Corona herhaalprik

Ted van Essen: ‘Is die (corona)herhaalprik nou echt nodig?’

We zitten alweer in het 5e jaar van de corona-uitbraak. Langzamerhand heeft iedereen wel eens covid gehad. Een groot deel van de bevolking is gevaccineerd; ouderen en risicogroepen soms al 5 keer. Vanaf eind deze maand krijgen mensen boven de 60 jaar weer een uitnodiging voor een herhaalvaccinatie. Mensen onder de 60 die van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik krijgen, mogen vanaf eind augustus een afspraak maken via www.planjeprik.nl. Op 6 december wordt de laatste prik gegeven. Maar ik kan me voorstellen dat u denkt, is die herhaalprik nou echt nog nodig? 

Is covid inmiddels een gewone verkoudheid?

Het SARS-COV-2 virus begint zich steeds meer te gedragen als een verkoudheidsvirus. We kennen al veel langer 4 andere coronavirussen die ook verkoudheid geven. Een ervan was waarschijnlijk in 1889 de oorzaak van een pandemie, die de Russische griep genoemd werd. Toen wisten we nog niet wat een virus was, maar de verschijnselen die werden beschreven lijken sterk op die tijdens de uitbraak van de huidige coronapandemie. Datzelfde ‘Russische griepvirus’ is nu een onschuldig verkoudheidsvirus. De verwachting is dat het SARS-COV-2 op den duur ook onschuldig zal blijken te zijn. Maar nu nog niet.

Wie loopt er risico, is de herhaalprik nog nodig?

Is die herhaalprik voor covid nog wel nodig nu het een soort verkoudheid lijkt te zijn? Vorig jaar is dat goed uitgezocht. Er komen niet meer zoveel patiënten met covid in het ziekenhuis terecht, maar het blijkt dat mensen die in 2023 de herhaalprik hadden genomen veel minder vaak hoefden te worden opgenomen. Vooral mensen uit de risicogroepen belandden in het ziekenhuis. We denken altijd dat andere mensen daartoe behoren en dat we zelf voldoende weerstand hebben. Helaas, dat is niet te voorspellen.

Komt er nog een coronagolf aan?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich meestal in de herfst en de winter. Vandaar dat de herhaalprik ook in het najaar wordt gegeven, in dezelfde periode als de griepprik. Het huidige coronavirus houdt zich daar nog niet echt aan, want er was een behoorlijke opleving van covid de afgelopen maand. Mijn echtgenote ging mee op een tuinreis waar een van de deelnemers verkouden was. De helft van de bus kwam ziek thuis, allemaal covid. Of er een nieuwe golf in het najaar komt, weet niemand.

2 prikken tegelijkertijd?

Je zou de griepprik en de coronaprik ook best tegelijk kunnen nemen, maar het blijkt moeilijk af te stemmen tussen huisartsen en de GGD. Nederland is het enige Europese land dat die prikken nog niet tegelijkertijd geeft. Hoewel Nederland in het verleden altijd vooropliep met vaccineren, zijn we nu een achtergebleven gebied geworden.

Ik heb gelukkig geen corona opgelopen via mijn echtgenote. Als dat wel zo zou zijn, zou ik de eerste 3 maanden geen herhaalprik nodig hebben. Nu ga ik ga hem halen, die herhaalprik. Liefst op dezelfde dag als de griepprik. Dat laatste kan ik gelukkig zelf doen. Heeft het toch nog een voordeeltje om dokter te zijn.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (23)

    Dirck says:

    Ik wil beide of niets!
    Als geheel Nederland de Griep prik ook gaat weigeren om die reden?
    Ik weet hoe duur de sporthal huren + personeel + oproepen sturen koste.
    Dubbele kosten voor niets.

    Als we massaal niet reageren en dubbele vragen moet Den Haag wel luisteren.
    Ik zag op beide locaties vaak zelfde personeel en of ze er 1 of 2 halen, wel samen aanbieden!

    En als ik weer een uitnodiging kreeg op heel veel KM afstand, dan maar niets!
    Het moet plaatselijk en grote gemeentes in je eigen wijk gedaan worden., alles in 1x en geen gezeur van moeilijk online of bellen.

