vrouw op strandlaken

Strandlaken vaak veel langer gebruikt dan wenselijk, hoe houdt u hem langer schoon?

Bij een gewone handdoek wordt aangeraden om hem maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan in de was te doen. In het geval van een strandlaken wordt die vaak veel langer gebruikt. Tijdens een vakantie tot wel een paar weken lang. Hoelang is eigenlijk wenselijk en hoe kunt u hem zo lang mogelijk schoon houden?

Zo vies wordt een strandlaken

Tijdens het afdrogen met een strandlaken neemt hij niet alleen water op, maar ook huidbacteriën en dode huidcellen. Bacteriën kunnen zich in een vochtige handdoek razendsnel vermenigvuldigen. Schadelijk zijn ze niet zo zeer, maar dit onzichtbare vuil hoopt zich wel steeds meer op.

Een strandlaken wordt daarnaast niet alleen gebruikt om weer droog te worden na een plons in het zwembad, een meertje of de zee. We zitten of liggen er vaak ook hele dagen op. Dan stapelen zich al snel resten van zonnebrand, zweet en vuil van een strandstoel, het strand of het gras op. Plus nog de eventuele resten van hapjes en drankjes die we er per ongeluk op morsen. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat zo’n strandlaken na een aantal dagen niet meer de schoonste is. Net als bij een handdoek, die in de badkamer hangt, is het daarom raadzaam uw strandlaken elke 3 dagen te wassen.

langer schoon
Lees ook: Kleding langer schoon en fris (tijdens vakantie), zonder tussendoor te wassen

Een strandlaken wassen

Bent u in de gelegenheid om een wasmachine te gebruiken, dan is dat natuurlijk de makkelijkste manier om uw strandlaken te wassen. Geen wasmachine in de buurt? Dan kunt u dit ook doen door hem in een vuilniszak met water en wasmiddel te doen en in de zon te leggen. Door middel van zonnewarmte wordt hij zo gereinigd. Af en toe even de zak door elkaar schudden, achteraf naspoelen en goed laten drogen en hij kan er weer een aantal dagen tegenaan.

Een strandlaken langer fris houden

Heeft u er ruimte voor, dan werkt het het beste om per persoon 2 strandlakens mee te nemen. Door ze elke dag af te wisselen, doet u er ten eerste langer mee. En daarnaast kunt u het andere exemplaar dan goed laten drogen. Schud het laken uit, om loszittende deeltjes kwijt te raken en hang het daarna bij voorkeur uit. Laat het strandlaken nooit als een prop in bijvoorbeeld een kast, tas of de badkamer liggen. Op die manier blijft het vochtig en de bacteriën die er toch al op zitten, krijgen dan nog meer kans om zich snel te vermenigvuldigen.

In de zon te drogen hangen

De beste plek om uw strandlaken te drogen te hangen is in de zon. Niet alleen gaat het drogen zo veel sneller, een bijkomstig voordeel is dat veel bacteriën niet tegen zonlicht bestand zijn. Zo zorgt u ervoor dat ze zich niet zullen vermeerderen, maar dat zo’n 90 procent ervan gedood wordt. Op die manier verlengt u de gebruiksduur. Een klam en vies strandlaken kan daarnaast muf of onfris gaan ruiken. Door de zon en frisse lucht zal hij daarna weer een stuk frisser geuren.

(Bron: Archief, Margriet, Zoover, Linda, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie