Wat komt er kijken bij een rechtsbijstandsverzekering?
Publicatiedatum: 14 september 2024
Schade aan uw auto, een verkeerd opgeleverde verbouwing, een ontslag als gevolg van reorganisatie op uw werk, onenigheid over de verdeling van een erfenis… Het is vervelend, maar het kan zomaar gebeuren dat u in een juridisch conflict verzeild raakt. Dan kan een rechtsbijstandsverzekering uitkomst bieden. Waar moet u opletten bij het afsluiten van een passende rechtsbijstandsverzekering?
Wat is een rechtsbijstandsverzekering?
Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekeringsmodule waarmee u zich alvast indekt, voor het geval u ooit juridische hulp nodig heeft. Want u kunt om verschillende redenen verwikkeld raken in een juridisch conflict. Stel bijvoorbeeld dat u wordt ontslagen? Dat u betrokken raakt bij een verkeersongeluk en er niet uitkomt met de andere partij? Dat u een huis of auto koopt en vervolgens ernstige gebreken aantreft?
Of dat u tijdens de Grand Prix een hotelovernachting boekt in Zandvoort, waar u plots 10 keer zoveel voor moet betalen? Het klinkt onwaarschijnlijk, maar onze collega’s van Meldpunt hebben zich wel degelijk over deze zaak gebogen. En zo zijn er nog meer situaties waarin u juridisch advies nodig heeft of een advocaat moet inschakelen. Dit brengt hoge kosten met zich mee, vaak honderden euro’s per uur. Door een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, kunt u dus voorkomen dat u met zo’n gepeperde rekening komt te zitten. Verplicht is het niet, maar het kan wel verstandig zijn om voor de zekerheid te regelen.
Welke smaken zijn er?
Rechtsbijstandsverzekeringen zijn er in verschillende soorten. Net als bij zorgverzekeringen kunt u kiezen voor een beperkte of een uitgebreidere versie, met meerdere modules. Het verzekeren voor juridische hulp is de basis voor een rechtsbijstandverzekering, maar u kunt dus op verschillende terreinen juridische hulp krijgen. Voorbeelden van vaak voorkomende modules zijn:
- Verkeer: bijvoorbeeld bij een conflict over schadeafhandeling na een verkeersongeval.
- Inkomen: bijvoorbeeld bij een ontslag of achterstallige loonbetaling.
- Wonen: bijvoorbeeld een burenruzie of een conflict met de vorige eigenaars van uw nieuwe koopwoning.
- Consumenten: bijvoorbeeld wanneer u in aanraking komt met malafide loodgieters, schoorsteenvegers of slotenmakers of op andere wijze bent opgelicht bij een aankoop.
- Familie: bijvoorbeeld bij onenigheid over de verdeling van een erfenis.
- Medisch: bijvoorbeeld bij letselschade en andere medische fouten.
Elke verzekeraar geeft een eigen invulling aan de verschillende modules. Het komt bovendien vaak voor dat verzekeraars verschillende modules samenvoegen. Denk aan Consument & Wonen, Werk & Inkomen, Verkeer & Letsel en Verkeer & Medisch.
Een rechtsbijstandsverzekering is in natura. Bij zo’n natura rechtsbijstandsverzekering krijgt u via de verzekeraar de beschikking over een advocaat of andere juridische dienstverlener. De verzekeraar vergoedt bovendien de kosten hiervoor. Maar bij gerechtelijke of administratieve procedures kunt u ook een zelfgekozen rechtshulpverlener inschakelen. Dit wordt ook wel vrije keuzerecht of vrije advocaatkeuze genoemd. Informeer bij uw verzekeraar naar de precieze voorwaarden.
Hoeveel betaalt u voor uw rechtsbijstandsverzekering?
Wat een rechtsbijstandverzekering u maandelijks (of per jaar) kost? Dat hangt uiteraard af van uw pakket en de tarieven van de verzekeraar. Kiest u voor 1 enkele extra module, dan kan het neerkomen op 4 of 5 euro aan extra premies per maand. Maar u kunt ook zomaar 50 euro extra per maand kwijt zijn, als u voor een uitgebreide verzekering kiest.
Daarnaast spelen er meerdere factoren mee die de hoogte van uw premie bepalen, zoals de samenstelling van uw huishouden. Als u alleenstaand bent, betaalt u minder premie dan wanneer u een partner en/of thuiswonende kinderen heeft. Verder kunnen verzekeraars vragen om een drempelbedrag (minimaal schadebedrag), eigen bijdrage of eigen risico. Aan de andere kant kunt u soms juist goedkoper uit zijn. Als u bij een bepaalde partij een rechtsbijstandverzekering afsluit, krijgt u mogelijk korting omdat u er al meerdere rekeningen heeft afgesloten.
Waar moet u verder op letten?
Meestal geldt er een wachttijd bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Is de wachttijd 3 maanden, dan is de verzekering pas 3 maanden na de aanvraag van kracht. Het is namelijk niet de bedoeling dat u pas een rechtsbijstandsverzekering afsluit, als u weet dat u daadwerkelijk juridische hulp nodig heeft. Bovendien krijgt u met een net afgesloten verzekering geen juridische hulp bij bestaande, al langer lopende conflicten.
En wilt u zich indekken voor de vakantie in het buitenland, bijvoorbeeld voor een ongeval met uw huurauto of een geannuleerde vlucht? Zorg dan dat u een rechtsbijstandverzekering kiest die ook buiten Nederland dekking biedt. Tot slot is rechtshulp ‘on demand’ een optie. Dan betaalt u een vast bedrag voor juridische hulp, op het moment dat u dit daadwerkelijk nodig heeft. Zo zit u niet vast aan de verzekering. Deze vorm van rechtshulp kan ook prijzig zijn, maar u vermijdt dat u betaalt voor een verzekering die u misschien niet nodig blijkt te hebben.
(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, Plus Online, Independer, Interpolis, Van Bruggen Adviesgroep, Consumind, ANWB, ARAG, Zilveren Kruis, Centraal Beheer, InShared, WA.nl, Optima Hypotheken & Verzekeringen, Consumentenbond, Stichting Achmea Rechtsbijstand. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik lees “Dit brengt hoge kosten met zich mee, vaak honderden euro’s per uur.”
en
“bijvoorbeeld wanneer u in aanraking komt met malafide loodgieters, schoorsteenvegers of slotenmakers of op andere wijze bent opgelicht bij een aankoop.”
De vraag is of als je in aanraking komt met een advocaat die honderden euro’s per uur vraagt, dat nog ethisch is of dat dat eigenlijk ook malafide is?
Maar dan met een net pak aan.