Francesco Farioli Ajax data roulatiesysteem

De sportcolumn: roulatiesysteem bij Ajax? Dat gaan wij ook eens doen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend, al worden hun basisplaatsen ondertussen bedreigd door groeibriljant Sem.

Laptoptrainer of een man van de praktijk in de dug-out?

Robbert: Hein, ik wil je een brandende kwestie voorleggen: laptoptrainers of oud-voetballers aan het roer? Kortom, theoretici met veel datakennis als Ajax-trainer Farioli of een voormalige voetbalgod als Robin van Persie, die bij Heerenveen aan de slag is gegaan voor zijn eerste echte trainersbaan?

Hein: Dan ga ik voor het beste van 2 werelden, een combinatie van theorie en praktijk. En dan denk ik aan kersvers Liverpool-trainer Arne Slot. Niet alleen is hij zelf een verdienstelijke Eredivisie-voetballer geweest, hij heeft ook veel kennis over inspanningsfysiologie en fysieke belasting vergaard. En daarom is Feyenoord onder Slot 3 jaar lang een uitstekend voetballende, maar bovenal topfitte ploeg geweest. Dat roulatiesysteem bij Ajax en dat Van Persie-ball bij Heerenveen: heel leuk allemaal, maar als beide clubs over een paar weken nog steeds laag op de ranglijst staan, is het meteen weer paniek.

Robbert: Je bedoelt dat ‘gebrei’ dat Van Persie voorstaat? Blijven opbouwen, ook als dat superriskant wordt voor de doelman. Geef mij maar zo’n huis-, tuin- en keukentrainer als Peter Maes van Willem II. Heerlijk zoals het ‘Ajax van het zuiden’ aan het voetballen is. Geen poespas, maar goals! Dat doelpunt in de rechterbovenhoek van Ringo Meerveld is een beauty die het rechtstreekse gevolg is van een positieve spelopvatting en bakken vol talent. Die Ringo wordt een Star(r), net als de jonge Jorg Schreuders bij het piepjonge pas gepromoveerde FC Groningen. NAC, ook terug in de Eredivisie, speelt minder mooi, maar verslaat wel de datamachine uit Amsterdam, die Europees wel goed marcheert.

Hein: Met de winnende goal van ‘Airforce Jan’ Van den Bergh, de onbetwiste ingooikoning van de Eredivisie. Ik denk overigens nog steeds dat NAC alsnog gaat degraderen, na een totaal onverwachte promotie, maar deze mooie zege op Ajax pakken ze de geel-zwarte brigade niet meer af. FC Groningen laat inderdaad een veel betere indruk achter, aan de hand van de eigen jeugd. En dan reken ik de groenharige cultuurbewaker Leandro Bacuna (sinds deze week 33) ook mee. Hoe dan ook: heerlijk dat de Eredivisie weer is begonnen, al mis ik de Olympische Spelen nu al.

Tour de France Femmes Rotterdam Demi Vollering
Lees ook: Tour de France Femmes van start in snikheet Rotterdam: en wij zijn erbij

4 seconden: historische ontknoping in Tour de France Femmes

Robbert: Vorige week zaten we bij de eerste etappe van de Tour de France Femmes, die inmiddels alweer voorbij is. Mogen we constateren dat Demi Vollering de Tour heeft verloren door die onverkwikkelijke valpartij in de 5e etappe? Nog nooit iemand zo in de steek zien worden gelaten als zij. Wielrennen is een individuele teamsport, zeggen ze weleens. Maar waar waren haar ploeggenotes toen ze die het hardst nodig had?

Hein: Lorena Wiebes zag ‘iets geels op de grond liggen‘. Als ze zelf al niet doorhad dat dit de gele trui was, dan zal ze het toch wel van de ploegleiding gehoord hebben?

Robbert: Na een zwaarbevochten zege op de Alpe d’Huez kwam Demi precies 4 (!) seconden tekort op Kasia Niewiadoma, die eerder zo gretig geprofiteerd had van het moment waarop haar tegenstreefster op haar gat lag. Maar toegegeven, de Poolse ging wel tot het gaatje. Opvallend trouwens hoeveel steun ze kreeg van de Nederlandse Lucinda Brand van Lidl-Trek bij het dichtrijden van het gat in de vlakke aanloop naar de finale. Dat kostte Pauliena Rooijakkers, de verrassende nummer 3 in het eindklassement, ook nog bijna de kop. Al met al een spektakelstuk.

Hein: De redactie van Andere Tijden Sport kan in 2044 alvast overuren draaien, hebben we eerder al geconstateerd. Al die onvergetelijke sportmomenten van dit jaar, dat gaat ongetwijfeld mooie documentaires opleveren. En de heroïsche strijd op de Alpe d’Huez past perfect in dit rijtje. Wat zaten de Vollering en Niewiadoma er compleet doorheen toen ze eindelijk over de streep waren. Ondertussen is de Vuelta begonnen, in de bloedhitte van het Iberisch schiereiland. Verwacht je over 2 weken net zo’n zinderende wielerontknoping, Robbert?

Robbert: Eerlijk gezegd niet, Hein. Roglič steekt er nu al ver bovenuit, het bewust (tijdelijk) weggeven van de rode trui met bijna 5 (!) minuten aan ‘Aussie’ Ben O’Connor daargelaten. Per ongeluk won hij ook nog de eerste etappe met finish bergop, omdat de Belg van Eetveld te vroeg juichte. Dom, dom, dom, maar ook zielig. Zo heeft Roglič eerder Luik-Bastenaken-Luik gewonnen in het coronajaar. Toen juichte Alaphilippe te vroeg. Maar die werd later sowieso een paar plaatsen teruggezet door de jury wegens hinderen.

Wisselen! Sem voor Robbert

Hein: Les 1: nooit te vroeg juichen. Vraag maar aan de Franse basketbalfans, na die onvergetelijke 3×3-finale op het Place de la Concorde… En vandaag begint het EK 3×3 basketbal in Wenen alweer. Hopen op nog meer post-olympisch succes, na het brons van het veelbesproken beachvolleybalduo Immers/Van de Velde op het strand van Scheveningen en de winst op de 400 meter horden van Femke Bol (Diamond League).

Robbert: Les 2: juich altijd als er een leuk sporttoernooi aankomt. Aanstaande woensdag beginnen de Paralympische Spelen. Rolstoelbasketbalspeelster Carina de Rooij en baanwielrenner Daniel Abraham zijn de vlaggendragers van de oranje équipe. Mag ik hier meteen nog eens aandacht vragen voor de mooie afleveringen van De Olympische Genen van…, die van tennister Diede de Groot en baanwielrenner Tristan Bangma? Reken maar vast op een medailleregen daar in Parijs.

Hein: Een mooie gelegenheid om de vorige De Olympische Genen van…-afleveringen nog eens terug te kijken, met 7 kersverse medaillewinnaars. We naderen ondertussen de slotfase van onze column en ik zit even in de data te kijken, Robbert. Ik zie dat je in het rood zit, na al die high intensity alinea’s. Ik twijfel of je een hele column aankunt, dus ik ga maar eens rouleren, volgens de wetten van de eerder genoemde Francesco Farioli. Sem, kom er maar in.

Sem: Het is te merken dat Robbert moe begint te worden. De Grand Prix in Zandvoort staat komend weekend op het programma en het is nog niet besproken? Dan begin ik er nog maar even over. Max Verstappen is niet meer zo dominant als eerder dit seizoen, maar voor eigen publiek zie ik hem voor het 4e jaar op rij winnen. Volgende week blikken Hein en ik er op terug, want ik neem aan dat Robbert nog wel 1 of 2 weekjes rust kan gebruiken.

In de sportcolumn van MAX Vandaag blikken redacteuren Robbert en Hein (en soms een gast), tevens analisten en experts, op deze plek wekelijks vooruit en terug op alles wat er op sportgebied te beleven is. Lees hier alle sportcolumns.

(Foto: Olaf Kraak/ANP)

Geef een reactie