Westmaat IJsselmeervogels Spakenburg Carrie op Vrijdag

De Westmaat in Spakenburg, decor van ruim 80 jaar fascinerende voetbalrivaliteit

De studio van Carrie op Vrijdag staat in Spakenburg, eigenlijk Milaan in het klein. Waar de blauw-zwarten van Internazionale en de rood-zwarten van AC Milan al decennialang stadion San Siro delen, zijn de Rooien van IJsselmeervogels en de Blauwen van SV Spakenburg buren op Sportpark De Westmaat. En waar de Milanese rivalen samen goed zijn voor 39 Serie A-titels, zijn IJsselmeervogels en Spakenburg toonaangevend in het Nederlandse amateurvoetbal. Het maakt Spakenburg het meest bijzondere voetbaldorp van Nederland.

De Rooien en de Blauwen

Direct aan het water, tussen het Eemmeer en het Nijkerkerdiep, ligt Sportpark De Westmaat, verdeeld in een rode en blauwe kant met elk een eigen kantine. Dit seizoen zullen beide clubs elkaar ook niet tegenkomen op het veld. Waar Spakenburg regerend kampioen is van de Tweede Divisie, de hoogste amateurklasse van Nederland, is IJsselmeervogels in 2023 gedegradeerd naar de Derde Divisie.

Deze allereerste degradatie is een historisch dieptepunt in de 82 jaar lange clubgeschiedenis van de Rooien. Want IJsselmeervogels geldt als meest succesvolle amateurclubs van Nederland, met 7 amateurtitels tussen 1976 en 2011. Maar rivaal Spakenburg, opgericht in 1931 en dus 1 jaar ouder dan de buren, heeft sindsdien langzaam maar zeker de regie overgenomen. In 2024 mogen de Blauwen zich amateurkampioen van Nederland noemen, voor de 3e keer in de clubgeschiedenis.

Voetbaldorp Spakenburg, verdeeld door 2 topclubs

1 seizoen daarvoor heeft Spakenburg al geschiedenis geschreven in de KNVB Beker. De Blauwen stunten tegen profclubs FC Groningen FC Utrecht (1-4, op bezoek in de Galgenwaard) en halen de halve finale tegen PSV. Daarmee staat Spakenburg in een illuster rijtje, samen met VVSB (2015/2016) en – u raadt het al – IJsselmeervogels. Want ook de Rooien hebben ooit de halve finales van het landelijke bekertoernooi gehaald. In het seizoen 1975/1976 gaan onder meer FC Groningen en AZ voor de bijl. FC Twente is in de halve finales te sterk, maar IJsselmeervogels mag zich wel sportploeg van het jaar 1975 noemen.

Nu is het afwachten wanneer beide zaterdagclubs weer bij elkaar in de competitie zitten. Het zal een wedstrijd worden waar het dorp weken-, zo niet maandenlang naartoe leeft. Zoals in 2005, toen een cameraploeg van de NOS naar Spakenburg is gekomen voor een documentaire over de meest beladen voetbalderby van het land. Hoe een dorp in tweeën wordt gespleten, naarmate de derby dichterbij komt, u kunt het hier terugzien.

Carrie op Vrijdag vanuit de Westmaat

Het programma Carrie op Vrijdag komt vanuit het clubhuis de Westmaat. Het is mogelijk om de uitzendingen in het clubhuis in Bunschoten-Spakenburg bij te wonen. Een plekje reserveren op de tribune kan via MAXtickets.nl.

Carrie op Vrijdag is te zien vanaf vrijdag 6 september 2024, elke vrijdag, om 19.00 uur bij MAX op NPO 1.

(Foto: Steve Photography/Shutterstock)

Geef een reactie