Ook honden kunnen wagenziek worden, dit kunt u ertegen doen
Publicatiedatum: 25 augustus 2024
Net zoals wij mensen ziek kunnen worden in de auto, kunnen honden ook wagenziek worden. Alleen is het voor hen iets lastiger uiten, omdat ze niet kunnen praten. Hoe weet u of een hond hier last van heeft en wat kunt u ertegen doen?
Wat is wagenziekte?
Doordat het voertuig beweegt, maar uzelf niet kunt u last krijgen van wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd. Het kan namelijk ook op een boot of in het vliegtuig ontstaan. Het evenwichtsorgaan raakt verstoord, hierdoor lijkt de beweging en wat de ogen zien niet met elkaar te kloppen. Dit geldt voor zowel mensen als honden.
Wat zijn de symptomen van wagenziekte bij honden?
Honden kunnen van pup af aan al last krijgen van wagenziekte. Meestal groeien ze hier overheen. Maar het kan soms weer erger worden op latere leeftijd. U kunt wagenziekte bij een hond herkennen aan de volgende symptomen:
- Trillen
- Lusteloosheid
- Snel ademhalen
- Kwijlen en smakken
- Veel gapen
- Misselijkheid en overgeven
- Plassen in de auto
Is wagenziekte te voorkomen bij honden?
Nee, net zoals bij mensen is het eigenlijk niet te voorkomen. U kunt er wel voor zorgen dat de symptomen minder erg zijn. Wanneer de hond snel misselijk is en moet braken, geef dan 2 uur voordat u met hem weggaat geen eten meer. Zet een raam een stukje open, zodat er voldoende frisse lucht is. Stel de hond gerust en straf hem niet wanneer hij gaat braken of in de auto plast. Dat maakt hem alleen nog maar banger.
Soms helpt het om de hond op een verhoging te zetten, zodat hij uit het raam naar buiten kan kijken. Dan is er een stabiele horizon en kan hij zich daar op focussen. Dat kan de misselijkheid verkleinen.
Zijn medicijnen tegen wagenziekte een oplossing?
Er zijn medicijnen verkrijgbaar tegen wagenziekte. Deze werken wisselend. De meningen over het gebruik van medicijnen zijn verdeeld. Is het écht nodig dat de hond meegaat in de auto? Anders is de vraag of u er echt goed aan doet om uw viervoeter mee op pad te nemen. Raadpleeg altijd uw dierenarts, wanneer u medicijnen tegen wagenziekte wil gaan gebruiken.
Wagenziekte door stress
Soms komt wagenziekte door stress. Wanneer u de hond bijvoorbeeld alleen maar meeneemt in de auto naar de dierenarts, zal hij het associëren met iets negatiefs. Daarom is het goed om ook naar leuke plekken te rijden met de hond in de auto. Neem hem bijvoorbeeld eens mee naar het park of het bos. Dan zal de stress en angst wellicht plaats maken voor een positieve ervaring.
De hond trainen om rustig in de auto te zitten
Gaat de hond weinig mee of vindt hij het erg spannend? Train hem dan, om er een prettige ervaring van te maken. Zet eerst bijvoorbeeld de auto op een rustige, veilige plek. Laat de motor uit en laat de hond zelf instappen. Gaat dit goed? Beloon dan direct met een koekje. Laat hem steeds iets langer in de auto zitten. Zet een volgende keer de motor aan, maar blijf nog wel stilstaan. Blijf koekjes geven ter beloning. Dan gaat hij het associëren met iets positiefs. En als laatste kunt u een klein stukje gaan rijden. Al met al kan dit best wat tijd kosten om zover te komen. Wees dus geduldig.
Hoe kunt u het beste een hond vervoeren in de auto?
In Nederland hebben we geen specifieke regels voor hoe u een hond mag vervoeren in de auto. In het buitenland is dat wel vaker het geval. Uw hond mag dus los in de auto, maar dit is niet aan te raden. Wanneer u een ongeluk krijgt, is de hond extra kwetsbaar. Een stevige bench in de kofferbak is het beste, maar een goed tuigje om de borst en daarmee bevestigen in de autogordel kan ook. Zet een hond niet vast aan zijn halsband. Wanneer u plots moet remmen, kan hij zijn nek breken door de krachten die dan vrijkomen.
Tips voor autorijden met een hond
Ook wanneer uw hond gewend is aan de auto, is het goed om tijdens lange afstanden elke 1 tot 2 uur een pauze in te lassen. Ga een kwartiertje met hem wandelen, zodat de benen goed gestrekt kunnen worden en de behoeftes gedaan. Geef ook wat water. En neem verder een eigen mand, kussen of kleed mee. En uiteraard knuffels of speeltjes. Zo heeft hij altijd iets vertrouwds bij zich.
(Bron: RTL, Pets Place, Welkoop, Anicura, LICG, Dierapotheker. Foto: Shutterstock)