weervlekken in kleding

Weervlekken in uw kleding, zo krijgt u deze schimmel er weer uit

Wanneer kleding langere tijd vochtig blijft, kan het weer erin slaan. Ook wel weervlekken of spocht genoemd. De zwarte stipjes die hierbij ontstaan, zijn een schimmelsoort. Eenmaal behoorlijk in het textiel ingetrokken, laten weervlekken zich lastig verwijderen. We hebben 7 tips verzameld die u kunt uitproberen om ze toch weg te krijgen.

Schimmels door vocht

In een vochtige omgeving kunnen schimmels snel toeslaan. In het geval van kleding verschijnen er dan zwarte vlekjes op. De beste remedie hiertegen is natte (bad)kleding nooit in een tas te laten zitten of bijvoorbeeld te lang in de wasmachine te laten na het wassen. Door natte kleding uit te hangen voorkomt u het. Maar daar heeft u niets aan, als het kwaad al is geschied. In dat geval zijn er een aantal dingen die u kunt uitproberen om het weer te verwijderen. Ga wel eerst na of het materiaal waarvan het product dat u wilt behandelen gemaakt is tegen het middel dat u gebruikt bestand is. Controleer daarvoor het wasvoorschrift.

1. Heet wassen

De simpelste manier om van weervlekken af te komen is door het kledingstuk in de wasmachine te wassen. Was het wel apart van andere kleding, anders kunnen er schimmelsporen worden overgebracht. En was (afhankelijk van de stof) liefst zo heet mogelijk. Des te heter het water is, des te groter is de kans namelijk dat de schimmels verdwijnen. Is het niet gelukt de weerplekken op deze manier te verwijderen, dan kunt u het met één van de onderstaande opties proberen. Bijvoorbeeld in het geval van katoenen kleding, want dat krimpt bij hoge temperaturen.

2. Schoonmaakazijn

Meng 1 deel schoonmaakazijn op 4 delen warm water en laat het kledingstuk hier enkele uren in weken. Door het zuur wordt schimmelgroei geremd en de vlekken worden gebleekt. Een extra voordeel is dat muffe geurtjes door azijn verdwijnen. Was de kleding daarna in de wasmachine.

3. Met zout

Ook zout is een hulpmiddel dat u kunt uitproberen om weervlekken kwijt te raken. Los hiervoor een kopje zout op in warm water en leg het kledingstuk erin te weken. Spoel na met schoon water en was in de wasmachine.

schimmel
Lees ook: Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

4. Met bleekwater

In het geval van witte kleding kunt u bleekwater gebruiken. Gekleurde kleding kan erdoor verkleuren, dus gebruik het daar niet voor. Voeg in een emmer een scheutje bleekwater toe aan een bodempje water. Draag handschoenen om uw huid te beschermen en dep het mengsel vervolgens op de weervlekken met een doek en spoel erna het kledingstuk uit met koud water. Daarna kunt u het in de wasmachine wassen.

5. Met zonlicht

Schimmels die een wasbeurt in de wasmachine overleefd hebben, kunnen alsnog het loodje leggen, wanneer u het kledingstuk waarop de weervlek zit, in de zon te drogen legt.

6. Met een speciale schimmelverwijderaar

Er zijn ook producten te koop die speciaal bedoeld zijn voor het verwijderen van weervlekken op textiel. Door dit goed in te laten werken, is de weervlek hopelijk snel weer verleden tijd. Houd daarvoor de gebruiksaanwijzing op het etiket aan.

7. De stomerij

Een laatste optie is nog de stomerij. Daar zijn ze gespecialiseerd in de meest uiteenlopende vlekken. En wanneer een kledingstuk u dierbaar is en met bovenstaande tips niet opknapt, dan kan het de kosten van de behandeling misschien waard zijn.

(Bron: Archief, Nu.nl, 123schoon.nl, Libelle, Cleanipedia, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    N8W8 says:

    T kan een stuk makkelijker:

    Smeer de vlek in met gewone yoghurt, een paar uurtjes laten intrekken (ligt er aan hoe erg de vlek is),
    daarna met de andere was gezellig in de wasmachine en de rest van de yoghurt eet u lekker op!