Tortilla’s met pulled pork, guacamole en maïs
Publicatiedatum: 6 januari 2015
Ingrediënten:
Voor de pulled pork:
- 2 kilo varkensprocureur (varkensschouder)
- 2 deciliter appelsap
- tortilla’s of broodjes
- olijfolie
Voor de guacamole:
- 3 rijpe avocado’s
- 3 eetlepels limoensap
- 1 rode peper (zonder pitjes)
- 1 eetlepel gehakte vese koriander
- 1 gedroogde tomaat
- bosuitjes
- peper en zout naar smaak
Voor de geroosterde maïs:
- maïskolven in schil
- zout
- suiker
- olijfolie
- fleur de sel
Voor de tortilla’s (recept van Mary Escudero):
- 4 kopjes meel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels reuzel
- 1, 5 kopje water
Bereiding:
Van de pulled pork:
- Smeer de procureur in met olijfolie en 4 eetlepels Mexicaansekruidenrub
- Maak de wash (dit kan ook van tevoren) door 180 mililiter appelsap, 60 mililiter olijfolie en 2 eetlepels Mexicaanserub te mengen
- Zorg voor voldoende kolen in de Big Green Egg met een temperatuur van tussen de 90-110 graden Plaats de plate setter net onder het rooster en zet daar een lekbak in met wat water
- Leg de procureur in het Big Green Egg. Gebruik een kernthermometer en heb geduld. Houd de temperatuur in de gaten
- Breng na een uur of 5-6 de wash aan met een kwast. Herhaal dit regelmatig
- Wanneer het vlees op 90 graden kerntemperatuur is (kan gerust 10-15 uur duren afhankelijk van het gewicht van het vlees) kan het vlees eraf. De zwarte korst is normaal en het lekkerste stukje van het vlees
- Laat nog een uur rusten ingepakt in aluminiumfolie. Trek na een uur rusten de procureur uit elkaar. Doe dit met 2 vorkgen
Van de guacamole:
- Maak de avocado’s schoon en verwijder de pit
- Prak de avocado’s grof en meng de koriander, stukjes tomaat en fijngehakte pepers erdoor. Maak op smaak met limoensap, peper en zout
- Strooi op het laatst de schuin gesneden verse bosuitjes erover
Van de geroosterde maïs:
- Kook de maïs met zijn eigen schil in water met wat zout en suiker in 30 minuten gaar. Laat ze in het vocht afkoelen
- Smeer de kolven in met olijfolie en leg ze op de grill
- Laat ze nog een half uur roosteren in het eigen blad. Pel vervolgens de kolven en snijd de maïs eraf. De maïs nazouten met Fleur de Sel
Van de torilla’s:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng het meel, zout en bakpoeder in een kom totdat er kruimels ontstaan. Voeg vervolgens het water toe en meng totdat het een massa wordt
- Leg de mix op een bebloemde ondergrond en kneed het tot een elastisch deeg
- Verdeel het deeg in 24 balletjes van dezelfde grote
- Rol de bolletjes uit en bak ze in de oven op 200 graden totdat ze opbollen en goudbruin zijn
- Leg ze onder een doek zodat ze warm blijven
Serveren:
- Smeer de tortilla’s in met zure room, dungesneden little gem sla ertussen, de pulled pork en royaal guacamole en geroosterde maïs.
(Bron: Ruud Jansen)