Een persoon schilt een ananas.

De handigste manier om een ananas te schillen

Hoewel ananas in Nederland het hele jaar door te koop is, is het in de zomer extra lekker om te eten. Maar wanneer u het fruit in z’n geheel koopt, kan het een klusje zijn om hem te schillen. Dit is de handigste manier om dat te doen!

Benodigdheden om een ananas te schillen

  • Een groot scherp mes
  • Een kleiner (schil)mesje
  • Een snijplank
  • Eventueel een theedoek om onder de snijplank te leggen (wanneer deze glad is)

Zo schilt u een ananas

  1. Leg de ananas op zijn zijkant op de plank. Snijd de pluim aan de bovenkant eraf. Haal ook een stukje van de onderkant vandaan, zodat hij stevig blijft staan wanneer u hem rechtop zet.
  2. Ga met uw mes van boven naar beneden langs het vruchtvlees. Pak niet te dik, maar zeker ook niet te dun de schil mee. Zit ergens nog een zwart puntje? Pak dan het kleinere mesje en snijd het zwarte puntje weg. Dit kunt u doen door erboven en eronder schuin in te snijden.
  3. Wanneer u helemaal rond bent gegaan, kunt u kiezen om ringen te snijden of blokjes.
  4. Voor ringen: leg de ananas weer op z’n zijkant en snijd (dikke) plakken. Haal vervolgens het ronde midden eruit. Dit kunt u met het kleine mesje doen of een kleine uitsteekring.
  5. Voor stukjes: laat de ananas rechtop staan. Snijd in kwarten en snijd daarna het binnenste, harde, gedeelte weg. Maak vervolgens kleine stukjes of blokjes.

Een andere methode is om na het verwijderen van de boven- en onderkant de vrucht al in kwarten te snijden en hem te schillen volgens bovengenoemde methode. Dit kan wel iets lastiger zijn, omdat de ananas minder stevig ligt.

Een ananassnijder

Vindt u dit te ingewikkeld? Dan zijn er ook speciale ananassnijders te koop. Hiervoor hoeft u alleen de bovenkant eraf te snijden. Vervolgens zet u de snijder erop en deze draait u door de vrucht heen. Daarna kunt u het geheel omhoog trekken. Zo heeft u geschilde ringen, waarbij de harde kern ook meteen verwijderd is.

Een ananassnijder.

Kant-en-klaar of toch vers?

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ananas uit blik te kopen, dan krijgt u kant-en-klare ringen of blokjes. Deze zitten dan in siroop of sap. Dat maakt het iets minder gezond.

ananas
Lees ook: Waarom prikt ananas bij sommigen in de mond?

Ananas bewaren

Wanneer u de vrucht nog niet gesneden heeft, kan een ananas het best bewaard worden op de fruitschaal. Wanneer u hem al wel geschild heeft, kunt u de stukjes in een bakje doen en in de koelkast zetten voor een aantal dagen. In de vriezer blijven de stukjes tot 1 jaar goed.

Bewaar de harde kern

Die harde kern, ook wel ananashart genoemd, hoeft u trouwens niet weg te gooien. Zo los opeten is niet lekker. Maar u kunt er bijvoorbeeld nog ijsblokjes van maken, net zoals puree of u kunt het raspen.

Een doormidden gesneden ananas, met harde kern.
Lees ook: Gooi de harde kern van een ananas niet weg, maar gebruik het

Recepten met ananas

U kunt ananas natuurlijk gewoon lekker zo los eten. Maar het fruit is ook goed te verwerken in gerechten. Zowel zoet als hartig, warm als koud. Neem eens een kijkje op onze receptenpagina voor inspiratie. Of wat dacht u van gegrilde ananas van de barbecue? Daar heeft Heel Holland Bakt een recept voor.

(Bron: archief, Foodies Magazine, Albert Heijn, 24Kitchen, Veggipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie