Geroosterde spruitjes met makreelmayonaise
Publicatiedatum: 7 januari 2015
Ingrediënten
Geroosterde spruitjes met makreelmayonaise (borrelhapje)
- 500 g middelgrote spruitjes (schoongemaakt)
- 2 eetlepels olijfolie
- zeezout
- 50 g warmgerookte of gestoomde makreel
- 2 eetlepels yoghurt
- 4-6 eetlepels mayonaise
- 1-2 eetlepels Thaise chilisaus
- klein beetje citroensap
- satéprikkers
Bloemkoolcouscous (bijgerecht / borrelhapje)
- 50 g kleine blauwe rozijnen
- 1 middelgrote bloemkool, schoongemaakt
- ½ rode puntpaprika
- 3-4 eetlepels olijfolie met citroenaroma
- 75 g pecannoten, fijngehakt
- 3-4 eetlepels (knoflook)bieslook fijngeknipt
- 1-2 eetlepels verse munt fijngehakt
- beetje citroensap
- zout
- (gedroogde rode) peper
- dunschiller
Bloemkoolsteak (2-3 personen)
- 1 (beetje platte) bloemkool
- 1 theelepel ras-el-hanout of currykruiden
- ½ theelepel gedroogde oregano
- zout
- gemalen gedroogde rode peper (pul biber)
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Geroosterde spruitjes met makreelmayonaise
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng op een bakplaat of in een ovenschaal de schoongemaakte spruitjes met de olie en naar smaak zout. De spruitjes moeten in een enkele laag op de bakplaat of in de ovenschaal liggen. Zet de schaal in de oven en rooster de spruitjes in 30 minuten gaar. Maak intussen de makreelmayonaise: pureer de makreel in de keukenmachine en meng er de yoghurt, mayonaise en naar smaak chilisaus en citroensap door. Haal de spruitjes uit de oven, steek er enkele satéprikkers in en serveer ze met de makreelmayonaise.
Bloemkoolcouscous
Week de rozijnen 10 minuten in kokend water. Verdeel de bloemkool in enkele grote rozen. Schraap boven een grote schaal met de dunschiller licht over de bloemkoolrozen, zodat er fijne korreltjes van de bloemkool komen. Ga zo door tot je alleen nog stronkjes over hebt. Snijd de paprika in zo klein mogelijke blokjes. Giet de rozijnen af en doe ze in een andere schaal. Voeg de olie, paprika, pecannoten, bieslook en munt toe. Meng alles goed door elkaar, proef en voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe. Schep de bloemkoolkorreltjes door de dressing en laat de smaken 10-20 minuten intrekken. Serveer in glaasjes als borrelhapje of in een schaal als bijgerecht.
Tip: de stronkjes kun je gebruiken voor een soepje of meekoken met de aardappels voor aardappelpuree.
Bloemkoolsteak
Maak de bloemkool schoon en verwijder de stronk. Snijd uit het midden van de kool van boven naar beneden twee tot drie grote plakken van 2 cm. Meng de kruiden met de olie en voeg naar smaak zout en peper toe. Bestrijk de steaks met deze olie. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de steaks in de pan en bak ze op middelhoog vuur in 8-10 minuten gaar. Keer ze af en toe. Zet het vuur niet te hoog, anders verbranden de kruiden en wordt de smaak bitter. Serveer de steaks met een salade van bijvoorbeeld tomaten en basilicum en puree van zoete aardappels.
(Bron: Anneke Ammerlaan)