Vuelta kijktip sportcolumn

De sportcolumn: ‘Onze kijktip voor de komende 3 weken’

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Oranje boven in Tour de France Femmes

Robbert: Was me dat een mooi werkbezoek aan de Tour de France Femmes maandag hè? Nu een paar dagen verder mag je toch wel constateren dat het een veredeld open Nederlands kampioenschap is. En het lijkt erop dat Demi Vollering de vrouwelijke tegenhanger is van Pogačar: vroeger dan verwacht in het geel en elke kans die zich aandient op etappewinst aanpakken. Maar woensdag stak Puck Pieterse daar een stokje voor, gisteren is het al helemaal anders gelopen dan vooraf gedacht. En dan moet Vollering opeens een minuut goedmaken op de nieuwe gele truidrager, Kasia Niewiadoma.

Tour de France Femmes Rotterdam Demi Vollering
Lees ook: Tour de France Femmes van start in snikheet Rotterdam: en wij zijn erbij

Hein: Op Nederlandse bodem heeft La Demi zich nog leeggereden voor ploeggenoot Lorena Wiebes, tevergeefs tot nu toe. Maar als Wiebes het nog niet waar kan maken, is er dan nog een andere Nederlandse die de honneurs in de sprint waarneemt, de jou welbekende Charlotte Kool. En als er dan eens een niet-Nederlandse wint, is het wel een Hongaarse in dienst van een Nederlandse ploeg. Blanka Vas heeft gisteren de dag van SD Worx nog een beetje goedgemaakt, na een vervelende valpartij van haar ploeggenoot Vollering. Overmorgen is alweer de slotetappe op Alpe d’Huez. Normaal gesproken zou Vollering in die 21 haarspeldbochten de puntjes op de i zetten. Wat mij betreft is ze nog steeds de topfavoriet voor geel, zo groot is haar achterstand nu ook weer niet, maar het is afwachten hoe ze van haar val herstelt.

Is de speelagenda in het voetbal te vol?

Robbert: Ik ga maar weer eens voetballen. Daar hebben we het niet meer over gehad sinds het EK. Ajax mag wel een standbeeld oprichten voor zijn éminence grise, de 40-jarige (!) doelman Remko Pasveer. Terug in de goal na anderhalf jaar afwezigheid, stopte hij in de met 13-12 gewonnen penaltyserie 5 strafschoppen van Panathinaikos en schoot er zelf ook nog 1 binnen.

Hein: Remko Pasveer was al profvoetballer toen RBC Roosendaal nog Eredivisie speelde… Maar hij is in al die jaren alleen maar beter geworden, een diepe buiging voor hem dus.

Robbert: Meer voetbal: moet FC Twente niet gewoon blij zijn dat ze de Champions League (CL) niet hebben gehaald? Daarin meedoen, is vragen om inleveren in de Eredivisie. Vóór de winter 8 zware potjes spelen op het hoogste niveau, zou zo’n sympathieke club toch al gauw een paar plekken op de nationale ranglijst kosten. Ook de uitschakeling van Go Ahead Eagles in de voorronde van de Conference League past in dat beeld. Ik vind dat dat hele internationale voetbal een heel zware wissel trekt op de spelers. De nieuwe opzet van de CL is een waar gedrocht. En ook het WK voetbal voor clubs van de FIFA is niet veel beter. De speelagenda is (te) vol en daarmee ook de maat. Ik pleit voor een ‘onthaastend’ voetbalprogramma. En jij?

Hein: Daar ben ik het 100 procent mee eens. Ik heb de Europese voorrondewedstrijden van FC Twente, Go Ahead Eagles en Ajax zelfs niet eens gekeken. Er zijn nu al veel te veel wedstrijden en ik vrees ook dat het alleen maar erger wordt. Speelronde 1 van de Eredivisie heb ik uiteraard wel gevolgd, ook al viel het samen met het historische weekend van Sifan en Harrie in Parijs. En volgens mij is niet 1 van de 18 Eredivisie-clubs al klaar voor dit seizoen. Vooral de topclubs zijn nog ‘under construction’, maar ze hebben nog 2 weken totdat de transfermarkt sluit.

Beachvolleybal, cricket en motorcross op Nederlandse bodem

Robbert: Toch altijd één van jouw favoriete momenten in het jaar, Hein, die hele transfercarrousel, die op volle toeren draait? Over te volle speelagenda’s gesproken: op dit moment is het EK Beachvolleybal bezig in Den Haag, Apeldoorn en Arnhem. Zónder blikvanger de Eiffeltoren op de achtergrond. Is dat niet een beetje erg snel zo kort na de Spelen? Ik zie dat alle Nederlandse koppels die in Parijs meededen ook hier acte de présence geven.

Hein: Ik krijg inderdaad een déjà vu, met het olympisch toernooi nog vers in mijn geheugen. Maar aan de andere kant, als de Spelen teleurstellend zijn verlopen – wat helaas voor alle Nederlandse koppels geldt – is het wel heerlijk als je meteen de knop om kunt zetten op zo’n EK. Vraag maar aan Puck Pieterse in de Tour de France Femmes.

Robbert: En zo rijden we toch weer in het vrouwenpeloton. Dacht dat we dat wel afdoende besproken hadden. Schakel ik, als je het niet erg vindt, door naar het altijd met veel mysterie omgeven cricket. Hoe lang ik er ook naar blijf kijken, helemaal snappen zal ik het nooit. Die witte jassen, die merkwaardige puntentelling, werkelijk bijzonder intrigerend! En het vindt ook nog in ons land plaats, in Voorburg om precies te zijn, in de World Cricket League. De oranje cricketers spelen tegen de VS en Canada, niet direct de eerste 2 landen waar je aan zou denken bij deze sport.

Hein: Inderdaad, het blijft toch zo’n typische English Sport, if you know what I mean. En doen de altijd verraderlijke West Indies ook mee?

Robbert: Ben bang dat ik je moet teleurstellen. Ik ben allang bezig met de kansen te wegen van Nederlandse deelnemers aan de Grand Prix van Nederland in Arnhem in de MXGP van dit weekend: Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff. Bij de vrouwen zal Lotte van Drunen weer ‘oerend hard’ gaan. Had jij nog een kijktip, Hein?

Caspar Corbeau bijt in medaille. Waarom bijten veel olympische sporters in hun medaille?
Lees ook: Hoe zit het? Waarom bijten veel olympische sporters in hun medaille?

Vuelta-start in Lissabon: wie wint de laatste grote wielerronde?

Hein: Ik heb zelfs een kijktip voor de komende 3 weken, want morgen begint in Lissabon de laatste grote wielerronde van dit jaar. Tot 8 september kunnen we nog naar de Vuelta a España kijken, met deskundig commentaar van onze Vlaamse vrienden Renaat Schotte en José de Cauwer op Sporza.

Robbert: Je vergeet het onnavolgbare duo Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon op Eurosport nog. Denk jij ook, als hij tenminste op zijn fiets blijft zitten, dat drievoudig winnaar Primoz Roglič de grootste kanshebber op de eindzege is? Groter nog dan titelverdediger Sepp Kuss? Of zie jij nog kansen voor onze eigen Thymen Arensman of Carlos Rodríguez, zijn Spaanse medekopman van Team INEOS?

Hein: Zoals Renaat, José en Jeroen dan zouden zeggen: dan moet Thymen toch wel ‘serieus zijn tenen uitkuisen’. Want makkelijk zal het zeker niet worden. We gaan volgende week de eerste tussenbalans opmaken, hasta la próxima!

In de sportcolumn van MAX Vandaag blikken redacteuren Robbert en Hein (en soms een gast), tevens analisten en experts, op deze plek wekelijks vooruit en terug op alles wat er op sportgebied te beleven is. Lees hier alle sportcolumns.

(Foto: Manuel Bruque/EPA)

Geef een reactie

Reactie

    Bobz says:

    Heren! Wat een genot om jullie sportcolumn te lezen! Smaakt naar meer en ga zo door!