klimop op de gevel van een huis

Is klimop tegen de gevel van een huis schadelijk? En wat zijn de voordelen?

De klimop (Hedera) is een snelle groeier en blijft ook ’s winters mooi groen. Om die reden is het een geliefde plant voor in de tuin. Naast schuttingen, muurtjes of gaas kan hij ook de gevel van een huis beklimmen. Hij heeft daarbij geen ondersteuning nodig, want hij hecht zich vanzelf vast. Dat is meteen ook één van de nadelen aan deze klimplant. Lees hieronder waar u daarbij op moet letten. 

Zelfhechtende wortels van klimop

Het hangt van de staat van de gevel en de voegen af of u er klimop tegenaan kunt laten groeien. Aan zijn takken heeft de klimplant zelfhechtende wortels, die schade kunnen aanbrengen. Dit zal niet zo snel gebeuren bij nieuw metselwerk, maar in het geval van ouder of beschadigd metselwerk, brengt het zeker een risico met zich mee. De wortels kunnen er dan kalk aan onttrekken of zich in scheuren wringen en die zo groter maken. In ernstige gevallen kunnen er zelfs gedeeltes van muren afbrokkelen. Ga dus altijd eerst na of het in uw geval verantwoord is. Daarnaast kan klimop ook dakpannen ontwrichten of goten en afvoerpijpen verstoppen.

Vochtproblemen door klimop

Buiten de hechtwortels kan de plant zelf ook voor problemen zorgen. Doordat klimop zo dicht tegen de gevel aan groeit, wordt de luchtstroom beperkt en wordt vocht vastgehouden. In eerste instantie zal regen via het gebladerte van de muur af stromen, maar vervolgens wordt vocht juist langer vastgehouden. Ook hierdoor kan het gebeuren dat de gevel afbrokkelt. Of dat er schimmelvorming ontstaat.

Klimop trekt ongedierte aan

Klimop op de gevel biedt een schuilplaats aan allerlei dieren, maar ook aan ongedierte als wespen en slakken. Dat is al vervelend aan de buitenkant van het huis, maar ze komen zo ook sneller het huis is.

klimplanten
Lees ook: 11 klimplanten voor extra hoogte in uw tuin of balkon

Pas op met houtwerk

Als er houten elementen in de gevel verwerkt zitten, zoals de kozijnen van ramen of dakranden, dan kunnen die ook schade oplopen. Enerzijds door een teveel aan vocht, waardoor ze eerder rotten en anderzijds kunnen ze beschadigingen erop aanbrengen met hun wortels.

wortels van klimop

Lastig te verwijderen

Wilt u op een gegeven moment van de klimop tegen uw gevel af? Dan is het een uitdaging om hem te verwijderen. Door de hechtwortels laat hij zich lastig verwijderen en de wortels laten vaak ook ontsierende restanten achter. Het beste is dan om de plant onderaan bij de wortels door te snijden en enkele weken te wachten met het verwijderen. Op die manier droogt de klimop in en zijn de wortels wat minder krachtig. Wacht vervolgens tot de restanten volledig verdroogd zijn. Dan is het makkelijker om ze er met een harde borstel vanaf te krijgen.

Klimop snoeien voorkomt problemen enigszins

Het is aan te raden om de klimop middels snoei binnen de perken te houden. Hij kan namelijk tot wel een paar meter per jaar groeien. Op die manier kunt u bijvoorbeeld ook de ramen, het houtwerk, de dakpannen en de dakgoot van uw gevel vrijhouden. In een eerder artikel vindt u aanwijzingen wanneer en hoe u de klimop het beste kunt snoeien.

klimop rondom ramen

Voordelen van klimop tegen de gevel

Naast bovenstaande nadelen zijn er zeker ook verschillende voordelen:

  • De klimop beperkt warmteverlies en houdt het huis bij hitte juist koeler.
  • De bladeren werken als windbreker.
  • Geluid van buitenaf wordt gedempt.
  • Een met klimop beplante gevel ziet er romantisch uit. Zelfs de lelijkste of saaiste muur knapt ervan op.
  • Het draagt bij aan de biodiversiteit, aangezien zich er naast ongedierte ook nuttige dieren in vestigen. Ook bieden de bloemen die eraan verschijnen voedsel aan bijen en andere nuttige insecten. En de erop volgende bessen aan vogels.

(Bron: Archief, RTL Nieuws, VT Wonen, Bloemenpark Appeltern, Centraal Beheer, Tuinadvies. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie