stopcontact

Is het nodig stekkers bij onweer uit het stopcontact te halen?

Wanneer het hevig onweert en u buiten bent, is het verstandig om snel binnen een schuilplaats op te zoeken. Maar ook wanneer u gewoon thuis bent, is het goed om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals ramen en deuren sluiten. Ook wordt er wel gezegd dat stekkers uit het stopcontact gehaald moeten worden? Maar waarom eigenlijk?

Blikseminslag

Jaarlijks slaat in Nederland de bliksem ongeveer 200.000 keer in. Dat kan met flink wat schade gepaard gaan. Maar ook wanneer de bliksem naast uw huis inslaat, kan uw woning daar toch door getroffen worden. Dit aangezien de uitlopers van bliksem wel 5 tot 6,5 kilometer lang zijn. De spanning kan zich dan via de leidingen in de grond naar de elektrische apparaten in uw huis verplaatsen. En dit gaat gepaard met extreem hoge temperaturen, tot 30.000 graden Celsius. Dit kan zorgen voor brand en scheuren in de muur of zelfs het instorten van muren, meldt Brandweer Nederland. De elektriciteit mag in huis niet boven de 230 volt uitkomen, maar bij een blikseminslag kan er 20 tot 100 miljoen volt vrijkomen.

Stekkers uit het stopcontact

Door de stekkers uit het stopcontact te halen voorkomt u dat de bliksem wanneer die inslaat zich via uw elektrische apparaten kan verspreiden. En daarmee voorkomt u weer dat u vervolgens met allemaal kapotte apparatuur zit. Laat u bepaalde apparatuur wel aan staan, omdat u bijvoorbeeld wil blijven televisiekijken, raak die dan in elk geval niet aan. Om ervoor te zorgen dat uw apparaten ook beschermd zijn wanneer u een keer niet thuis bent terwijl er onweer wordt verwacht, kunt u ze op een aantal manieren beveiligen. Te beginnen met stekkerdozen met overspanningsbeveiliging. Deze zijn onder andere online te koop. Nieuwe apparaten hebben zelf overigens vaak al een ingebouwde overspanningsbeveiliging.

onweer
Lees ook: Wat u het beste wel en niet kunt doen bij onweer

Overspanningsbeveiliging in de meterkast

Ook in de meterkast kan een overspanningsbeveiliging geplaatst worden. In sommige huizen is dit al standaard gedaan, maar het is niet verplicht. Meestal worden ze naast de hoofdschakelaar geplaatst, dus daar kunt u in uw meterkast controleren of u er 1 heeft. Zo’n beveiliging zorgt ervoor dat extra spanning tijdens een piek wordt afgevoerd, zodat het apparaten niet bereikt.

Bliksemafleider

Een bliksemafleider wordt meestal op hoge gebouwen geplaatst, maar ook particulieren kunnen er 1 op hun woning laten plaatsen. Zo’n afleider trekt de bliksem aan en geleidt de stroom naar de grond, in plaats van uw huis is.

De stekkers uit het stopcontact halen bij onweer is dus zeker een goed idee, maar er zijn ook nog andere oplossingen.

(Bron: Archief, Brandweer.nl, Radar, Quest, Inshared, a.s.r. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie