olie in de airfryer

Wel of niet olie gebruiken in de airfryer?

Eén van de voordelen van de airfryer is dat u er geen frituurvet in hoeft te gebruiken. Het is daarmee een wat gezondere optie dan de frituurpan. Toch kan sommig voedsel wel wat olie gebruiken voor een beter resultaat. Kan dat dan inderdaad toegevoegd worden tijdens de bereiding, of is dat niet de bedoeling? Zo zit het.

Waarom olie gebruiken in de airfryer?

Het is niet noodzakelijk om olie te gebruiken in de airfryer. Voedsel kan er ook prima zonder olie in bereid worden. Toch heeft het voordelen om het wel te doen. Het zorgt voor een lekker, krokant laagje en het komt daarnaast de smaak ten goede.

Wanneer olie gebruiken in de airfryer?

Of u olie moet gebruiken tijdens het bereiden van voedsel in de airfryer hangt ervan af of de producten zijn voorbewerkt of niet. Veel etenswaren die zijn voorgegaard of vooraf behandeld zijn, hebben geen extra olie nodig. Zoals bijvoorbeeld diepvriesfriet of kroketten.

Vers, onbehandeld voedsel kan vaak wel wat olie gebruiken. Zoals bijvoorbeeld ongemarineerd vlees, groenten of geschilde aardappelen. Giet de olie echter nooit in de airfryer, maar doe het op het voedsel zelf. Dit voorkomt dat hete olie gaat spetteren. Vlees kunt u daarvoor bestrijken en in het geval van bijvoorbeeld groenten of aardappelen kunt u de olie er doorheen schudden.

aluminiumfolie in de airfryer
Lees ook: (Hoe) zijn aluminiumfolie en bakpapier te gebruiken in een airfryer?

Hoeveel en welke olie gebruiken in de airfryer?

Er is over het algemeen maximaal een eetlepel olie nodig. Zoals we hierboven schrijven, kunt u het voedsel ermee bestrijken of de olie er doorheen schudden. Eventueel kunt u er voor extra smaak dan ook meteen (verse) kruiden of specerijen aan toevoegen. Meng dit goed met de olie, zodat ze niet los door het apparaat gaan ‘vliegen’. Voor nog meer smaak kunt u voedsel ook een tijdje vooraf marineren, zodat de smaken goed intrekken.

Veel soorten olie zijn geschikt om in de airfryer te gebruiken, zo lang ze maar bedoeld zijn om mee te grillen, bakken of braden. Olijf-, arachide- of zonnebloemolie zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Maar het mogen ook dierlijke vetten zijn, meldt Philips op de eigen website. Het kan ook handig zijn om een oliespray te gebruiken. Hiermee kunt u het product dun en egaal inspuiten.

Niet geschikt zijn koudgeperste oliën, aangezien die verbranden bij hogere temperaturen.

Tip: verwijder na gebruik eventuele restjes olie goed van de bodem van de pan en het mandje. Dit om te voorkomen dat er bij een volgend gebruik veel rook ontstaat. In een eerder artikel geven tips voor het schoonmaken van de airfryer.

(Bron: Archief, 24Kitchen, Philips, Voedingscentrum, Culy, Libelle, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Dirck says:

    Goedkope slaolie, die koolzaad is goedkoopste en werkte als warm geperste prima in plantenspuit.
    Alles dun in sproeien en mooi knapperige franse frietjes van hollandse aardappels.
    Wel zal de olie de spuit aantasten!
    Met 1/3 water en 2/3 olie sproeide beter, wel goed schudden omdat olie uitgezakt is en elk jaar nieuwe spuit kopen helaas.
    Rubbers erin kunnen er niet tegen!

    Maar de Action of Ikea verkopen prima spuit flessen en na 1x met water schoon spoelen elk jaar een nieuwe kopen.
    En van beetje bruin tot bijna zwarte, je mag zelf je kleurtje bepalen!
    En dat laatste doet geen enkele snackbar!

      Heer Bommel says:

      “En van beetje bruin tot bijna zwarte, je mag zelf je kleurtje bepalen!
      En dat laatste doet geen enkele snackbar!”

      Kunt u dat uitleggen? Bedoelt u dat de friet bruin tot zwart kan worden?
      En het is toch ook niet logisch dat een snackbar zwarte friet zou maken?

    johanna78 says:

    Koolzaadolie is een ultra bewerkte olie en ik pieker er niet over een dergelijke olie te gebruiken.

      Adriaan K says:

      Van wie moet dat dan?

      Heer Bommel says:

      Er wordt erg veel gefrituurd, gebraden en gebakken met geraffineerde koolzaadolie.
      Dat schijnt beter te zijn dan slaolie.
      Met koudgeperste kan je dat beter niet doen want dat kan minder goed tegen hoge temperaturen. Dat is dan weer lekkerder in bijvoorbeeld sla.

    brightlight says:

    Airfryer friet is voorgebakken in olie, dus niet gezonder dan normale friet of je moet de frietjes zelf maken natuurlijk en dan licht inspuiten met oliespuitje. Je kunt w koudgeperste olie gebruiken om te airfryeren. Vroege niet omdat er dan nog resten van de olijfboom bijzaten (stukken takjes en blaadjes en kernen ) die dan wel verbranden. Tegenwoordig zit dat er niet meer in. Tevens bestaat de gewone olijfolie ( niet de virgen ) uit 96 % neutrale olie ( alle goede stoffen en bestanddelen zijn er chemisch uitgehaald om dat de olijven te jong beschadigd of andere mankementen bestonden. En na toevoeging van 4 procent natuurlijke olijfolie mag dat verkocht worden als olijfolie ( niet virgen of extra virgin). In de producerende landen wordt deze olie alleen gebruikt als lampenolie of smeermiddel. en ze begrijpen daar niet dat wij de hoofdprijs betalen voor troep. ( heb 15 jaar in Spanje gewoond en een olijfboer was een kennis van mij )