    Guillaume says:

    Levensgevaarlijk die prik, en alleen al af te leiden uit de oversterfte waarvan het aantal steeds vaker de doofpot ontstijgt, ook onderkend door Agnes Kant van het Lareb. De snelle, onwetenschappelijke totstandkoming ervan, de geheimhouding bij Pfizer en belangenverstrengeling van Von der Leyen met die club, het verbod op een al jarenlang bestaand en bewezen vaccin als ivermectin, de dissidente visie van Stichting Artsen Collectief e.a. organisaties die uitstekend onderbouwde kritiek op het Pfizer-vaccin hebben, het discutabele, verwijtbare handelen van de toonaangevende Amerikaanse immunoloog Fauci, en last but not least de eigen immuniteit die platgespoten wordt. De 7.500 – 10.000 jaarlijkse griepdoden bleken in die periode plots niet meer te worden benoemd, wat ook te denken geeft. Al met al groeit de weerstand tegen die vaccinaties steeds verder, ook en met name bij wetenschappers en artsen met inzicht en kennis van zaken. Het heeft er alle schijn van dat u door te vaccineren een misdaad tegen uw eigen gezondheid pleegt.

      maxwout says:

      “Levensgevaarlijk die prik”. Hoezo? Is de woningnood opeens opgelost dan?
      Er is oversterfte als het aantal overledenen hoger is dan wat verwacht mocht worden.
      Het verwachte aantal overledenen in een jaar wordt bepaald op basis van de prognoses van het CBS en die zijn gebaseerd op de kennis die er op dat moment is, dus ook op de kennis van corona die vrij beperkt was en gelukkig wel steeds meer toeneemt.
      Als er echt een samenzwering zou zijn had het CBS gewoon een veel hoger aantal overledenen per jaar afgegeven en dan zou er ineens een ondersterfte zijn (hoera voor de wetenschap en de vaccins).
      Wel lijkt het er op dat corona inderdaad de hersenen aantast. Misschien is het virus zelfs zo slim dat het de mensen laat geloven dat hun eigen immuniteit voldoende is.

      Harry B says:

      100% met je eens. Perfect beschreven.

      Harry B says:

      100% met Guillaume eens. We werden voorgelogen door die kliek van Rutte. Dat is door een klokkenluider in Duitsland wel duidelijk geworden. Helaas zwijgt de Nederlandse main stream media hierover.

      Maxwout weet helaas niet waar hij het over heeft. Jammer. Want alles is al bekend. Lees het boek van Robert Kennedy over de Covid aanpak door Fauci in de USA. Lees de Duitse kranten over de gelekte Covid documenten. En als je niet wilt lezen, leg me dan eens uit waarom er een avondklok nodig was om het virus te bestrijden! Kon dit virus soms klokkijken? En was het virus bang van honden, want als je een hond had mocht je wel na 9 uur naar buiten. Houdt toch op!

      Anoniem123 says:

      Fauci is inderdaad heel erg en een van de toonaangevende bij de hele covidhoax. Marion Koopmans heeft – bewezen – contact met hem gehad begin 2020. Fauci is indertijd naar Wuhan uitgeweken en Koopmans heeft daar ook gewerkt in het verleden. Het is een groot corrupt gebeuren en ze hebben allemaal doden op hun geweten. Nu komt er weer met een andere plandemie, de apenpokken, waar ook al een medicijn voor bestaat. In het patent van het “vaccin” staat dat er een HIV antigen in zit. Er kunnen dit jaar maar 2 miljoen “vaccins” geproduceerd worden bij het Deens bedrijf Bavarian Nordic. Daarom is het hier nog niet beschikbaar. In 2025 worden 10 miljoen prikken geproduceerd. We moeten dood, het liefst op een zo smerig mogelijke manier. De agenda is depopulatie, terwijl er geen sprake is van overbevolking. Dat is ook al aangetoond. Er was al een “vaccin” voor covid gecombineerd met apenpokken in 2021. Is dat niet wonderlijk?
      Er komen nog veel meer plagen. Kijk naar de VS (Florida en Texas) en Brazilië waar Bill Gates GMO muggen los heeft gelaten. Mensen die de prik hebben, hebben een verlaagd immuunsysteem en zijn veel vatbaarder voor infecties als ze gestoken worden door die GMO muggen.

      Anoniem123 says:

      Nog een aanvulling op Fauci… hij is onlangs “ genezen” van westnijlvirus. Dat is een van de volgende plandemien Hij had geen symptomen. Klinkt dat niet bekend in de oren?

      Anoniem123 says:

      Wij worden complotdenkers genoemd. Wij zijn echter alleen maar mensen die de complotten ontdekken die bedacht zijn door heel kwaadaardige mensen die alles verdraaien. Iedere arts die hierin meegaat is dan ook niet te vertrouwen. Ze zijn vaak zelf ook geprikt. Het is inmiddels ook al bewezen dat het serum negatief van invloed is op de hersenen. Daar komen de merkwaardige hallucinaties vandaan. Maar het tast ook het denkvermogen aan. Prof. Bahkdi heeft daarover gesproken op een covidcinferentie. Wie vertrouwt er nu nog artsen die meegaan in dit narratief en die bij zichzelf de prik heeft gezet?!

      Anoniem123 says:

      Tot slot wil ik iedereen waarschuwen. In Japan is een covidprik gezet bij 4000 mensen die zichzelf verspreid. In oktober wordt een nieuwe groep van 4000 mensen geïnjecteerd met de zelfverspreidende covidprik. We krijgen een hel op aarde.

      maxje says:

      Wat zijn ze toch gevaarlijk en dom, de complotdenkers!
      Zo druk bezig om hun eigen onzin te willen geloven en anderen ervan te overtuigen. 1 doorgedraaide “goeroe”
      Engel die deze onzin de wereld in heeft gestuurd en alle schaapjes bléren hem na. Wat ben ik blij dat we Dokters hebben die een eed hebben afgelegd om de mens te helpen en gezond te houden. Gelukkig zijn er miljoenen levens gered door te vaccineren en is het virus afgezwakt tot een verkoudheid. Wel nog met gevaar voor longcovid maar het is onder controle. Wel ken ik een paar complotdenkers die stiekem toch maar een vaccinatie zijn gaan halen maar hun onzin blijven vertellen om maar ergens bij te horen. Wij nuchtere Hollanders weten beter en halen die prik!

    Tontoos says:

    Hoeveel mensen slikken medicijnen, ik slik niets maar ik heb licht corona gehad en neem de prik dus wel, er is bewijs dat het werkt en geen bewijs dat het niet goed is , ja complot denkers proberen iets te bewijzen.

      Guillaume says:

      Ik geloof niet dat u goed gelezen dan wel begrepen heeft wat ik, Harry B en Anoniem123 erover schreven. Ik zou zeggen, ga eens zelf op onderzoek uit i.p.v. het narratief van de overheid klakkeloos op te lepelen met als dooddoener complotdenkers, een veel gebruikte term door lieden die niets van waarheidsvinding moeten hebben. Overigens zijn complotten (samenzweringen) orde van de dag, van politiek tot bedrijfsleven tot gezondheidszorg, voorbeelden te over. Als eye-opener zou u de betrouwbare, onafhankelijke ‘De Andere Krant’ (red. ex Fin. Dagblad) eens moeten lezen en het blog van Syp Wynia (ex hoofdredacteur Elsevier) i.p.v. de eenzijdige -dus nep- info van de mainstream media en staatsomroep, waar zich journalist noemende propagandisten van de EUSSR dictatuur mening vervormend tewerk gaan.

      Anoniem123 says:

      De complotdenkers zijn degenen die het complot bedacht hebben, kwaadaardige boosaardige mensen. Wij zijn degene die de complotten ontmaskeren en tentoonstellen. Het zijn twee totaal verschillende groepen mensen.
      O.a. de media heeft veel mensen gemindcontrolled en gehypnotiseerd. Mincontrol betekent ideeën binnen brengen bij mensen die niet kloppen. Een voorbeeld in de geschiedenis die hypnose en mindcontrol op grote schaal gebruikt is Hitler. Wat er nu gebeurt is hypnose en mindcontrol op wereldwijde schaal.
      Probeer los te komen van beiden. Er zijn meer mensen die zijn geprikt en nu wakker zijn geworden, waarbij de ogen open zijn gegaan.

      maxje says:

      Helemaal met Tontoos eens en wat Guillaume hieronder weer beweerd bewijst wat ik al had geschreven waar is. Over de hele wereld zijn de mensen gevaccineerd en is het virus afgezwakt en nog blijven ze beweren dat de vaccinatie niet goed is. Het is een hardnekkig denkend groepje die hun ongelijk overal uit proberen te halen om toch maar hun “gelijk” te kunnen krijgen. Ik gebruik ook medicijnen en die hebben mijn leven gered en weer blij met de prik voor een langer en gezond leven!

    Anoniem123 says:

    Het is schandalig dat er nu nog steeds een herhaalprik wordt aangeboden nadat zoveel doden zijn gevallen zowel bij jongeren als ouderen en er zo ontzettend veel bijwerkingen bekend zijn. Mensen die voor hun leven getekend zijn. Een Neurenberg tribunaal is op zijn plaats voor iedereen die deze prik heeft gezet en voor mensen die betrokken zijn bij dit beleid vanaf het begin en nu nog steeds.

      Guillaume says:

      Inderdaad, en met de kennis van nu komen die niet meer weg met ‘wir haben es nicht gewusst’. Misdadigers tegen de menselijkheid, er zijn vele verschijningsvormen van, het dwangmatige karakter van destijds valt daar ook onder, net als de reclame ervoor van nu.

    parrhesia says:

    De corona terreur steekt weer de kop op.
    Zelf heb ik ook mee gedaan aan de eerste 2 prikken en een boosterprik. Omdat ik bij de zogenoemde risico groep hoor. Sinds die tijd ervaar ik allerlei neven effecten en ben gevoeliger voor ontstekingen
    etc. De uitnodigingen vallen weer op de deurmat, ben klaar met dit soort terreur en zekerheid theorie.

