Taxus snoeien

Hoe en wanneer moet een Taxus gesnoeid worden?

Een solitaire Taxus heeft niet per se snoei nodig. Behalve wanneer u hem wat voller wilt maken of in een mooie vorm wilt snoeien. Als u hem als een haag houdt, kunt u hem het beste 2 keer per jaar een snoeibeurt geven. Wanneer en hoe u dat het beste doet, leest u hieronder.

Wat is de beste snoeitijd voor de Taxus?

Hoe vaker u een Taxus snoeit, hoe voller hij uitgroeit. Het kan in principe jaarrond gebeuren, behalve wanneer het vriest of het heel heet is. In de koudere maanden groeit hij minder hard, dus dan is snoei minder nodig. Er zijn 2 momenten in het jaar waarop een taxus het beste gesnoeid kan worden. De 1e keer is in mei/juni. Let er dan wel op dat het midden in het broedseizoen is en er dan vogels in kunnen nestelen. Is dat het geval, stel de snoeibeurt dan uit tot het moment dat de jongen zijn uitgevlogen. De 2e keer is augustus-september.

Wilt u het bij 1 keer snoeien per jaar houden, dan kan dat ook. U kunt dan het beste voor september kiezen, aangezien hij dan zijn groeipiek gehad heeft en erna niet meer zoveel nieuwe groei aanmaakt.

Snoei bij voorkeur bij bewolkt weer en in elk geval niet bij volle zon. Dit voorkomt dat de delen die tevoorschijn komen en die minder gewend zijn aan zon verbranden.

Hoe moet een Taxus gesnoeid worden?

In het geval van vormsnoei snoeit u alleen de takken weg van de delen die u wilt verwijderen. Van de rest van de struik knipt u alleen de uiterste topjes. In het geval van een haag kan een onderscheid worden gemaakt tussen een jonge haag en een wat oudere haag. Bij een jonge haag snoeit u alleen de zijtakken en laat u de top met rust. Dit zorgt ervoor dat hij sneller in de hoogte groeit. Heeft hij de gewenste hoogte bereikt, snoei vanaf dat moment dan ook de bovenkant mee tijdens de snoeibeurten.

Bij een oudere haag moet u ervoor zorgen dat de bovenkant wat smaller is dan de onderkant. Hierdoor kan het licht beter op alle delen vallen en blijft hij mooi gelijkmatig groeien. Het is het handigste om eerst de bovenkant te snoeien en vervolgens de zijkanten. Voor het netste resultaat werkt het goed om een draad te spannen en een waterpas te gebruiken. Door langs de draad te knippen krijgt u vervolgens een perfect rechte haag. Dit kunt u zowel bij de top doen als van boven naar beneden.

U kunt bij een beperkte oppervlakte een snoeischaar gebruiken, maar bij grotere oppervlakken is een heggenschaar handiger. Dit kan een gewone zijn of een elektrische. In het laatste geval is een snoerloze dan weer het handigste, zodat u daar niet in verstrikt raakt of per ongeluk het snoer raakt. Daarbij is het wel zo dat een gewone heggenschaar over het algemeen net wat minder schade geeft aan de takken.

Het staat niet zo mooi om de Taxus ver terug te snoeien, aangezien dan de bruine takken zichtbaar worden. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Conifeer, zal hij uiteindelijk wel weer uitlopen. Het kan even (tot wel 3 jaar) duren, maar uiteindelijk zal hij dus wel weer mooi worden in dat geval. Is uw haag veel te breed geworden? Dan kunt u hem dus best eens rigoureus terugsnoeien.

taxuskever
Lees ook: Taxuskever (vraat) en larven in de tuin herkennen en bestrijden

Taxussnoeisel opruimen

Taxussnoeisel geeft veel rommel. U kunt het achteraf bij elkaar vegen en in de groenbak of bijvoorbeeld de composthoop doen, maar u kunt ook een stuk zeil of een laken neerleggen. Dan kunt u het in 1 keer makkelijk bij elkaar pakken. Zorg ervoor dat er geen losse takjes in de plant zelf achterblijven, want dat ziet er niet mooi uit wanneer ze uitdrogen.

Snoeisel van specifiek de Taxus baccata wordt als grondstof gebruikt voor medicijnen tegen kanker. Voorheen heeft de mogelijkheid bestaan om daaraan mee te helpen. Helaas kampen de verwerkers van het snoeisel sinds 2023 met problemen. Op de website van taxustaxi.nl kunt u de actuele stand van zaken volgen.

Taxus snoeisel

Taxus bemesten

De Taxus blijft nog mooier en gezonder door hem jaarlijks te bemesten. Door dit direct na het snoeien te doen, kunt u hier mooi 2 vaste momenten in het jaar van maken.

Taxus giftig

De Taxus is flink giftig. Na inname treden een versnelde hartslag en stuipen op. In ernstige gevallen raken de lever en de nieren beschadigd, blokkeert het centraal zenuwstelsel en kan iemand een hart- of ademhalingsstilstand krijgen. Trek daarom altijd handschoenen aan tijdens het snoeien en was uw handen en armen nadien goed.

(Bron: Archief, Intratuin, Gardeners World Magazine, VT Wonen, Tuinplant.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie