Triple Tristan Bangma Patrick Bos Paralympische Spelen

De sportcolumn: na Hattrick Harrie nu Triple Tristan in Parijs?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend. Tenzij Robbert op vakantie is natuurlijk, want dan komt Sem hem met verve vervangen.

Wat gaat de Eredivisie-top nog doen voordat de transfermarkt sluit?

Hein: Daar zijn we weer, Sem. Deze week geen voortijdige wissel, maar een volledige column met zijn tweeën. En bij Ajax hoeven ze komend weekend ook niet te rouleren, want De Klassieker is tot nader order uitgesteld. Ik denk dat Feyenoord en Ajax daar stiekem helemaal niet rouwig om zijn, want ik krijg van beide clubs niet de indruk dat ze al helemaal klaar zijn voor de belangrijke wedstrijden.

Sem: Dat idee heb ik ook niet. Gelukkig hebben ze nog tot en met maandag om versterkingen aan te trekken. Wat te denken van Wout Weghorst naar Ajax? Hij past niet in het beeld van een echte Ajax-speler, maar brengt wel een hoop spelbeleving met zich mee. Kan hij zich schikken in een reserverol? Of denk je dat hij de concurrentiestrijd gaat winnen van Brian Brobbey en Chuba Akpom?

Hein: Sterker nog: ik zie in Weghorst een potentiële Eredivisie-topscorer, minstens 20 goals verwacht ik dit seizoen van hem. En dat Brobbey en Akpom, mits ze geen late transfer maken, misschien wel plaats moeten maken? Voor die 2 is het misschien niet leuk, maar ze staan nu wel op scherp. Concurrentie is nu eenmaal hard nodig in het topvoetbal. En wat de 2 rivalen betreft: PSV is voorin en op het middenveld plus-plus, maar kan met deze achterhoede echt niet de Champions League in. Dus ik wens TD Earnest Stewart alvast veel succes de komende dagen. En dat Feyenoord na het vertrek van Arne Slot nog zoekende is, is een understatement. AZ heeft naar mijn idee nog het meest ingespeelde team, maar mist dan weer een doelpuntenmaker à la Vangelis Pavlidis.

Sem: PSV kan inderdaad nog wel een paar nieuwe verdedigers gebruiken. Ik denk namelijk niet dat de aanvallers van Liverpool en Paris Saint-Germain, 2 tegenstanders van PSV in de Champions League, nachten wakker liggen als ze de huidige PSV-defensie bekijken… We kunnen wel wat mooie potjes verwachten in de Champions League, want ook Feyenoord heeft enkele Europese grootmachten geloot. Bayern München, Manchester City en ongeslagen Bundesliga-kampioen Bayer Leverkusen bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd wat de nieuwe opzet van het miljoenenbal gaat brengen. Het voelt wel vreemd dat alle clubs op dezelfde ranglijst van 36 terechtkomen, ook clubs die niet tegen elkaar spelen.

Hein: Het wordt er in elk geval niet overzichtelijker op, zonder het vertrouwde poulesysteem. En nog belangrijker: hoe gaan Feyenoord en PSV al hun spelers fit houden? Want er komen sowieso 2 extra Champions League-speelrondes eind januari, dus dat wordt continu 3 wedstrijden in een week spelen, inclusief heen en weer reizen. Dat geldt net zo hard voor Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League, die dezelfde nieuwe opzet heeft gekregen. Benieuwd of dat door gaat werken in de competitie. Maar genoeg voetbal, want we hebben nog veel meer te bespreken. Wat te denken van de US Open?

Caspar Corbeau bijt in medaille. Waarom bijten veel olympische sporters in hun medaille?
Lees ook: Hoe zit het? Waarom bijten veel olympische sporters in hun medaille?

Megastunt in US Open, volgende Vuelta-wending, revanche voor Max?

Sem: Die is inmiddels ook in volle gang en Tallon Griekspoor is voortvarend van start gegaan. Hij heeft pas net iets meer dan 3 uur op de baan gestaan, maar is al door naar de 3e ronde van de US Open, voor het eerst in zijn carrière. Hij speelt daarin later vandaag tegen Grigor Dimitrov, een eerste echte test. Verder zitten bij zowel de mannen als vrouwen bijna alle topfavorieten nog in het toernooi en blijft Novak Djokovic maar records breken. Hij versloeg landgenoot Laslo Djere in de 2e ronde en heeft nu, als eerste tennisser ooit, op alle Grand Slams ten minste 90 wedstrijden gewonnen.

Hein: Een droomfinale tussen Djokovic en Carlos Alcaraz, kort na hun epische strijd om olympisch goud in Parijs, zal er in elk geval niet komen, na een schitterende stunt van Botic van de Zandschulp tegen de Spanjaard. Na een mislukt Roland Garros-toernooi dacht hij nog aan stoppen en nu dit, geweldig. Dan lijkt Djokovic het rijk alleen te hebben, maar vlak de meest besproken man van het toernooi ook niet uit, de als nummer 1 geplaatste Jannik Sinner. De finale in New York is op zondag 8 september, net als de laatste etappe in de Vuelta. En ik zou niet durven voorspellen welke renners in Madrid op het podium staan, zo’n open strijd is het. Wordt dit weekend een Roglič-weekend of verwacht jij een volgende wending, Sem?

Sem: Als hij deze keer op zijn fiets blijft zitten, verwacht ik inderdaad dat Roglič een flinke slag gaat slaan. Het leek riskant om een goede klimmer als O’Connor een voorsprong van 5 minuten te geven, maar tot nu toe bewijzen Enric Mas en Primož Roglič dat ze dat gat prima kunnen dichten in de bergen. De voorsprong van O’Connor op Roglič is inmiddels al geslonken tot iets boven de 3 minuten; en dan moeten de zwaarste bergetappes nog komen. Maar naast een eventuele valpartij kan ook een coronabesmetting de potentiële eindwinst van Roglič in de weg staan. Er zijn inmiddels al meerdere renners afgestapt na een besmetting, waaronder de Nederlander Thymen Arensman.

Hein: Ondertussen is in België (en een heel klein stukje Nederland) de Renewi Tour bezig. Mathieu van der Poel draait warm voor het EK en WK van komende maand, maar verder heeft deze wedstrijd ons weinig goed nieuws opgeleverd. Sprinters Dylan Groenewegen en Olav Kooij (samen met Mathieu beoogd kopman voor het EK) zijn meteen al afgehaakt na valpartijen in rit 1. En hoe zou de spreekwoordelijke vlag in huize Verstappen erbij hangen? Onze Max heeft nu al 5 keer op rij niet gewonnen, ook in Zandvoort.

Sem: Hij begon goed voor eigen publiek, maar zijn auto komt simpelweg tekort op het moment. Lando Norris komt met de week dichterbij in het klassement. Als de technici van Red Bull de auto niet snel aan de praat krijgen, kan er na 3 jaar Max zomaar eens een nieuwe wereldkampioen opstaan.

Paralympische Spelen Parijs 2024
Lees ook: Paralympische Spelen 2024 van start in Parijs: waar en hoe kunt u het volgen?

Van Hattrick Harrie na Triple Tristan?

Hein: Heel veel tijd om daarbij stil te staan heeft hij niet, want overmorgen wacht de GP van Monza alweer. Ondertussen zijn de Paralympische Spelen in Parijs in volle gang. Onze Tristan Bangma is letterlijk uit de startblokken geschoten op de wielerbaan, samen met zijn piloot Patrick Bos. Eerst heeft hij zijn eigen wereldrecord op de 4.000 meter achtervolging verpulverd, daarna volgt de gouden medaille. Zou er nog plek zijn in de schoenendoos van moeder Bangma, naast al die andere medailles?

Sem: Voor de lezers die nog niet zo bekend zijn met deze kampioen, is De Olympische genen van… Tristan Bangma een ware kijktip. Evert en Carrie ten Napel gaan met zijn ouders in gesprek over het bijzondere levensverhaal van hun zoon, maandag 2 september ook te zien op NPO 2.

Hein: Aan zijn sportieve vader Kerst en zijn zorgzame moeder Roos heeft hij heel veel te danken, zoveel is zeker. En denk maar niet dat het bij deze ene gouden medaille in Parijs gaat blijven, want Tristan gaat voor 3 keer goud. À la Harrie Lavreysen, maar dan op de baan én de weg. Krijgen we na Harries Hattrick nu Tristans Triple?, heb ik bij Omrop Fryslân gelezen. Je zou het hem zo gunnen, als je weet wat hij allemaal heeft moeten overwinnen om de paralympische wereldtop te halen.

(Foto: Ennio Leanza/EPA)

Geef een reactie