    Zou zeggen werk eerder preventief, b.v.b. laat de smerige winkelwagentjes verplicht schoon maken, verplicht opnieuw winkeliers/ grootgrutters om de handen weer te ontsmetten bij het betreden v.d. Winkel etc. Dit als voorbeeld.
    Er word namelijk heel wat smerigheid overgedragen, door burgers die het niet zo nauw nemen in het leven.

    Hiermee kun je niet alles voorkomen, daar uit bestaat het leven nou eenmaal. Mijn toelichting over onverantwoord handelen van o.m. de farmaceuten die ons maar blijven volstoppen met pillen en spuiten die organen blijven belasten /vergiftigen. Daarbij de symptomen met al hun bijwerkingen- waar menigeen zich dood ellendig bij voelt – ook menig arts in gesprek stokdoof voor blijft.
    Daarbij komen de TV artsen met hun algemeen zekerheidspraatje struikelend over hun eigen logica en voor geprogrammeerde samenvattingen.

    Ben door mijn ervaringen, en die van mijn omgeving niet meer te bereiken voor dit soort paniek angst verspreiding, aan mijn lijf geen polonaise meer.

    Ps: zou zeggen beste medeburger doe wat u niet laten kunt. Hi!!

      maxje says:

      U bent wel behoorlijk angstzaaiend bezig? Ga naar de dokter en praat er over, kan ook zonder pilletje hoor. 🤣

    maxwout says:

    Ongelooflijk wat een domheid!

    Heer Bommel says:

    Ik ben al bejaard en heb nog al mijn inentingen in kaart. Het zijn er 49. De meeste waren gewoon binnen het Rijksvaccinatieprogramma van destijds (DKTP en pokken) en in militaire dienstplicht.
    Van de meeste daarvan heb ik hooguit wat lichte pijn op de insteekplaats gehad.
    Ik denk wel dat ik van de eerste AstraZeneca prik wat last had. Duizeligheid en nekpijn maar het ging na enige tijd weer weg. Dat spul schijnt ook van de markt genomen te zijn.

    Een mooie complottheorie is dat “de elite” eerst een relatief weinig schadelijk virus (dus COVID) uitzet en dat er dan wat “domme” en “lastige” mensen tegen in verzet komen of daartoe worden aangezet door diezelfde elite.
    Dat stoomt die specifieke groep klaar om bij een echt gevaarlijke pandemie met een enorme sterftekans van het wereldtoneel te verwijderen.

    Misschien dat Guillaume hier wat toelichting kan geven?

      maxwout says:

      Een veel logischere theorie zou zijn dat “de elite” het kraanwater met een langzaamwerkend vergif bewerkt en de gewassen met langzaamwerkend vergif besproeit zodat iedereen wel besmet, ziek of gedood wordt voordat opvalt wat de besmetting is. “De elite” zou toch gek zijn om van die ingewikkelde virussen en vaccins te ontwikkelen als er veel makkelijkere oplossingen zijn. De media hoeven helemaal niet de massa te mindcontrollen of te hypnotiseren, ze weten dat de “tegenstanders van alles” dat zelf wel doen.

      Heer Bommel says:

      @maxwout
      Ja, natuurlijk! Maar bij complottheorieën moet het toch altijd een beetje ingewikkeld zijn.
      Ik vind het altijd weer frappant hoe de dorpsgekken elkaar tegenwoordig op de sociale media weten te vinden. Vroeger ging dat niet.

      En waarom dan die “Andere Krant” wél blind vertrouwd wordt? Een raadsel.
      Maar ik dank Guillaume, bezig lid op dit forum, dat hij mij op die krant attent heeft gemaakt. Altijd weer interessant om te lezen.

      Guillaume says:

      Ik voel me niet aangesproken noch verantwoordelijk voor hetgeen u in de tweede alinea stelt, dus ga daar ook niet op in.
      En ja, uw ervaringen met vaccinaties zijn natuurlijk niet maatgevend voor wat miljoenen Nederlanders en honderden miljoenen wereldwijd ervaren.
      Ik heb ik vorige mails mijn mening gegeven, en zie geen reden daar niet onverkort aan vast te houden.
      En waar staat geschreven dat ik De Andere Krant blindelings vertrouw, zoals bijv. hele volksstammen de staatsomroep en mainstream media dat doen? Ik vaar mijn eigen koers, informeer me breed, ben niet te manipuleren, en kan waardevol goed van waardeloos scheiden, als betreft ook dat subjectieve begrippen.
      U begrijpt, ik ga me niet tot oever- en uitzichtloze discussies met u laten verleiden, die tijd kan beter besteed. Vaccineer ze!