Tweede huis buitenland doorlopende reisverzekering woonverzekering

Tweede woning in het buitenland: wat voor extra verzekering heeft u nodig?

Een tweede woning in het buitenland, u hoeft niet eens mee te doen aan Droomhuis Gezocht om deze droom te realiseren. Als u bijvoorbeeld een hoge overwaarde op uw woning heeft, dan kunt u die gebruiken om in een buitenlands vakantiehuis te investeren. Volgens cijfers uit 2021 heeft 1 op de 20 Nederlandse huishoudens een tweede woning. En in 2022 zijn circa 4.300 woningen in Spanje in Nederlandse handen gekomen, van zowel gepensioneerden als werkenden. Maar voordat u zelf van de Spaanse, Franse of Italiaanse zon kunt genieten, besef wel dat u eerst een paar praktische zaken moet regelen. Bijvoorbeeld, wat voor verzekering moet u eigenlijk hebben?

Tweede woning in het buitenland: denk aan een doorlopende reisverzekering

Ook al bent u gewoon in uw eigen woning, het kan alsnog voelen alsof u op vakantie bent. Dat blijkt ook uit de verzekering die u het best af kunt sluiten voor een verblijf in het buitenland. “Het is heel belangrijk om een goede reisverzekering te hebben, als u een Nederlandse zorgverzekering heeft en tijdelijk in het buitenland verblijft. Om van uw pensioen te genieten in uw tweede huis bijvoorbeeld”, vertelt Koen Kuijper, expert in zorgverzekeringen bij vergelijkingssite Zorgwijzer, aan MAX Vandaag.

Hierbij heeft u nog de keuze tussen een kortdurende en een doorlopende reisverzekering. “Maar mijn advies zou zijn: pak gewoon een doorlopende reisverzekering, die 365 dagen per jaar doorloopt”, aldus Kuijper. “Dat is gewoon het makkelijkste en het voorkomt het meeste gedoe. En qua kosten valt het vaak ook wel mee.”

Want als u vasthoudt aan uw Nederlandse basisverzekering, bent u niet volledig (of zelfs helemaal niet) verzekerd voor 2 belangrijke zaken. Dat zijn de medische kosten boven het Nederlandse tarief en de repatriëring (uw terugtocht naar Nederland, met een ambulance of ander medisch transport). Dan kan het gebeuren dat u alleen de eerste 200 kilometer van uw repatriëring vergoed krijgt, maar dat u de rest zelf moet bekostigen. En dat u met een rekening van ruim boven de 1.000 euro komt te zitten. Maar met een doorlopende reisverzekering bent u wel extra beschermd, mocht u iets overkomen terwijl u in het buitenland bent.

Een vakantiehuis kopen in buitenland
Lees ook: Wat komt er kijken bij kopen van vakantiehuis in buitenland?

Waarvoor heeft u een lokale zorgverzekering in het buitenland nodig?

Heeft het zin om in het buitenland een aparte zorgverzekering te aanvragen? “Nou, dat is weer een ander verhaal”, stelt Kuijper. “Urgente, spoedeisende zorg valt onder de reisverzekering. Die dekt het stukje medische kosten voor urgente zorg, bijvoorbeeld een terugkeer naar Nederland en ook zorg die niet kan worden uitgesteld. Dat zijn zaken die niet kunnen wachten tot terugkeer naar Nederland, die directe aandacht van een arts nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld een agressieve huidaandoening of hevige koorts zijn.”

Maar heeft u planbare zorg nodig, dan is een reisverzekering niet toereikend. “Een onderzoek naar het hart, oncologische zorg of zorg met betrekking tot zwangerschap”, somt Kuijper op. “Zorg die wél kan wachten tot terugkeer naar Nederland. Dat wordt niet vergoed door zo’n reisverzekering. Dan kan een internationale polis wel een goede aanvulling op de zorgverzekering zijn.” Op de website van Nederland Wereldwijd kunt u meer lezen over zo’n internationale zorgverzekering.

AOW SVB buitenland
Lees ook: U woont of werkt in het buitenland: wat betekent dit voor uw AOW (en voor de SVB)?

Heeft u een inboedel- en opstalverzekering nodig voor uw tweede woning?

Maar met alleen een zorgverzekering en/of reisverzekering bent u er nog niet. Want is uw woning ook voldoende verzekerd? Als u een woning in Nederland koopt, is het verstandig (en soms zelfs verplicht, als u een hypotheek afsluit) om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten, eventueel via de vereniging van eigenaren (VvE). Zo bent u gedekt als er onverhoopt schade in en om uw woning ontstaat, bijvoorbeeld door brand, lekkage of een inbraak. Maar zo’n Nederlandse inboedel- en opstalverzekering heeft vaak geen dekking in het buitenland, als u daar een tweede woning heeft. Bij Univé kunt u bijvoorbeeld alleen vakantiewoningen in Nederland verzekeringen, terwijl Nationale Nederlanden al in 2009 is gestopt met de zogeheten Buitenlandverzekeringen.

Met andere woorden, het is aan te raden om toch een extra woonverzekering af te sluiten. U kunt kiezen voor een verzekeraar in het land van uw tweede woning, vaak is dit de partij die ook uw hypotheek verzorgt. Maar er zijn ook Nederlandse aanbieders van speciale vakantiehuisverzekeringen. “Het voordeel hiervan is dat er geen taalbarrière is. De polisvoorwaarden zijn in de eigen taal en er is een Nederlandse alarmcentrale die u verder kan helpen in geval van schade”, vertelt Lesley Anker, verzekeringsspecialist bij de website Poliswijzer.nl. “Ook is de dekking van deze verzekeringen vaak uitgebreider dan de lokale verzekeringen in het buitenland.”

Met deze verzekeringen bent u altijd goed voorbereid in en om het huis
Lees ook: Deze verzekeringen heeft u nodig voor uw spullen in en om het huis

Taxe foncière in Frankrijk, verhuur van uw tweede woning: dit moet u ook weten

Houd dus sowieso rekening met extra kosten als u een tweede woning in het buitenland aanschaft. U moet uiteraard verzekerd zijn, maar u betaalt ook extra belasting, zowel in Nederland als in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de taxe foncière in Frankrijk, vergelijkbaar met  de Nederlandse onroerendezaakbelasting. Verdiep u dus in de fiscale regels van het land waar u een woning koopt. Waar u nog meer op moet letten als u in het buitenland gaat wonen – of u nu werkt, gepensioneerd bent of een uitkering ontvangt – legt Nederland Wereldwijd uit.

En wat als u uw buitenlandse woning tijdelijk verhuurt, op de momenten dat u wel in Nederland bent? Dat heeft gevolgen voor uw belastingaangifte, waar u bij de Belastingdienst en Nederland Wereldwijd meer over kunt lezen. Let daarnaast goed op de polisvoorwaarden van uw woonverzekering in het buitenland. “Want het kan zijn dat u een aanvullende verzekering af moet sluiten als u uw tweede woning tijdelijk verhuurt”, aldus Anker.

(Bron: Archief, Zorgwijzer, Poliswijzer.nl, De Volkskrant, De Telegraaf, Buitenlanddesk.nl, Nederland Wereldwijd, AssurantieMagazine, Belastingdienst, Secondhome.nl, Turien & Co. Assuradeuren. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie