Schenking op papier erfenis erfbelasting

Alvast een deel van uw erfenis reserveren voor uw (klein)kinderen: zo werkt een schenking op papier

Als u komt te overlijden, kunt u geld en bezittingen aan uw naasten nalaten. Wie precies wat krijgt, laat u desgewenst vastleggen in een testament. Maar u kunt ook bij leven al geld vrijmaken voor uw klein(kinderen), door hier een deel van uw erfenis voor te gebruiken. Dat doet u door een schenking op papier, ook wel ‘Dutch gift’ genoemd. Hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat zijn de voordelen voor u en uw nabestaanden?

Hoeveel geld kunt u belastingvrij schenken?

Om bij leven geld aan uw kinderen of kleinkinderen na te laten, kunt u gebruikmaken van belastingvrije schenkingen. In 2024 kunt u 6.333 euro aan uw kinderen schenken, zonder dat zij hier belasting over betalen. Aan uw kleinkinderen of andere personen kunt u in 2024 maximaal 2.658 euro belastingvrij schenken, per persoon.

Zit u boven dit vrijstellingsbedrag, dan moet de ontvanger wel schenkbelasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u de percentages die in 2024 van toepassing zijn. Daarnaast kunt u eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken, om uw (klein)kind te helpen met een dure studie, het kopen van een huis of een andere grote uitgave. Wat de exacte voorwaarden voor zo’n eenmalige grote schenking zijn, van bijvoorbeeld 30.000 euro, legt de Belastingdienst uit.

Wat is een schenking op papier?

Maar u kunt dus ook alvast een deel van uw erfenis vrijhouden voor uw nabestaanden, door middel van een zogeheten schenking op papier. Als u hiervoor kiest, laat u door een notaris vastleggen dat u een geldbedrag reserveert, om aan uw (klein)kinderen na te laten. Dat kan gaan om geld, maar ook een ander gedeelte van uw vermogen, bijvoorbeeld de toekomstige opbrengst van uw woning. U kunt ook via de notaris regelen dat u de komende jaren consequent een klein bedrag reserveert om aan uw nabestaanden na te laten. In jargon heet dit een repeterende schenking op papier. Op die manier kunt u op termijn tienduizenden euro’s reserveren, die u belastingvrij aan uw (klein)kinderen nalaat.

Deze schenking op papier is in feite een bedrag dat u na de schenking direct terugleent van uw (klein)kind. U bouwt op die manier een schuld bij uw (klein)kind op. U schenkt dus, maar u geeft geen geld uit en krijgt het zelfs meteen terug. Het verklaart waarom de schenking op papier ook wel bekendstaat als ‘Dutch gift’… Bovendien krijgt de ontvanger niet direct de beschikking over het bedrag dat u gereserveerd heeft. Maar zodra u komt te overlijden, wordt deze schuld verrekend met de erfenis die uw kinderen en kleinkinderen ontvangen. Uw (klein)kind krijgt dan uiteraard een lagere erfenis, maar hoeft ook minder erfbelasting te betalen.

Schenking ouders kinderen belastringvrij schenkbelasting
Lees ook: Een financiële schenking aan uw kind of van uw kind? Groot verschil in fiscale regels

Hoeveel geld kunt u vrijmaken voor een schenking op papier?

Ook voor deze schenking op papier geldt er een maximaal belastingvrij bedrag. In 2024 is dat dus 6.333 euro als u aan uw kinderen schenkt en 2.658 euro bij een schenking aan anderen, bijvoorbeeld uw kleinkinderen. Houd er wel rekening mee dat de hoogte van dit belastingvrije bedrag elk jaar verandert. Neem bijvoorbeeld de bedragen uit 2023, die iets lager zijn dan in 2024.

Er zit wel een ander potentieel addertje onder het gras, want u betaalt de ontvanger jaarlijks 6 procent rente over de schenking op papier. Sinds 2010 is het verplicht om dit elk jaar consequent te doen. Als u dit eenmalig verzuimt, loopt u het risico dat de hele schenking ongeldig wordt. Zelfs als u 1 enkele keer 5,9 procent in plaats van 6 procent betaalt, kan dit al gevolgen hebben. En mocht u binnen 180 dagen na de schenking op papier overlijden, dan betaalt de ontvanger alsnog erfbelasting over de schenking.

Waar moet u verder nog rekening mee houden?

En ontvangt uw (klein)kind huur-, zorg of een andere toeslag? Dan kan deze schenking ook gevolgen hebben, omdat deze toeslagen zijn gekoppeld aan inkomsten en vermogen. Bijvoorbeeld, om in 2024 huurtoeslag te mogen ontvangen, mag uw vermogen maximaal 36.952 euro zijn (of 73.904 euro met zijn tweeën, als u een toeslagpartner heeft). Krijgt uw (klein)kind een schenking van u, dan neemt de hoogte van zijn of haar spaargeld toe. En daarmee ook zijn of haar vermogen. En dan kan het zijn dat dit te veel is om nog recht op deze huurtoeslag te hebben. Omdat u een schuld bij uw (klein)kinderen open heeft staan, heeft dat ook invloed op uw vermogen. En dat kan weer fiscale voordelen hebben. Geef de schenking op papier daarom op bij uw aangifte inkomstenbelasting (box 3).

In het archief van MAX Vandaag en dat van onze Meldpunt-collega’s kunt u meer uitleg over erfenissen en erfrecht vinden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw nalatenschap als u geen testament heeft opgemaakt? Heeft u de mogelijkheid om een erfenis te weigeren? En als u aangifte voor uw overleden partner doet, waarom heeft u voor een digitale aangifte wel een prijzige erfrechtverklaring nodig, maar voor een klassieke papieren aangifte niet?

Erfenis nalatenschap zonder testament
Lees ook: Wel een erfenis, maar geen testament: bij wie komt uw nalatenschap dan terecht?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, De Volkskrant, ABN AMRO, Notarispraktijk Van Dongen, Notariskantoor Wouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    OmeJohan says:

    Nu is er voor de kinderen nog een vrijstelling in Box3 van 57.000 euro. (114.000 bij koppeltjes).
    Zolang de schenking op papier tezamen met eigen bezit van de kinderen hieronder blijft is er geen Box3 belasting verschuldigd. Misschien wel verlies van toeslagen zoals hier beschreven.
    Maar vanaf 2027 verandert de wet m.b.t. Box3. De vrijstelling wordt dan de ontvangen rente of dividend of koersstijging aandelen van max. 1250 euro p.p. (voorlopig bekende cijfers). Als de schenking bijv. 25.000 euro groot is, is er tot 2027 geen Box3 belasting verschuldigd, maar vanaf 2027 wel. Immers 6% van 25.000 is 1500 euro en dat is boven de vrijstelling van 1250. Of de ouders wel een aftrekpost hebben van dezelfde grootte is maar de vraag. Bij een rente van 0.5% (dalende trend is al ingezet door ECB) moeten ze al een vermogen van minstens 800.000 euro hebben. (4000 rente – 2500 vrijstelling = 1500 euro belast)