Tellerfraude komt veel voor bij geïmporteerde auto's. Hoe kunt u het herkennen?

Hoe herkent u tellerfraude bij aankoop van een tweedehands auto?

In Nederland rijden tienduizenden auto’s rond met een onlogische tellerstand. Volgens Vereniging Aanpak Tellerfraude zijn er in 2023 maar liefst 217.901 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Een teruggedraaide kilometerteller zorgt voor een hogere aankoopprijs en meer onderhoudskosten. Hoe kunt u tellerfraude herkennen?

Terugdraaien teller verboden

Het is sinds 1 januari 2014 in Nederland verboden om de kilometerteller van een auto terug te draaien. Doet u dat toch? Dan kan dat u op een boete van 10.000 euro en/of een celstraf van 1 jaar komen te staan. Sommige mensen draaien de teller van hun auto terug om deze voor meer geld te verkopen. Een auto met slechts 50.000 kilometer op de teller is immers meer geld waard dan een auto met 300.000 kilometer op de teller.

Vooral bij geïmporteerde auto’s een gevaar

Het komt bij uit het buitenland geïmporteerde tweedehands auto’s een stuk vaker voor dat er gesjoemeld is met de teller dan bij Nederlandse auto’s. Bij auto’s uit het Nederlandse wagenpark is volgens Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) in 2023 in 0,34 procent van de gevallen een trendbreuk geconstateerd. Een trendbreuk houdt in dat de tellerstand lager is dan bij een eerdere meting. VAT schat dat de kilometerteller van uit het buitenland geïmporteerde auto’s in 20 procent van de gevallen is teruggedraaid. Bij vanuit Duitsland geïmporteerde auto’s is dat zelfs 21,6 procent.

In 2023 kost tellerfraude Nederlandse consumenten in totaal 161 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van VAT. Dit gaat gemiddeld per consument om 1900 euro. De schade bestaat uit de hogere prijs die u voor een auto met teruggedraaide teller betaalt, de hogere onderhoudskosten en de lagere doorverkoopwaarde.

Waarop moet u letten bij de aankoop van een tweedehands auto
Lees ook: Een tweedehands auto kopen: hier moet u op letten

Hoe controleer ik of een kilometerstand logisch is?

Via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kunt u controleren of de kilometerstand van een auto logisch is. Als u de tellerstand van een auto weet, kunt u het kenteken, de tellerstand en uw mailadres invullen. U krijgt dan direct een mailtje met de uitslag van de tellerstandcontrole. Als alles in orde is, luidt het oordeel als volgt: ‘Geregistreerde tellerstand is steeds hoger dan de daarvoor geregistreerde tellerstand. Wij oordelen dan dat de tellerstand logisch verklaarbaar is.’

Als u de huidige kilometerstand van een auto niet weet, kunt u op basis van het kenteken ook opvragen of de tellerstand tot op heden altijd logisch is geweest. Het blijft wel zaak om dit opnieuw te controleren voordat u de auto koopt. Misschien past de verkoper de tellerstand wel kort voor verkoop aan, waardoor deze ineens niet meer logisch is.

Zo herkent u tellerfraude

Nederland en België houden de tellerstanden bij in een centrale database, daarom is de kans op teruggedraaide tellers in deze landen kleiner. Wilt u een auto kopen uit Nederland of België? Controleer dan in deze centrale database of de tellerstanden logisch zijn.

Bij geïmporteerde auto’s uit andere landen is het een stuk lastiger om tellerfraude te herkennen. Toch heeft Vereniging Aanpak Tellerfraude hier enkele tips voor.

  • Controleer het onderhoudsboekje, of vraag naar uitdraaien uit het Digitale Service Register (DSR), dit is het digitale onderhoudsboekje
  • Laat de auto uitlezen bij een dealer
  • Controleer of de staat van de auto klopt bij het aantal kilometers op de teller. Staat de teller op 50.000 kilometer, maar zijn de pedalen of het stuur volledig versleten? Dan klopt er waarschijnlijk iets niet.

Auto heeft een onlogische tellerstand, wat nu?

Misschien staat u op het punt om een tweedehands auto te kopen, maar komt u er na het doorlopen van bovenstaande stappen achter dat er (mogelijk) sprake is van tellerfraude. Kunt u dan beter korting bedingen of helemaal afzien van de aankoop? Wij leggen het voor aan Brenda van Os, een expert van de VAT. “Als je de auto nog niet gekocht hebt, dan is ons advies de auto gewoon niet te kopen. Heb je hem al wel gekocht en kom je er dan achter, dan hangt het sterk af van de mate van tevredenheid over de auto (los van de misleidende tellerstand). In het geval de auto verder wel bevalt, is de prijs die wordt gevraagd of betaald is, niet evenredig aan de daadwerkelijke waarde van de auto. In dat geval is het advies een schadevergoeding te vragen. De gemiddelde schade van een teruggedraaide auto is 1900 euro. In het geval er veel gebreken zijn, ligt dit uiteraard anders en is het voor de consument beter de koop ongedaan te maken en de auto terug in te leveren.”

(Bron: VAT, AD,RDW, ANWB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie