de bus, tram en metro. Als u reist met een persoonlijke ov-chipkaart op saldo, dan weet het systeem dat u ouder dan 65 bent en wordt deze korting automatisch toegepast. Maakt u in het openbaar vervoer gebruik van OVpay, het nieuwe in- en uitchecken met uw betaalpas, smartphone of smartwatch? Dan moet u de leeftijdskorting handmatig toevoegen via uw smartphone. Hoe u dit stap voor stap doet, staat op de website van OVpay.

Daarnaast gelden er in uw woonplaats mogelijk extra seniorenkortingen voor het openbaar vervoer. Zo zijn er in Nijmegen busvoordeelabonnementen voor inwoners met een laag inkomen, ook 65-plussers. In Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk is er de Ooievaarspas, eveneens voor inwoners met een laag inkomen. Met deze pas kunt u korting krijgen voor verschillende activiteiten, terwijl reizen met het regionale openbaar vervoer zelfs gratis is. En hoe zit het met de landelijke trein? De NS heeft verschillende kortingsacties voor 65-plussers. Wilt u een treinreis naar het buitenland maken, dan kunt u zelfs als 60-jarige al korting krijgen. Zit u in een rolstoel of bent u minder goed ter been, ga dan wel goed na of u reisassistentie tijdens uw reis kunt krijgen.

inchecken met OVpay
Lees ook: Digitip: OVpay, bij openbaar vervoer inchecken met pinpas

Ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting bij de Belastingdienst

Bent u 67 jaar of ouder? Dan heeft u de AOW-leeftijd bereikt en komt u mogelijk in aanmerking voor korting op uw belasting, de zogeheten ouderenkorting. Ligt uw verzamelinkomen (totale inkomen en aftrekposten in de 3 boxen) in 2024 onder de 44.771 euro? Dan kunt u een volledige ouderenkorting van 2.010 euro krijgen. Voor een verzamelinkomen tussen de 44.771 euro en 58.170 euro geldt een lagere korting, afhankelijk van hoe hoog uw inkomen exact is. Welke rekensom de Belastingdienst hiervoor gebruikt, leest u hier.

En als u alleenstaand bent, dan ontvangt u in 2024 mogelijk een extra alleenstaandeouderenkorting van 524 euro. Dit kan ook het geval zijn wanneer u wel getrouwd bent, maar uw partner in een verpleeghuis woont. Of u inderdaad in aanmerking komt voor deze alleenstaandeouderenkorting, kunt u navragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

AOW 1 juli 2024
Lees ook: Hoeveel AOW ontvangt u per 1 juli 2024?

Seniorenkorting voor een dagje uit

Als u iets leuks gaat ondernemen – van een dagje uit tot een weekendje weg of een langere vakantie – kan dat vaak voor een gereduceerd tarief. Of het nu een museum, attractiepark, dierentuin, theater, bioscoop, vakantiehuisje, hotelovernachting of de bibliotheek is, het is goed mogelijk dat u korting krijgt als u boven een bepaalde leeftijd bent. Dat kan zelfs al als u de 50 bent gepasseerd, bijvoorbeeld bij speciale 50plus-voorstellingen in de bioscoop of het theater.

Tot slot kan het lonen om u aan te sluiten bij een ouderencollectief. Zo kunt u via het zorgcollectief van ouderenbond ANBO korting op uw zorgverzekering krijgen. Wat u nog meer kunt doen om geld te besparen als u de AOW-leeftijd eenmaal gepasseerd bent, leggen onze collega’s van Meldpunt uit.

(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, SeniorWeb, Algemeen Dagblad, Margriet, Business Insider, Belastingdienst, Rijksoverheid, 9292.nl, OVpay.nl, NS, ANBO, FNV. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie