Matcha in poedervorm en al gemengd met water. Met een bamboe klopper.

Dit is matcha en zo drinkt u het

Het staat in steeds meer koffiezaakjes en restaurants op de menukaart: matcha. Maar wat is het eigenlijk en hoe kunt u het drinken of verwerken ergens in?

Wat is matcha?

Matcha komt uit Japan. Het is een groene thee waarvan de bladeren zijn vermalen tot poeder. Er wordt thee van gezet, maar er zijn ook andere bereidingen met (plantaardige) melk. Of het wordt verwerkt in baksels, zoals in madeleines, een taartje of pannenkoeken.

Hoe smaakt het?

De smaak is voor sommige mensen een beetje wennen. Het kan in het begin wat naar gras of stro smaken en bitter zijn. Liefhebbers omschrijven het als een umami smaak die een beetje zoet is en tegelijkertijd ook wat bitter. Er is veel verschil in kwaliteit. De goedkopere versies komen vaak uit fabrieken en kunnen bitterder smaken. De officiële matcha komt van speciale theeboeren in Japan. Net zoals niet iedereen van koffie houdt, zal ook niet iedereen de smaak van matcha waarderen.

Hoe herkent u goede matcha? 

Een alternatief voor koffie

Matcha wordt vaak als alternatief gedronken voor koffie. Het bevat namelijk ook cafeïne (of theïne genoemd). Het geeft dan ook dezelfde energie die u krijgt van een kopje koffie. Het voordeel van matcha is, dat u later geen energiedip krijgt, zoals dat bij koffie soms wel het geval is. Dat komt door de stof L-theanine, dat heeft een kalmerend effect. Daarnaast bevat het poeder veel antioxidanten en die kunnen op lange termijn ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.

koffie
Lees ook: Feiten en fabels over koffie en thee

Matcha thee of toch een latte?

Matcha is officieel thee. Vooral de goede kwaliteit kan dan ook zo puur gedronken worden. Het zetten van de thee is wel een ander klusje dan even een zakje in wat warm water dippen. Het komt namelijk in poedervorm, wat opgeklopt wordt met (heet) water.

Om de juiste hoeveelheden aan te houden, is het aan te raden om een speciale bamboe lepel te gebruiken. Gebruik 2 schepjes poeder en 100 milliliter water van 80 graden. Meng dat in een schaaltje met een speciale bamboe klopper (zie foto hieronder), ook wel een chasen genoemd. Dit zorgt ervoor dat het mengsel goed schuimig wordt. Gebruik geen metalen garde of klopper, dit kan de smaak veranderen. Wanneer het een beetje schuimt, is de matcha thee klaar. Het kan nu gedronken worden.

Matcha latte, met los een bakje melk en de bamboe klopper.

Maar wie dat wat te heftig vindt of meer een latte liefhebber is, kan dat er ook van maken. Klop dan (plantaardige) melk op en giet daar vervolgens de thee in. Dat kunt u zowel koud als warm drinken. Voeg naar smaak nog een beetje honing toe. Wanneer u het koud drinkt, hoeft de melk niet per se opgeklopt te worden.

koffie
Lees ook: Kopje koffie? De keuze is reuze

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Ekoplaza, Simon Lévelt, Joy of Matcha. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie