Een man gaat in de autostoel zitten.

Zo stelt u uw autostoel in voor een optimale houding

Wie auto rijdt, moet goed zitten. Daarom is het van belang om de autostoel, het stuur en de spiegels goed af te stellen. Anders kunt u last krijgen van uw rug, benen of schouders. Maar wat zijn dan de beste afstellingen?

Alleen of met meerdere bestuurders

Wanneer alleen u in de auto rijdt, hoeft u dit maar één keer in te stellen. Maar wanneer u de auto deelt met anderen, zult u elke keer alles opnieuw moeten instellen. Dan gaat u veilig de weg op en heeft u de optimale houding.

Wat moet u allemaal instellen voor de autostoel?

  1. De hoogte van de stoel
  2. De afstand tussen uw voet op het pedaal en de zitting
  3. De rugleuning
  4. De hoogte van het stuur
  5. De hoofdsteun
  6. De gordel
  7. De spiegels

De hoogte van de autostoel

De autostoel van de bestuurder kan altijd omhoog en omlaag. Er zijn nou eenmaal wat langere en wat kleinere mensen. Het is belangrijk om goed over het dashboard heen te kijken. Zorg dat u ongeveer in het midden van de voorruit zit wat betreft hoogte. Meestal heeft u dan nog 1 vuistdikte tussen het plafond van de auto en de bovenkant van uw hoofd.

De afstand tussen uw voet op het pedaal en de zitting

Veel mensen zitten nét te ver weg. Stel de afstand van de autostoel in door met uw linkervoet de koppeling helemaal in te drukken. Rijdt u een automaat? Druk dan de rem helemaal in. De benen moeten licht gestrekt zijn. De bovenbenen horen volledig op de zitting te liggen.

Waarop moet u letten bij de aankoop van een tweedehands auto
Lees ook: Een tweedehands auto kopen: hier moet u op letten

De rugleuning

Sommige mensen vinden het fijn om wat verder naar achteren te zitten met de rugleuning. Maar het beste is zo recht mogelijk op te zitten. Dat geeft een actieve houding en zorgt ervoor dat u snel kunt handelen, mocht er iets gebeuren. Wanneer u zit, moeten de polsen bij licht gestrekte armen (dus een kleine knik in de ellebogen) bovenop het stuur passen. Zorg ervoor dat uw rug en schouders tegen de rugleuning aanblijven. Wie wat langer is, zal mogelijk de rugleuning toch wat schuiner naar achteren moeten zetten.

De hoogte van het stuur

Ook het stuur kan in hoogte versteld worden of naar voren of achteren geplaatst worden. Meestal zit aan de linkerkant of onder in het midden een hendel die losgehaald kan worden. Beweeg het stuur nu de kant op die u wilt. Belangrijk hierbij is, dat u door het stuurwiel heen de snelheid, kilometerafstand en andere informatie op het dashboard kunt zien.

De hoofdsteun

Het juist instellen van de hoofdsteun is belangrijk, bijvoorbeeld voor als u een aanrijding krijgt. Dit biedt dan de maximale bescherming voor het hoofd en de nek. De bovenkant van de hoofdsteun moet op gelijke hoogte zitten met de bovenkant van uw hoofd. Sommige hoofdsteunen kunnen ook nog naar voren en achteren kantelen. Zorg dat er een paar centimeter tussen uw hoofd en de steun zit.

Een persoon voelt aan een ventilatorrooster van de airco in de auto.
Lees ook: Een niet goed werkende airco in de auto? Dit kan er aan de hand zijn

De gordel

De hoogte van de gordel kan in de meeste auto’s ook ingesteld worden. Wanneer hij te hoog zit, kan het snijden in uw nek. Als de gordel te laag zit, biedt het juist weer geen goede bescherming. Zorg daarom dat hij op dezelfde hoogte als uw schouder zit.

De spiegels

De binnenspiegel moet gelijk zijn met de onderkant van uw achterraam. Voor de zijspiegels is het iets meer zoeken soms. De nieuwere auto’s hebben elektrisch verstelbare spiegels. Dat maakt het instellen een stuk gemakkelijker. Meestal zit hier een schakelaar bij, zodat u kunt wisselen tussen links en rechts. Belangrijk is om meer lucht, dan weg in de spiegels te zien. Stel ze zo naar links en rechts in, dat een klein deel van uw eigen auto nog zichtbaar is. Verder is vooral de omgeving belangrijk.

(Bron: Autoweek, Rijleshulp, Skoda, Ergonomiesite, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie