Geranium stekken en overhouden

Geranium (Pelargonium) stekken en overhouden in de winter: hoe en wanneer?

Na een zomer lang genieten van bloeiende geraniums (Pelargoniums) op uw balkon of in de tuin staat u voor de keuze: weggooien of overhouden tot het volgende jaar. Ook stekken is een mogelijkheid, om het jaar erop weer van dezelfde planten te genieten. We vertellen hoe u dat in beide gevallen het beste kunt aanpakken.

Hoe kunnen geraniums gestekt worden?

Een goede manier om de geranium over te houden, is het nemen van stekken. Als u dat aan het einde van de zomer doet, dan heeft u het jaar erop goed gewortelde plantjes. Augustus en september zijn er de beste tijd voor. Snijd daarvoor gezonde takken van de plant, net onder een punt waar een blad zit. Liefst met geen of zo min mogelijk bloemen. Verwijder de bladeren van de onderste helft en eventuele bloemen en zet de stekken in stekgrond of een mix van potgrond met wat zand. 1/3 deel moet nog boven de grond uitsteken. Met een potlood of stokje kunt u mooie plantgaten maken. Er mogen 1 tot 4 stekken per potje geplant worden.

geranium stekken

Zet ze in huis op een lichte plek, uit de zon en houd de grond steeds licht vochtig. De toplaag van de grond mag een beetje indrogen. Zorg in elk geval dat ze niet te nat staan, want dat kan rot of schimmel veroorzaken. Pelargoniumstekken wortelen gemakkelijk. Na 4 tot 6 weken zijn ze over het algemeen geworteld. Zet de plantjes dan in potgrond. Dit is voedzamere grond dan stekgrond. Verder geen voeding geven tijdens de wintermaanden. In het voorjaar, wanneer het risico op nachtvorst voorbij is, mogen ze weer naar buiten. Dan mag hun standplaats juist wel lekker zonnig zijn. Geef ze steeds voldoende water en voeding, zodat ze uitbundig zullen bloeien.

stekken
Lees ook: Tuinplanten stekken in het najaar, voor nieuwe planten in het voorjaar

Geraniums overhouden in de winter

Geraniums kunnen enige graden vorst verdragen. In een milde winter kunnen ze het dus nog vrij lang uithouden buiten. Om ze echt mooi te houden, is het echter verstandiger om ze voor de eerste nachtvorst naar binnen te halen. Lange takken kunt u eventueel inkorten, zodat ze minder ruimte innemen. Zet ze op een lichte plek. Het is niet nodig om ze koel te overwinteren, in de woonkamer kan ook, zo lang ze maar licht genoeg staan, anders gaan ze sprieterig groeien.

Geranium plantjes in huis

Geef weinig water, de grond mag steeds helemaal uitdrogen voordat u weer water geeft. Geef tijdens de wintermaanden geen meststoffen. Dit zorgt ervoor dat de groei wordt geremd, wat gunstig is, want er is in de wintermaanden te weinig licht om goede, gezonde stengels te vormen. In het voorjaar verpotten in verse potgrond. Snoei de stengels dan ook een stuk terug. Na de eerste nachtvorst mogen de planten weer naar buiten. U kunt dan weer meer water gaan geven. En wanneer de meststof in de potgrond is uitgewerkt ook weer voeding gaan geven.

geranium buiten

Schimmel op een geranium

Het kan gebeuren dat er schimmel ontstaat op de planten die u overhoudt. Dan staan de geraniums of te nat, of de luchtvochtigheid is te hoog (of beide). Geef dan minder water en zorg dat er voldoende luchtcirculatie is. Om de schimmels tegen te gaan, kunt u de planten inspuiten met een middel hier tegen. Het helpt ook om een deel van de grootste bladeren van de plant te verwijderen. Hierdoor krijgt hij letterlijk ook meer lucht.

schimmel op geranium

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns groentips, Bloemenpark Appeltern, Tuinen.nl, Gardeners World Magazine, Intratuin, VT Wonen, Landidee, GroenVandaag.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie