Bord met groentefriet. Zijn groentefriet en -chips een gezonder alternatief voor de aardappelvarianten?

Zijn groentefriet en groentechips gezonder dan reguliere patat en chips?

U denkt wellicht een gezondere keuze te maken als u groentechips koopt in plaats van reguliere chips. Of als u friet gemaakt van wortel of biet eet in plaats van aardappelfrietjes. Maar zijn deze alternatieven wel echt zo gezond als de fabrikant u wil doen geloven? We vragen het aan 2 voedingsexperts.

Zijn groentefriet en -chips gezonder dan de aardappelvariant?

Groentechips en groentefriet zijn op steeds meer plekken te verkrijgen. Internationaal wordt de aardappel vaak ook als groente gezien, maar in Nederland valt het onder dezelfde categorie als brood en granen. Groentefriet en -chips bevatten groente in plaats van aardappel. Het gaat dan voornamelijk om groenten zoals wortel, biet, pastinaak en courgette.

Wij vragen aan Anne Roefs, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en gespecialiseerd in de psychologie achter eetgedrag, of groentefriet en -chips gezonder zijn dan de aardappelvariant. “Het maakt weinig uit of je nou een aardappel of andere groente frituurt. Je bewerkt het, er komt zout op en dat maakt het er niet gezonder op. Het blijft bewerkt voedsel, wat niet gezond is.” Maartje Boot van het Voedingscentrum beaamt dit: “Het frituren van zowel aardappel als groente zorgt ervoor dat het uiteindelijke product veel vet bevat. De hoge hoeveelheid vet, zout en energie zorgt ervoor dat beide producten niet in de Schijf van Vijf vallen.”

Wortels en bieten zijn van zichzelf gezonde producten, net als gekookte aardappels. Maar wanneer een product gefrituurd wordt, verdubbelt of verdrievoudigt het aantal calorieën zich. In 100 gram patat uit de airfryer zitten zo’n 130 tot 160 calorieën. Dezelfde portie uit de frituurpan bevat al snel 300 calorieën. Bovendien gaan er veel vitaminen verloren tijdens het frituurproces. Geen enkel gezond product blijft gezond als u het frituurt.

saus
Lees ook: Welke saus is het minst slecht voor bij patat of friet?

‘Fabrikanten misleiden consumenten’

Volgens Roefs is het grootste probleem met groentefriet en -chips, dat mensen denken dat ze een gezonde keuze maken. “Fabrikanten misleiden consumenten als het ware met de teksten en afbeeldingen op de verpakking. De afbeeldingen van groenten zorgen ervoor dat mensen denken dat ze toch nog een beetje goed bezig zijn.”

Weke chips en friet zijn het gezondst?

Chips en friet zijn nooit echt gezond, zeker niet als ze uit de frituurpan komen, hoe graag we ook zouden willen dat dit wel zo is. Om voor de minst ongezonde variant te kiezen, kunt u patat het beste in de oven of airfryer bereiden. Dat komt volgens het Voedingscentrum doordat er minder olie voor nodig is dan in de frituurpan. “Dit geldt voor zowel groentefriet als friet van aardappel”, voegt Boot toe. Als u patat in de airfryer klaarmaakt, wilt u natuurlijk wel dat ze lekker knapperig zijn. In een eerder artikel leggen we uit hoe u daarvoor zorgt.

Als u chips eet, is oven baked chips volgens Roefs het minst ongezond. “Het blijft bewerkt voedsel, maar het wordt in ieder geval niet gefrituurd en er is geen vet toegevoegd. Dat is bij groentechips wel het geval.” Maartje Boot van het Voedingscentrum benoemt dat er tussen oven baked chips en groentechips niet veel verschil zit. “Als je kijkt naar de voedingswaarden, dan bevatten beide producten bijna dezelfde hoeveelheid calorieën. Oven baked chips van aardappel bevatten iets meer koolhydraten maar wel een stuk minder vet dan gefrituurde groentechips. Beide producten bevatten redelijk veel zout. Beide producten vallen niet in de Schijf van Vijf, dus je kunt niet echt stellen dat de één gezonder is dan de ander. Eet ze niet te veel en te vaak, en als je voor een bakje chips gaat: kies dan vooral degene die je het lekkerst vindt.”

(Bron: Voedingscentrum, Anne Roefs, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bert59 says:

    En dan hoor ik niets over de hoge concentratie kankerverwekkende stoffen in de uit de fabriek gegenereerde o zo gezonde groentechips.
    Zie een uitzending van “alles op tafel/keuringsdienst van waarde”